Ilustrācija — FOLD

Kopš Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 nominantu izziņošanas 28. jūlijā izvēlēto darbu vērtēšana nokļuvusi starptautiskās fināla žūrijas rokās. Tās darba rezultāti tiks atklāti 27. augustā, kad «Hanzas Peronā» norisināsies konkursa svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana.

Ziņas Fold 17. augusts, 2021

No Latvijas Arhitektūras gada balvai (LAGB) nominētajiem darbiem laureātus izvēlēsies fināla žūrija, kuras sastāvā ir arhitektu biroja «Nieto Sobejano Arquitectos» līdzdibinātāja un Madrides Eiropas universitātes pasniedzēja Fensanta Nieto (Fuensanta Nieto) no Spānijas, lietuviešu arhitektu biroja «Nerbau.com» arhitekts un partneris Laurinas Avižius (Laurynas Avyžius), igauņu arhitektu biroja «Arhitekts Must» līdzdibinātājs un arhitekts Ots Alvers (Ott Alver), kura izstrādātais Sūre–Jāni veselības centrs 2021. gadā ticis nominēts prestižajai Mīsa van der Roe balvai, starptautiskā arhitektu biroja «PLH Architects» vadītājs Stīns Enriko (Steen Enrico), kurš bijis atbildīgs par vairākiem Apvienoto Nāciju un Pasaules Veselības Organizācijas projektiem Kopenhāgenā, Ženēvā un Ņujorkā, kā arī LAGB 2021 atlases žūrijas priekšsēdētājs un «Arhis arhitekti» biroja arhitekts Andris Kronbergs, kurš pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu par ēku rekonstrukciju Miesnieku ielā.

 

Konkursa laureāti tiks paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgajā apbalvošanas ceremonijā, kas norisināsies 27. augustā «Hanzas Peronā» — ēkā, kas saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu pagājušajā gadā. Uz ceremoniju klātienē tiek aicināti tie, kuriem ir derīgs Covid-19 sertifikāts par vakcināciju vai izslimošanu. Ikvienam interesentam būs iespēja ceremonijas tiešraidei sekot virtuāli. Ceremonijas laikā sadarbībā ar ziņu portālu «Delfi» tiks pasniegta arī sabiedrības balsojuma balva. Līdz 25. augustam reizi dienā ir iespēja balsot par savu favorītu.

 

Atgādinām, ka konkursa atlases žūrija tālākai darbu izvērtēšanai ir izvirzījusi vienpadsmit nominantus. Kategorijā «Sabiedriskas ēkas» izvirzīta Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā («Mailitis Architects» un «Arhitekta J. Pogas birojs»), kā arī Ogres Centrālā bibliotēka («PBR»). Kategorijā «Komercēkas un ražošanas ēkas» nominēta biroja ēkas pārbūve Miera ielā («Didrihsons arhitekti»), kategorijā «Individuālās dzīvojamās ēkas» — Privātmāja Jūrmalā «House 61» («Sampling»), Stūķu kūts Kārļos (Andra Šmite), Trīs plātņu māja («Gaiss») un Villa Dālija («Ēter»). Kategorijā «Daudzdzīvokļu ēkas» par galveno balvu sacentīsies «Lindenholmas» dzīvojamās apbūves pirmā kārta («Didrihsons arhitekti», «Linia», «Labie koki», «IN4 Design Ideas»), kategorijā «Restaurācija» — Rūmenes kūts pārbūve («Zaigas Gailes birojs»), savukārt kategorijā «Procesi» — ekspozīcija «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» Venēcijas arhitektūras biennālē («NRJA»), kā arī MAD Arhitektūras telpa («NRJA»). Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.