LSDC logotips — Jānis Vērzemnieks

Pēc vairāku neatkarīgu industrijas profesionāļu iniciatīvas darbību uzsākusi Latvijas Skaņu Dizaineru asociācija (Latvian Sound Designers Club jeb LSDC), kas radīta, lai sekmētu Latvijas dizaina un audio zīmolu attīstību. Asociācija apvieno vietējās skaņu studijas «Dirty Deal Audio», «Mute Studija», «Ierakstu Māja», «Studija Marts» un «Pandora Media Dubbing».

Ziņas Fold 23. aprīlis, 2019

Latvijas Skaņu Dizaineru asociācija (LSDC) pārstāvēs un popularizēs Latvijas skaņu dizainerus, apkopos labākos darbus šajā jomā un sniegs konsultācijas. Asociācija arī veidos skaņu dizaineru izpratni par uzņēmējdarbības vidi un kalpos kā izglītības platforma, kas vietējiem profesionāļiem palīdzēs plānot savu karjeru.

Asociāciju vadīs uzņēmējs Jānis Vērzemnieks, kurš agrāk dibinājis un vadījis dizaina un mūzikas mārketinga studiju «Jveart» un bijis radošais direktors reklāmas aģentūrā «Havas». Jānis «LSDC» dibināšanu un nepieciešamību pēc asociācijas komentē šādi: «Skaņa ietekmē mūs visus.  Apzināti vai neapzināti, tie dopamīna korķi mūsu smadzenēs tiek izsisti ikreiz, kad dzirdam dziesmu, kura raisa atmiņas par pirmo skūpstu vai pēdējām atvadām. Skaņa viegli spēj kļūt par halucinogēnu narkotiku arī mārketinga vajadzībām. Bet ar priekšnoteikumu — tās dizains ir pareizi veidots! Esmu novērojis, kā skaņas dizaina domāšana zīmolvedībā ir attīstījusies citur Eiropā un pasaulē, un neredzu iemeslus, kādēļ arī Latvijā mēs nevarētu pietuvoties šādai realitātei, kad biznesa mērķu sasniegšanai skaņa tiek vērtēta līdzvērtīgi vizuālajiem dizaina risinājumiem.» Četru gadu garumā pētot audio zīmolus Latvijā, Jānis Vērzemnieks nonācis pie secinājuma, ka skaņas identitāte un zīmolvedība šeit gan komerciālajā, gan filmu industrijas vidē nereti paliek pēdējā vietā. Šis ir kalpojis kā impulss likt lietā savas uzņēmējdarbības spējas un interesi par skaņu pasauli, lai kopā ar vietējām skaņu studijām dibinātu asociāciju.

LSDC tuvākie mērķi ir ieviest skaņas dizaina kategoriju reklāmas festivālos, iekļaut skaņas dizaina kursu Latvijas reklāmas skolās un iedvesmot vietējos zīmolus domāt par audio kā iespējām bagātu biznesa modeli. Aprīlī LSDC uzsākusi lekciju un konsultāciju ciklu dizaina un mārketinga konferencēs, lai katram skaņas entuziastam palīdzētu sasniegt radošu izcilību audio industrijā.

Asociāciju veido «Dirty Deal Audio», «Mute Studija», «Ierakstu Māja», «Marts» un «Pandora Media Dubbing».

LSDC aktivitātēm iespējams sekot asociācijas mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos.