Foto — Guna Rubule

Pašā pilsētas centrā — Matīsa ielā 8 — jau vairāk nekā trīs gadus rīdziniekiem pieejama galdniecības darbnīca, kur ar profesionāliem instrumentiem citu entuziastu lokā iespējams realizēt teju jebkuru kokapstrādes ideju.

Ziņas Fold 12. marts, 2021

«Koki» ir Gunas Rubules, Mikus Meirāna un Miķeļa Urtāna izveidota kokapstrādes darbnīca. Paši darbnīcas īpašnieki par savu projektu saka tā: «Tu vari nozāģēt taisni, izurbt leņķī, noslīpēt savu galdu, nepieputekļojot dzīvokli, vai citādāk realizēt savu radošumu.» Dzīvokļos mītoši pilsētnieki, kam nav savu šķūnīšu, garāžu un zāģu, rada pieprasījumu instrumentiem un telpām, kur atjaunot kādu koka krēslu vai uzmeistarot virtuvei tādu plauktiņu, kādu nevar nopirkt «Ikea». Taču galvenais darbnīcas «Koki» dzinējspēks ir cilvēku vēlme kaut ko radīt pašiem, ar savām rokām, tiešā saskarē ar materiālu un sava darba rezultātu. «Šis ir projekts nogurušiem pilsētniekiem, kas zaudējuši saikni ar to, ar ko ikdienā nodarbojas. Strādājot tipisku mūsdienu darbu, bieži vien tu ne redzi sava darba augļus, ne tos kāds īsti novērtē. Tāpēc cilvēki tā raujas sēņot vai darboties dārzā,» stāsta Mikus — viens no projekta veidotājiem.

 

Pirmos gadus «Koki» organizēja galdniecības meistarklases, iepazīstinot interesentus ar darbnīcas iespējām un iemācot iesācējiem uztaisīt, piemēram, masīvkoka galdu vai gultu. Taču tagad, kad darbnīcai ir regulāri apmeklētāji un ir izveidojusies galdniecības entuziastu kopiena, darbs pie kokapstrādes projektiem notiek individuāli. Projekta organizatori ir sapratuši, ka, strādājot patstāvīgi un mācoties no savām kļūdām, apmeklētāji iegūst vairāk, nekā sekojot meistarklases plānam. Šāds darbības modelis arī atvirzās no galdniecības kā izklaides un piesaista patiesus entuziastus ar pašiniciatīvu. Taču palīdzību projektu realizācijā «Koku» galdnieki vienmēr var saņemt gan no darbnīcas organizatoriem, gan viens no otra kopienas ietvaros. «Aiz rociņas neturam, bet padomu dodam,» uzsver Mikus.

«Kokos» tiek realizētas visdažādākās idejas — tur tiek radītas jahtu detaļas, laivas, kino dekorācijas, kokles, ģitāru un mandolīnu korpusi, tiek zāģēti pamatmateriāli, atjaunoti uz ielas atrasti krēsli un, protams, izgatavotas mēbeles. Darbnīca piedāvā dienas, nedēļas un mēneša abonementus un atgādina, ka pandēmijas apstākļos ievēro darba grafiku, lai nodrošinātu sociālo distancēšanos. Darbnīcas jaunumiem un realizētajiem projektiem var sekot «Koku» Facebook vietnē.