Kristīnes Krauzes–Sluckas fotogrāmata «Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes». Publicitātes foto

29. jūlijā plkst. 18.30 ISSP Galerijā norisināsies «NoRoutine Books» balvas ieguvējas Kristīnes Krauzes–Sluckas veidotās fotogrāmtas «Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes» prezentācija. Pasākums ir daļa no Rīgas Fotogrāfijas biennāles «Next 2021» programmas.

Ziņas Fold 26. jūlijs, 2021

Jau četrus gadus Rīgas Fotogrāfijas biennāle «Next» sadarbojas ar Lietuvas izdevniecību «NoRoutine Books», izvērtējot konkursa «Meklējam jauno fotogrāfijā!» dalībniekus. Izdevniecība no mākslinieku vidus ik gadu izraugās savu favorītu, kura balva ir iespēja izdot paša fotogrāmatu.

 Šogad balvu ieguvusi latviešu vizuālā māksliniece Kristīne Krauze–Slucka ar projektu «Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes». Savā praksē viņa aplūko un pēta cilvēka, tehnoloģiju un dabas attiecības, eksperimentējot ar digitāliem un analogiem fotogrāfiskajiem procesiem. Māksliniece pievērš uzmanību adaptācijas un hibridizācijas norisēm un priekšplānā izvirza izvēlētā medija materialitātes aspektus.

 

Fotogrāmatā pārtapušā projekta apraksts vēsta: «Fotoattēla attīstīšana uz gaismas jutīgā papīra ir ķimikāliju un ūdens mijiedarbības rezultāts; apvienojoties cilvēka slāpēm pēc arvien jaunu attēlu radīšanas un šo ķimikāliju izmantošanas, lai šos attēlus iegūtu — veidojas situatīvs paradokss. Piesārņojums ir abpusējs: gan vizuāls, gan ekoloģisks. Savukārt ūdens simboliskā nozīme vēstures gaitā ir gana daudz mitoloģizēta, ko var noreducēt līdz trim galvenajiem aspektiem: tas ir dzīvības avots, tīrīšanas līdzeklis un reģenerācijas centrs; taču evolūcijas kontekstā tas transformējas ne tikai par tehnoloģisku, bet arī ekonomisku un politisku instrumentu. Tas ir «jaunais nākotnes zelts».»

Balva «Meklējam jauno fotogrāfijā!» ir dibināta, lai mudinātu Baltijas valstu jaunos māksliniekus radīt vizuāli spēcīgus darbus, kas atklāj konceptuāli dziļu un oriģinālu skatījumu uz sava laikmeta norisēm. Izdevniecības «NoRoutine Books» speciālo balvu jau iepriekš ieguvuši trīs latviešu autori: 2016. gada konkursā iespēju izdot savu fotogrāmatu izcīnīja māksliniece Ieva Balode, 2018. gadā — fotogrāfe Madara Gritāne, bet 2019. gadā — mākslinieks Reinis Lismanis.

 

29. jūlijā plkst. 18.30 ISSP Galerijā, piedaloties māksliniecei un «NoRoutine Books» izdevniecības pārstāvjiem, norisināsies fotogrāmatas «Materiālā visuma vibrācijas. Zelta slāpes» prezentācija.  Pasākums notiks angļu valodā un ir bezmaksas. Vairāk informācijas par notikumu — Rīgas Fotogrāfijas biennāles «Next» mājaslapā.