Publicitātes foto

Baltijā pirmajā 3D betona drukas konkursā žūrija par uzvarētāju atzinusi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu komandas «4 AM» piedāvāto vides dizaina objekta ideju — multifuncionālu solu atpūtai Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā Torņkalnā. Konkursa rīkotāji aicina ikvienu interesentu papildināt savas zināšanas par 3D betona druku, piedāvājot noskatīties jomas ekspertu lekcijas.

Ziņas Fold 25. aprīlis, 2022

3D betona druka ir inovatīvs zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens, kas strauji attīstās visā pasaulē. Šī tehnoloģija ir ilgtspējīga un nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, kā arī arhitektūras un būvniecības nozarēm piedāvā gandrīz bezgalīgas iespējas, kas saistītas ar formas, izmēra un struktūras brīvību. Lai popularizētu 3D betona druku un radītu pirmās publiski pieejamās 3D drukātās vides instalācijas Latvijā, RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrika sadarbībā ar LU un radošo prasmju izglītības platformu «C2D» rīkoja Baltijā pirmo 3D betona drukas konkursu.

 

Konkursa finālā piedalījās astoņas studentu un jauno profesionāļu komandas, kuru izstrādātos prototipus vērtēja LU rektors Indriķis Muižnieks, RTU Arhitektūras fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, RTU 3D Betona drukāšanas zinātniskās laboratorijas vadītājs Māris Šinka, LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas projekta direktors Jānis Ploks, LU Infrastruktūras departamenta Tehniskā nodrošinājuma daļas vadītājs Guntars Greters un 3D drukas eksperts Juris Kļava.

Žūrija izvēlējās trīs labākos darbus. Pirmo vietu saņēma «4 AM» komndas pārstāvji Jānis Vēveris, Lauris Krauze, Toms Čudars un Katrīna Anna Pētersone. Viņu ideju par multifunkcionālu solu iecerēts īstenot, izvērtējot iespējas to integrēt LU Rakstu mājas projektā. Otro vietu ieguva RTU un LMA studentu komandas «Onlyonly» (Harijs Vucens, Madara Portnaja, Anna Līva Traumane) iecere par lapeni — atpūtas paviljonu, kur atpūtu no citu acīm slēpj dažāda augstuma liektas formas betona sienas. Par trešo labāko atzīta RTU un biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA studentu komandas «Fra» (Sintija Erte, Egīls Markus, Ervīns Gorelovs) ideja — atpūtas un rekreācijas vieta ar soliņu, velosipēdu novietni un nojumi, kuru caurvij 3D betona konstrukcijas. Labāko darbu autori saņem arī naudas balvas 3000, 2000 un 1000 eiro vērtībā.

 

Pēc konkursa noslēguma tā rīkotāji ikvienam 3D drukas entuziastam piedāvā iespēju iegūt jaunas zināšanas un pašiem izdrukāt vides objektus, sekojot vietējo un starptautisko ekspertu lekcijām un praktiskajām darbnīcām «C2D» Youtube kanālā.

 

3D betona drukas konkurss tiek rīkots ar ERAF līdzfinansēta projekta «LU inovāciju granti studentiem» (Nr.1.1.1.3/18/A/007) atbalstu.