RIBOCA3 instalācijas skice — Amanda Ziemele. Foto — Kristīne Madjare

Trešajai Rīgas Strarptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei (RIBOCA3), kas galvenā kuratora Renē Bloka (René Block) mākslinieciskajā vadībā norisināsies no šī gada 15. jūlija līdz 2. oktobrim, dots nosaukums «Cieņas vingrinājumi» («Exercises in Respect»). Izstādes galvenajā norises vietā Andrejsalā būs aplūkojami 63 mākslinieku darbi.

Ziņas Fold 24. janvāris, 2022

RIBOCA rīkotāji norāda, ka mākslinieku redzējums kā izstādes konceptuālais sākumpunkts ļauj RIBOCA3 iztādes veidošanu pozicionēt kā telpu eksperimentālām izpausmēm, kas brīvas no iepriekšpieņemtām idejām. Biennālē redzamie darbi iztādes kontekstā funkcionēs paši par sevi, iedvesmojot diskusijām, kas nav pakļautas striktam izstādes tematam. Nosaukums «Cieņas vingrinājumi» uzsver ideju, ka katrs mākslas darbs uzlūkojams atsevišķi, taču vienlaikus tie visi kopā iederas biennāles konceptā un kontekstā.

 

Plašāk skaidro biennāles galvenais kurators Renē Bloks: «Raugoties vēsturē, žesti, kas pauž cieņu, bieži izmanoti, lai norādītu, ka mēģinām saprast viens otru, neskatoties uz viedokļu atšķirībām. Izstādē «izskanēs» balsis no dažādām paaudzēm un pasaules malām, un tas, ieklausoties biennāles kopskaņā, būs gan harmoniski, gan disharmoniski.»

Arī 2022. gadā biennāles galvenā norises vieta būs vairāk nekā 20 hektārus plašā teritorija Andrejsalā, kur agrāk atradusies tirdzniecības osta. Iespaidīgā vide, kurā vienkopus sadzīvo pamesta spēkstacija, osta, graudu glabātuves, pļavas, angāri un citi industriālas arhitektūras elementi, kalpojusi par Renē Bloka iedvesmas avotu, izvēloties izstādes dalībniekus:«Lai piepildītu šo plašumu un vidi, nepieciešama muzikalitātes izjūta. Es par katru mākslinieku domāju kā par balsi, viņu darbiem — kā mūzikas instrumentiem. Šajā metaforā Andrejsala ir viņu koncertzāle. Taču viņu uzdevums nav atskaņot kādu skaņdarbu diriģenta vadībā, viņiem jāskan pašiem par sevi.»

 

Otra biennāles norises vieta būs Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) Vecrīgā. Tajā tiks izstādītas 38 starptautiski atzītu mākslinieku grafikas, kas agrāk radītas Renē Bloka kūrētajām biennālēm Hamburgā (1985), Sidnejā (1990), Stambulā (1995) un Cetiņē (2004). Šajā izstādē būs pārstāvēti arī daži no RIBOCA3 galvenās izstādes dalībniekiem.

 

Vairāk nekā puse no darbiem, kas tiks izstādīti galvenajā izstādē, būs jaunradīti, iedvesmojoties no pilsētas unikālajiem sociālajiem un vēsturiskajiem kontekstiem. Jāpiemin, ka RIBOCA3 piedalīsies rekordliels vietējo mākslinieku skaits. Kopā ar Bloku biennāli veido asociētais kurators Niko Anklams (Nico Anklam), kurš piedalās RIBOCA3 publiskās programmas veidošanā.

 

Plašāka informācija par RIBOCA3 un tās dalībniekiem — biennāles mājaslapā.