Attēls — «Tukku Magi»

1. oktobrī topošā daudzkultūru mākslas muzeja «Tukku Magi» pagalmā Pasta ielā 26 Tukumā būs skatāma īpaša īsfilmu parāde «Ziemeļ–Dienvidi», kas tapusi sadarbībā ar Rīgas starptautisko īsfilmu festivālu «2Annas». Tajā būs skatāmas gan kenijiešu režisoru veidotas, gan Kenijā tapušas filmas. Iecerēts, ka šī filmu programma kļūs par ikgadēju tradīciju.

Ziņas Fold 30. septembris, 2021

«Tukku Magi» iecerēts kā Latvijā un Ziemeļeiropā unikāls muzejs, kura misija ir mainīt priekšstatu par tradicionālo mākslu, izceļot to kā vienlīdzīgu partneri mūsdienu mākslas pasaulē, atklājot pasaules kultūrvērtību daudzveidību un uzsverot katras kultūras unikalitāti un to savstarpējo mijiedarbību. Pirmajai ziemeļu–dienvidu filmu programmai izvēlētas Kenijas režisoru īsfilmas.

 

«Āfrika sevi šobrīd piesaka ar milzīgu enerģiju. Sevišķi tas jūtams mākslā — filmu estētika ir drīzāk globāla —, taču jebkurš no Āfrikas nākušais mākslas darbs tiecas meklēt un nostiprināt šī kontinenta vietu pasaules kultūrtelpā un sabiedrībā,» stāta «Tukku Magi» vīzijas autors Jānis Jākobsons. Viņš ir pārliecināts, ka Latvija un Ziemeļeiropa kopumā ir viena no tām nedaudzajām vietām, kur attiecības un savstarpēju sapratni starp Eiropu un Āfriku var veidot no jauna: «Mēs esam telpa bez koloniālās vainas apziņas. Ceru, ka filmu festivāls kļūs par ikgadēju tradīciju un būtisku dialoga sastāvdaļu,» saka «Tukku Magi» vīzijas autors Jānis Jākobsons.

 

Filmu vakarā 1. oktobrī plkst. 18.00 būs iespējams noskatīties 84 minūtes garu īsfilmu programmu. Tajā iekļautas filmas «Harriet» (rež. Mark Maina, Kenija, 2019), «Excuse, Pardon My Manners» (rež. Mark Saitabao Kaiyare, Kenija/Vācija, 2019), «Joy’s Garden» (rež. Ngwatilo Mawiyoo, Kenija, 2020) un citas.

 

«Šī programma veidota sadarbībā ar Austrumāfrikas organizāciju «Docubox», kas atbalsta Āfrikas kino industriju, un sniedz ieskatu šī brīža Kenijas jauno kino veidotāju darbībā. Te ir gan tādas filmas, kuru režisori raugās nākotnē, gan tādas, kas runā par ļoti sarežģītām sociālām problēmām, bet kopumā visa programma ir ieskats tēmās, kas mūs kā cilvēkus visā pasaulē vieno, nevis padara atšķirīgus. Šīs filmas runā par to pašu, par ko runājam mēs, eiropieši, tikai citā valodā. Manuprāt, ir svarīgi veidot šādu dialogu, un es ļoti ceru, ka nākotnē uz Āfriku varēsim aizvest arī latviešu filmas,» stāsta festivāla «2Annas» programmu direktore Laima Graždanoviča.

 

Daudzkultūru mākslas muzejs «Tukku Magi» tiek veidots bijušajā Zēberga spirta un iesala rūpnīcā, padomju gados — fermentu rūpnīcā — Tukumā. Muzejā īpaša vieta būs Latvijas tradicionālajai un mūsdienu mākslai, jo viens no «Tukku Magi» uzstādītajiem uzdevumiem ir veicināt Latvijas mākslas un kultūrvērtību nozīmes apzināšanos pasaules kontekstā. Projektu atbalsta Justs Karlsons un Dana Beldimane–Karlsons. Vairāk par muzeju — «Tukku Magi» mājaslapā.