Foto — Aleksejs Koškins

Šovakar, 4. jūnijā plkst. 18.00, ar pasākumu Bruņinieku ielā 14 tiks atklāta Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles starpgadu programma «microRIBOCA», kas risinās pilsētvides jautājumus un ir veidota tā, lai veicinātu rīdziniekos vietas piederības sajūtu un atraisītu radošo potenciālu, ko sevī slēpj ikdienas dzīve pilsētas publiskajā ārtelpā. Papildu gleznotājas Ingas Melderes darbam «Braunijs no Bruņinieku ielas» šovakar varēs apskatīt «MADE arhitekti» veidoto metu Dailes teātra laukuma labiekārtošanai, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs.

Ziņas Fold 4. jūnijs, 2019

Pazīstamās gleznotājas Ingas Melderes, kura cita starpā ir arī diplomēta restauratore, darbs «Braunijs no Bruņinieku ielas» ievada Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles starpgadu programmu «microRIBOCA». Tas ir monumentāls gleznojums uz 19. gadsimta pirmās puses nama Bruņinieku ielā 14 fasādes, ko māksliniece veltījusi gan pilsētas koka arhitektūras vēsturei un restaurācijai, gan dialogam ar ielu mākslā un grafiti kustībā iesaistītajiem.

Autore skaidro, ka par braunijiem rīdzinieki mēdzot dēvēt neapdzīvotas koka mājas pilsētas vēsturiskās apbūves zonā, kurām kārtībā uzturēta tikai fasāde. Lai atbilstu namīpašumu pārvaldības normatīviem, šādas ēkas nākas regulāri pārkrāsot, kas ir vienkāršākais un lētākais, taču ne pievilcīgākais veids, kā īpašniekam palikt nesodītam par daža garāmgājēja nelegāli atstātu uzrakstu vai zīmējumu uz nama sienām. Ingas Melderes darbā zem vairākām krāsojumu kārtām garāmgājēju skatam atsegsies alegoriska cīņas aina ar no ielas nosaukuma aizlienētiem bruņiniekiem.

Bruņinieku ielas «braunijs», tāpat kā «microRIBOCA» programma kopumā, aktualizē jautājumu par neizmantotu kultūrtelpas atmiņu potenciālu pilsētvides labiekārtošanā. Mākslinieki, kas piedalīsies «microRIBOCA» programmā, pievērsīsies pilsētnieku attiecībām ar apkārtējo vidi — ielu dalījumu, īres namu rekonstrukcijas plāniem, iekšpagalmu izmantojumu, kaimiņu saziņu kāpņu telpās, piemājas puķu dobēm, dažādiem pilsētas artefaktiem, iepirkšanos centrāltirgū vai iešanu uz jauno ēku projektu izbūvētajiem rotaļu laukumiņiem. Programmas kurators ir Kaspars Vanags, un tā ilgs līdz šī gada beigām, piedāvājot starpdisciplinārus publiskās mākslas projektus, urbānās pētniecības pastaigas, izglītojošas meistardarbnīcas un citus pasākumus, sniedzot rīdziniekiem sociālās iesaistes rīkus, kas noderīgi kopīgās pilsētvides revitalizācijai.

«microRIBOCA» atklāšanas laikā 4. jūnija vakarā no plkst. 18.00 Bruņinieku ielā 14 interesenti varēs piedalīties dažādās aktivitātēs, baudīt muzikālus priekšnesumus, piedalīties prāta spēlēs par arhitektūru un publisko telpu Rīgas pilsētvidē, kā arī aplūkot «MADE arhitekti» projektu Dailes teātra laukuma labiekārtošanai, par ko vairāk var lasīt šeit. Ingas Melderes monumentālais gleznojums būs pieejams apskatei visas vasaras garumā jebkurā diennakts laikā. «microRIBOCA» aktualitātēm iespējams sekot līdzi RIBOCA Facebook lapā.