Ilustrācija — Māris Bišofs

Šodien, 23. augustā, plkst. 19.00 kinoteātrī «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos režisora Ivo Brieža dokumentālā filma «Homo Sovieticus». Tās veidotāji pēta padomju cilvēka fenomenu, bijušās Padomju Savienības teritorijā satiekot savus vienaudžus, kuri PSRS sabrukuma brīdī bija jaunieši un šo vēsturisko mirkli uztvēra kā daļu no savas dzīves scenārija.

Ziņas Fold 23. augusts, 2021

1991. gads bija pagrieziena punkts Eiropā un pasaulē. Šajā gadā Baltijas valstis atguva un nostiprināja savu neatkarību un sabruka PSRS. Liecinieki 20. gadsimta pēdējās impērijas galam bija vairākas paaudzes, kuru dzīves, uzskatus un vērtības ietekmēja tieši šis laiks.

 

Kopš tā brīža pagājuši trīsdesmit gadi, un režisors Ivo Briedis kopā ar scenāristi Ritu Rudušu tiekas ar saviem vienaudžiem Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Armēnijā un Čehijā, kuri, brūkot Padomju Savienībai, 1991. gadā tika uzaicināti uz tā laika centrālo televīziju, lai diskutētu — būt vai nebūt Padomju Savienībai. Filmas «Homo Sovieticus» veidotāji tiekas ar cilvēkiem, kuri ilgojas pēc dzīves Padomju Savienībā un ekspertiem Anni Aplbaumu un Ļevu Gudkovu, kuri pētījuši padomju cilvēka fenomenu.

 

Ivo Briedis Homo Sovieticus raksturo kā cilvēku, «kas ir tik labi pielāgojies totalitārismam, ka nespēj eksistēt citā politiskā iekārtā. Šie cilvēki visbrīvāk jūtas tieši nebrīvē. Vispirms viņi bija sociālās inženierijas produkts, vēlāk kļuva par viltīgiem vergiem, kas izvairās no jebkādas atbildības».

«Lai arī uzskata, ka trīsdesmit gadu jeb vienas paaudzes nomaiņas laikā mainās politiskā kultūra, pēdējos gados redzam, ka padomju argumenti apzināti tiek izmantoti mūsdienu politisko ideoloģiju stiprināšanai un veidošanai gan bijušajās Padomju bloka valstīs, gan arī citur pasaulē. padomju cilvēka fenomens ir kļuvis par sava veida vīrusu, kas daudziem ļauj aizbēgt un patverties pagātnē,» stāsta filmas veidotāji.

 

Dokumentālā filma «Homo Sovieticus» veidota kā Latvijas filmu studijas «Mistrus Media» (producenti Gints Grūbe, Elīna Gediņa–Ducena), Lietuvas filmu studijas «Monoklis» (producente Jurga Gluskiniene) un Čehijas filmu studijas «Frame Films» (producente Jitka Kotrlova) kopprodukcija. Galvenais operators ir Mārtiņš Jurevics, montāžas režisori — Tomašs Elšīks (Čehija) un Toms Krauklis, mūzikas autors — komponists Martins Bjalobžeskis (Lietuva).

 

Filma jau izrādīta starptautiskajā cilvēktiesību dokumentālo filmu festivālā «One World» Prāgā un septembrī tiks demonstrēta starptautiskajā kino festivālā «Astra Film» Rumānijā. «Artdocfest» laikā, 7. septembrī kinoteātrī «Splendid Palace» notiks filmas seanss angļu valodā. Plašāka informācija par gaidāmajiem seansiem — «Splendid Palace» mājaslapā.

 

Filmas tapšanu atbalstījis Latvijas Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kino centrs, Čehijas Filmu fonds, Eiropas Savienības programma «Radošā Eiropa», Latvijas Televīzija, Konrāda Adenauera fonds un Latvijas Republikas Kultūras ministrija.