Ilustrācija — Valters Verners

No 7. līdz 13. novembrim kinoteātrī «Splendid Palace» norisināsies nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums — Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps». Nedēļas laikā skatītājiem būs iespēja vienkopus noskatīties izcilu Latvijas jaunāko filmu izlasi — visas balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Ziņas Fold 5. novembris, 2018

7. novembrī plkst. 18.30 kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē festivāls tiks atklāts ar seansu par godu «Lielā Kristapa» mūža balvas laureātiem — Latvijas Universitātes profesoram, žurnālistam, kino kritiķim un filmu scenāriju autoram Ābramam Kleckinam un scenāriju autoram, vienam no vērīgākajiem kino procesa vērtētājiem Latvijā, Mikam Savisko. Abi kungi uzskatāmi par spilgtākajiem Rīgas poētiskā dokumentālā kino teorētiķiem un popularizētājiem Latvijā un pasaulē, kas devuši arī nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kino izglītībā.

8. novembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Ginta Grūbes dokumentālā filma «Lustrum», kas veidota sadarbībā ar scenārija līdzautori Sanitu Jembergu un vēsta par čekas metodēm un VDK aģentiem Latvijā. Šajā pašā dienā «Cafe Film Noir» interesenti aicināti apmeklēt arhitekta Zigmāra Jaujas grāmatas «Zudušos kinoteātrus meklējot» atvēršanu, kam sekos vācu režisora Duglasa Volfšpergera (Douglas Wolfsperger) dokumentālās filmas seanss.

Savukārt 9. novembrī notiks režisora Kristiana Riekstiņa debijas filmas «Eva» pirmizrāde. Šis psiholoģiskais trilleris nominēts «Lielā Kristapa» konkursa kategorijā «Labākā īsmetrāžas filma», bet pavasarī «Eva» jauno talantu kategorijā tika atlasīta Starptautiskā Kannu kinofestivāla tirgus skatei.

Holivudas kino interesenti festivāla ietvaros aicināti apmeklēt kino kritiķes Ditas Rietumas sarunu ar latviešu izcelsmes Holivudas aktrisi Rutanju Oldu (Rutanya Alda), Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» starptautiskās žūrijas pārstāvi. Sarunā tiks izmantoti fragmenti no filmām ar aktrises piedalīšanos, starp kurām pazīstamākā ir «Briežu mednieks» (Deer Hunter, 1978), kas saņēmusi «Oskaru».

10. un 11. novembrī festivāls piedāvās bērnu un jauniešu filmu programmu, kā arī radošās darbnīcas.

Tāpat 11. novembrī pirmizrādi piedzīvos Ludmilas Ikeres dokumentālā filma «100 gadi esības vējos». Tajā pašā dienā varēs noskatīties arī sešas «Latvijas koda» filmas, tostarp Armanda Zača filmu «Terapija», Toma Upīša filmu «Sencis», Lienes Laviņas–Kalnaellas «Dabas liegums — Zilaiskalns» un citas. Vēl 11. novembrī notiks Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas retrospekcija un ārpuskonkursa pirmizrāde «Spertāla Kapričo» — vēstījums par Arvīda Spertāla (1897–1961) dzīvi, devumu Latvijas kultūrā, augstajiem ideāliem mākslā, teātrī, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas ietekmēja viņa dzīvi.

«Lielā Kristapa» kulminācija, festivāla noslēgums un apbalvošanas ceremonija, notiks pirmdien, 12. novembrī «Splendid Palace». Skatītājiem būs iespēja to vērot klātienē, iegādājoties biļetes, vai Latvijas televīzijas tiešraidē.

Pēc festivāla noslēguma 13. novembrī notiks ārpuskonkursa pirmizrāde režisora Mārtiņa Grauda dokumentālajai filmai par mākslinieku Miķeli Fišeru.

Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju, pasākumu atbalsta Rīgas dome.

 

Pilna «Lielā Kristapa» filmu seansu un pasākumu programma atrodama festivāla mājaslapā un kinoteātra «Splendid Palace» mājaslapā, kur pieejamas arī biļetes.