Publicitātes foto

No 13. līdz 17. februārim noritēs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rīkotais mūsdienu mūzikas festivāls «Decibels», kura laikā gaidāma skaņas dizainera Olivera Kadela lekcija par jaunās paaudzes imersīvajiem audio medijiem. Pasākums notiks ceturtdien, 16. februārī, plkst. 10.00, dalība lekcijā ir bez maksas.

Ziņas Fold 13. februāris, 2023

Imersīvā skaņa ir revolucionārs trīsdimensiju audio formāts, kas piedāvā dabiskāku un visaptverošu klausīšanās pieredzi mūzikā, kino, virtuālajā realitātē, videospēļu industrijā un citās jomās. Olivera Kadela lekcijā Rīgā interesanti varēs iepazīties ar jaunākajām tendencēm imersīvo mediju nozarē un ar praktiskiem piemēriem par trīsdimensiju skaņas sagatavošanu jauktai, paplašinātai vai virtuālai videi (MR, AR, VR). Šīs tēmas kopā ar praktiskiem piemēriem tiks apskatītas reālu projektu kontekstā, kuros ir piedalījies Kadels un viņa dibinātā studija «1.618 Digital». To vidū ir, piemēram, BBC televīzijas pārraižu veidotāja Deivida Atenboro (David Attenborough) dokumentālās filmas «Museum Alive», «Micro Monsters», «First Life VR», «Museum Alive AR» un «Kingdom of Plants». Lekcijas gaitā tiks izklāstīts darba process, metodes un tehnoloģijas, kas tika izmantotas šo pasaulslaveno projektu izveidē.

 

Vairākām «Emmy» balvām nominētais audio inženieris un skaņas dizainers Olivers Kadels ir dzimis Latvijā, bet kopš 2004. gada dzīvo un strādā Londonā. Kadels ir piedalījies vairāk nekā 160 projektos, kas ietver telpisku un interaktīvu audio jaunās paaudzes imersīvajiem medijiem, aptverot plašu nozaru klāstu — sākot no virtuālās apmācības un zīmola satura līdz filmām, spēlēm un vides instalācijām.

 

Kopš 2018. gada Olivers Kadels un viņa studija «1.618 Digital» vada imersīvās skaņas podkāstu, kurā viesojas eksperti no visas pasaules, iepazīstinot klausītājus ar jaunākajām tehnoloģijām un nozares tendencēm. Kopš 2019. gada dizainers strādā arī par pasniedzēju Rietumlondonas Universitātē, un 2022. gadā viņš pievienojās arī Hadersfīldas Universitātei, pasniedzot lekcijas par skaņas lomu paplašināto mediju vidē. Pašlaik Olivers turpina studijas doktorantūras programmā Jorkas Universitātes Skaņas izpētes laboratorijā, veicot pētījumus telpiskās skaņas un psihoakustikas jomā.

 

Olivera Kadela lekcija par imersīvajiem audio medijiem notiks ceturtdien, 16. februārī, plkst. 10.00. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas LMT kamerzālē. Pasākums ir daļa no mūsdienu mūzikas festivāla «Decibels». Informācija par citām festivāla norisēm pieejama «Decibels» Facebook lapā.

 

Lekcija turpina Baltijas Imersīvās skaņas tīkla (BIAN) izglītojošu pasākumu sēriju, iepazīstinot interesentus ar imersīvo audio mediju iespējām un attīstību. BIAN ir iniciatīva ar mērķi popularizēt imersīvās skaņas tehnoloģijas Baltijas valstīs. Projektu atbalsta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma «Kultūra» un Valsts kultūrkapitāla fonds.