Attēlā — Ineses Groševas izšūts mākslas darbs, kas kļuvis par daļu no «Reflect Studio» veidotās festivāla identitātes

Laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit» šogad plašākajai sabiedrībai piedāvās 25 mākslinieku darbus, pievēršoties izdzīvošanas un novecošanas jautājumiem: ko nozīmē novecot kā sievietei, kā bērnam, kā partnerim, kā māksliniecei, kā sabiedrībai? Festivāla mākslinieku vidū ir gan tādi, ar kuriem festivāls turpina sadarbību vairāku gadu garumā, gan autori, kuru darbi Rīgā būs redzami pirmo reizi. «Survival Kit 12» notiks no 3. septembra līdz 3. oktobrim astoņos memoriālajos muzejos Rīgā un viesnīcā Neiburgs.

Ziņas Fold 13. augusts, 2021

Šogad festivālā «Survival Kit» būs apskatāmi Orītas Ašerijas (Oreet Ashery), Dineo Sešē Bopapes (Dineo Seshee Bopape), Polinas Kurnjē–Žardēnas (Pauline Curnier–Jardin), Oskara Davicka (Oskar Dawicki), Vikas Ekstas, Ievas Epneres, Giorgi Gago Gagošidzes (Giorgi Gago Gagoshidze), Kaspara Groševa, Johannas Hedvas (Johanna Hedva), Gozdes Ilkinas (Gözde İlkin), Dagnas Jakubovskas (Dagna Jakubowska) un Joannas Gavroņskas–Kulas (Joanna Gawrońska–Kula), Gulsunas Karamustafas (Gülsün Karamustafa), Flo Kasearu un Elīnas Vītolas, Evas Kotjātkovas (Eva Koťátková), Ievas Kraules–Kūnas, Andas Lāces, Vorena Ņesluhovska (Warren Niesłuchowski) un Saimona Leunga (Simon Leung), Felicitas Pauļukas, Ingrīdas Pičukānes, Mias Rādikas (Mia Raadik), Annas Salmanes un Jennas Sutelas (Jenna Sutela) mākslas darbi.

 

Festivāla tēmu par sabiedrības izdzīvošanas un novecošanās jautājumiem caur laikmetīgās mākslas darbiem iztirzāt aicina Berlīnē dzīvojošās kuratores Ovula Durmusoglu (Övül Ö. Durmușoğlu) un Joanna Varša (Joanna Warsza): «Ņemot vērā, ka Covid–19 vīruss daudzus no mums ir vērtis par daļu no visus vienojošā un ciešā saauduma, jaunu aktualitāti ieguvusi itāļu filozofa Roberto Espozito veiktā analīze, meklējot saikni starp politisko konceptu «kopiena» (community) un epidemioloģisko konceptu «imunitāte» (immunity). Paturot prātā abu vārdu saknes «munus» dažādās nozīmes (Espozito to skaidro kā nastu, pienākumu, saistības, dāvanu, pakalpojumu, atbalstu, izrādi), festivālā «Survival Kit 12» mēs vēlamies iztēloties jauna veida sabiedrības imunitātes sistēmu, kas sākas ar mākslinieku austo mūsu kopīgās ādas pavedienu.»

 

Festivāla izstāde šogad notiks Jāņa Akuratera muzejā, Krišjāņa Barona muzejā, Raiņa un Aspazijas mājā, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Ojāra Vācieša muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Eduarda Smiļģa teātra muzejā un viesnīcā «Neiburgs».

 

«Survival Kit» tematus turpinās aktualizēt arī publiskā programma. Festivāla atklāšana notiks 3. un 4.septembrī sadarbībā ar starptautisko dzejas festivālu «Dzejas dienas». To, cik plaši tiks īstenoti publiskās programmas pasākumi, noteiks epidemioloģiskā situācija.

 

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Frame Finland, SAHA fonds Turcijā un Goethe Institut Riga.