Publicitātes attēls

Biedrība «Baltic Analog Lab» novembrī uzsāks piecu mēnešu kursu analogā kino apgūšanā, kur uzsvars tiks likts uz jaunu, eksperimentālu īsfilmu radīšanu.

Ziņas Fold 21. oktobris, 2020

Eksperimentālais kino ir Latvijā maz pazīstams kino žanrs, taču ar «Baltic Analog Lab» (BAL) ienākšanu Latvijas kino scēnā tas piesaka sevi kā vienlīdz būtisks spēlētājs blakus citiem Latvijā biežāk sastopamiem kino žanriem. Pēdējo gadu laikā Latvijā viesojušies filmdari no dažādām pasaules valstīm, rādot savas filmas un pasniedzot radošās darbnīcas BAL telpās, kā arī piedaloties biedrības organizētajā Eksperimentālā kino festivālā «Process».

 

Režisors Jānis Putniņš eksperimentālo kino sauc par personīgo kino: «To veidojot, autors ieskatās sevī un mēģina strādāt ar paņēmieniem, kas vairāk atbilst cilvēka psihes darbībai, tam, kas notiek prātā. Atšķirībā no kinoindustrijas ietvaros veidotajām filmām, kas parasti sevī ietver darba dalīšanu milzīgās uzņemšanas grupās, personīgā kino veidošana ir pilnīgi citādāka, šādu kino var veidot viens pats cilvēks. Protams, ja ir nepieciešams izmantot aktierus vai vajadzīga pieeja komplicētām lokācijām, tad ir nepieciešama citu cilvēku palīdzība, bet galvenais, ka te tiek iedzīvināts filmdara personīgais skatījums uz pasauli.»

 

Piecu mēnešu kurss sniegs dalībniekiem iespēju gan apgūt dažādas analogā kino veidošanas tehnikas četrās meistarklasēs pieredzējušu pasniedzēju vadībā, gan piedalīties izglītojošās lekcijās par eksperimentālo kino, kā arī ik mēnesi tiešsaistē un klātienē tikties ar dažādiem ievērojamiem filmdariem kā vietējā, tā starptautiskā mērogā: Juri Poškus (Latvija), Signi Birkovu (Latvija), Dāvi Sīmani (Latvija), Jāni Putniņu (Latvija), Ruzbehu Rašidi (Rouzbeh Rashidi, Irāna/Īrija), Džefu Zorillu (Jeff Zorilla, Argentīna),  Aleksandru Larosu (Alexandre Larose, Kanāda), Dagiju Brundertu (Dagie Brundert, Vācija), Ričardu Tuiju un Diānu Bariju (Richard Tuohy, Dianna Barrie, Austrālija), «Duo Strangeloscope» (Brazīlija), Karelu Duingu (Karel Doing, Lielbritānija), Daiči Saito (Daïchi Saïto, Japāna/Kanāda) un citiem.

 

Skolas galvenais mērķis ir dot iespēju piecpadsmit autoriem radīt pašiem savas īsfilmas, kuru veidošanas procesā palīdzēs mentori, lektori un pasniedzēji: plašu atzinību guvušās Īrijas producēšanas kompānijas «Experimental Film Society» vadītājs Ruzbehs Rašidi (Rouzbeh Rashidi), ilggadējais BAL partneris Vitauts Jozens (Vytautas Juozenas) no «Sponge Studio» Lietuvā, BAL vadītāja Ieva Balode un LKA Nacionālās Filmu skolas pasniedzējs Jānis Putniņš, kino režisors Dāvis Sīmanis un citi.

 

Līdz 31. oktobrim skolai pieteikties var jebkurš interesents no 20 gadu vecuma. Dalības maksa — 80 eiro mēnesī. Pieteikšanās un vairāk informācijas BAL mājaslapā.

 

Skolu organizē biedrība BAL sadarbībā ar «BBrental Latvia», to finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds.