Attēlā Arņa Balčus fotogrāmatas «Nākotne pieder nākotnes cilvēkiem» vāks

Rīt, 18. novembrī, norisināsies Arņa Balčus fotogrāmatas «Nākotne pieder nākotnes cilvēkiem» atklāšanas svētki. Grāmatā skatāmas 99 fotogrāfijas no dažādiem kolektīviem rituāliem — gājieniem, atceres pasākumiem, Dziesmu svētkiem —, kā arī tautu meitu, policistu un protestu dalībnieku portreti, veidojot kritisku, sentimentālu un ironisku Latvijas sabiedrības portretu.

Ziņas Fold 17. novembris, 2021

«Televīzijas ziņas ir notikumu atlases un secīgas sakārtošanas process. Arnis atlasa un sakārto notikumus, kas nebija izpelnījušies žurnālistu uzmanību,» par grāmatu «Nākotne pieder nākotnes cilvēkiem» saka sociologs, semiotiķis un RSU profesors Sergejs Kruks. «Šī grāmata ir mana vizuālā atbilde uz mūžīgi sarežģīto jautājumu, kas mēs esam,» saka pats Balčus, kurš pazīstams kā sociāli kritisku mākslas projektu autors, bet ikdienā vada žurnālu «Foto Kvartāls» un festivālu Rīgas Fotomēnesis.

 

Saistībā ar grāmatu iznākšanu 18. novembrī gaidāmi divi pasākumi. Plkst. 12.00 žurnāla «Foto Kvartāls» Facebook lapā norisināsies tiešsaistes diskusija «Ko pandēmija pastāsta par latviešiem?». «No «palieciet savās vietās» līdz pirmajai vietai nespējā pārvarēt Covid izplatību — tāpat kā citi vēsturiskie notikumi, arī pandēmijas laiks ir nozīmīgs izaicinājums sabiedrības identitātei,» norāda Balčus. Ko šis laiks palīdz saprast pašiem par sevi un kāda loma ir fotogrāfijai un mākslai kopumā valstiskās pašapziņas veicināšanā, diskutēs komunikācijas pētnieks Sergejs Kruks, sociologs Sandris Mūriņš un fotogrāmatas autors Arnis Balčus.

No plkst. 15.00 līdz 17.00 notitēs grāmatas prezentācija, kurā Balčus kopā ar jaunizdoto fotogrāmatu dosies individuālā svētku gājienā jeb pastaigā pa Brīvības ielu. Šī gājiena laikā būs iespējams satikt autoru un tikt pie grāmatas par īpašu atklāšanas cenu. Pastaiga sāksies pie Brīvības pieminekļa plkst. 15.00, nākamās pieturvieras būs — Ministru kabinets plkst. 15.20, Rīgas modes plkst. 15.45, Dailes teātris plkst. 16.00, Jaunā Ģetrūdes baznīca Tallinas un Brīvības ielas stūrī plkst. 16.25 un «Circle K» Brīvības ielā 176 plkst. 16.45.

 

Fotogrāmatu «Nākotne pieder nākotnes cilvēkiem» izdod biedrība «Kultkom». Tās dizainu veidojis Aleksejs Muraško, un grāmatā iekļauta Sergeja Kruka eseja latviešu un angļu valodā. Izdevums tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas «Kultūrelpa» atbalstu. Grāmata būs pieejama Latvijas grāmatnīcās, kā arī žurnāla «Foto Kvartāls» interneta veikalā.