CD vāciņa dizains — Raitis Kalniņš

Tumšās folkmūzikas un kantrī grupa «Juuk», kombinējot akadēmisko, folka un roka skanējumu, izdevusi komponistu Edgara Mākena, Edgara Šubrovska, Sniedzes Prauliņas un Oskara Jansona sarakstītu dziesmu albumu pieaugušiem bērniem.

Ziņas Fold 20. augusts, 2021

Pirmās albuma dziesmas komponētas Jāņa Baltvilka balvas ceremonijai par sasniegumiem bērnu un jauniešu literatūrā. Šis Edgara Mākena komponētais trīs dziesmu cikls tagad ir pāraudzis albumā ar bērnu dzeju, ko, kā stāsta pati grupa, «visa ģimene var desmitreiz noklausīties tālā autobraucienā, nesajūkot prātā, bet gan dziedot līdzi.»

 

Albuma tituldziesma sākas ar rindām «Sikspārņi pārnēsā … slepenas ziņas». Lai arī dziesma sarakstīta krietnu laiku pirms pandēmijas iestāšanās, «Juuk» smej, ka tā ir liktenīga sakritība. «Sikspārņi» daudzējādā ziņā ir pandēmijas albums — lai arī to ierakstīt grupa sāka Ingus Baušķenieka studijā «Bicycle Systems», iestājoties Covid-19 ierobežojumiem, «Juuk» albumu turpināja ierakstīt attālināti, savā starpā apmainoties ar atsevišķi ierakstītiem skaņu celiņiem.

 

Liriski rotaļīgā, bet instrumentāli bagātīgā albuma iedvesmas avots ir Imanta Kalniņa komponētā bērnu mūzika, kas ir saprotama un pieejama dažādām paaudzēm. «Muzikālā teritorija, rakstot bērniem, ir pavisam citādāka — varam atļauties būt naivāki un vairāk eksperimentēt,» komentē Oskars Jansons no «Juuk».

Albumu šobrīd iespējams noklausīties strīmošanas vietnēs «Bandcamp» un «Apple Music», savukārt CD var iegādāties veikalos «Randoms» un «LP», vai arī apmeklējot albuma prezentācijas — ar «Sikspārņiem» 28. augustā varēs iepazīties Rīgā, bijušās tekstilrūpnīcas «Boļševička» esošajā «Brick Bar» un 3. septembrī Liepājā, kultūras namā «Wiktorija».

 

CD versijā iekļauts arī buklets ar fotoilustrācijām un dziesmu vārdiem, uzlīmju komplekts un supervaroņu komikss, ko visu noformējis Raitis Kalniņš. Albums tapis, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, AKKA/LAA un LaIPA atbalstam, kā arī ziedotājiem pūļa finansēšanas platformā «Projektu banka». Grupa «Juuk» šobrīd strādā pie sava trešā studijas albuma, ko plānot izdot nākamā gada sākumā.