Attēls — «2Annas»

No 8. līdz 14. aprīlim norisināsies jau 26. Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas». Skatītājiem tiks piedāvāts kvalitatīvs un daudzveidīgs kino par aktuāliem, izaicinošiem un arī filozofiskiem tematiem, piemēram, mākslīgo intelektu, kvīriem un transhumānismu, fokusējoties uz šī gada festivāla centrālo tēmu — cilvēku. Kaņepes Kultūras centrā «Diagonāle», kinoteātrī «KSuns» un tiešsaistē apmeklētājus sagaida konkursu un fokusa īsfilmu programmas un citi pasākumi. Tāpat būs skatāma arī Ukrainai veltīta kino izlase.

Ziņas Fold 8. aprīlis, 2022

Jau šodien, 8. aprīlī, plkst. 18.00 norisināsies Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla «2Annas» atklāšanas ceremonija, šoreiz — pavisam neierastā formātā. Festivāla viesi varēs pieredzēt mākslinieka Ginta Gabrāna papildinātās realitātes darbu «Lielā fināla atklāšana 2Annas metatelpā». Tā pamatā ir ar mākslīgo intelektu ģenerētas izstāžu atklāšanu iterācijas, izmantojot ap 1000 fotoattēliem no Latvijas laikmetīgās mākslas izstāžu atklāšanām. Mākslas darbus varēs vērot 100 metru rādiusā ap RSU Anatomijas muzeju, izmantojot papildinātās realitātes mobilo aplikāciju «San». Savukārt Platons Buravickis piedāvās īpašu muzikālo improvizāciju, kas mijiedarbosies ar mākslīgā intelekta radītajiem tēliem. Ieeja pasākumā būs ar ielūgumiem, bet tiks piedāvāta arī tiešraide «2Annas» Facebook lapā.

 

Atklāšanas ceremonija, līdz ar citām festivāla norisēm, veltīta šī gada fokusa tematam — cilvēks. Festivāla laikā caur diskusijām un inovatīvām, izaicinošām un sociāli aktīvām filmām tiks pētīts, kā cilvēka dzīve transformējusies tehnoloģiju laikmetā, un meklētas atbildes uz jautājumu — kāds ir mūsdienu cilvēks? Kāda ir cilvēcības nozīme mūsdienās? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēs vietējie un starptautiskie kuratori filmu izlasēs «Koloniālisms: Vardarbības un ekspluatācijas laicīgā rezonanse» (kurators — Ričards Tomsons (Richard Thompson), Lielbritānija) un «Kvīri» (kurators — Augustas Čičelis, Lietuva). Savu filmu izlasi «Homo ex machina» par transhumānismu piedāvās arī filozofijas žurnāls «Tvērums», bet režisores Astras Zoldneres veidotajā programmā «Mākslīgais intelekts» iekļauta filma, kuru pilnībā radījis mākslīgais intelekts, divdesmit reizes pēc kārtas noskatoties leģendāro Alfreda Hičkoka filmu «Vertigo». Industrijas dienu pasākumi šogad veltīti sarežģītai, bet aktuālai tēmai — mentālajai veselībai kino industrijā.

Vairāk nekā 2000 filmu konkurencē festivālam izvēlētas 74 labākās īsfilmas no 35 pasaules valstīm, kas tiks vērtētas četrās konkursu programmās — Starptautiskais īsfilmu konkurss, Baltijas īsfilmu konkurss, Starptautiskais vidēja garuma filmu konkurss, kā arī Starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss. Filmas vērtēs starptautiska žūrija — somu režisors un animators Joni Mannisto (Joni Männistö), Olga Gusiatinska no Kijevas Starptautiskā īsfilmu festivāla, kā arī režisore Adriana Roze. Konkursu uzvarētājiem šogad tiks pasniegtas mākslinieka Aigara Zemīša veidotās skulptūras «Anna». Baltijas konkursa uzvarētāji iegūs iespēju veikt filmu pēcapstrādi 2000 eiro vērtībā no uzņēmuma «BBposthaus».

 

Reaģējot uz šī brīža situāciju, īpaši notikumi gaidāmi saistībā ar Ukrainu. Kuratores Olga Gusiatinska un Saša Prokopenko no Kijevas Starptautiskā īsfilmu festivāla piedāvās programmu «Uzmanības centrā Ukraina» — ukraiņu režisoru īsfilmas, kas reflektē par pēdējo gadu notikumiem Ukrainā un ārpus tās. Savukārt ukraiņu ģimenes ar bērniem un jaunieši, kuri šobrīd mājvietu raduši Latvijā, aicināti uz Starptautiskā bērnu un jauniešu filmu konkursa programmas seansiem Rīgas Kongresa namā, 8. aprīlī plkst. 14.00.

 

Festivāla programma un plašāka informācija par gaidāmajām norisēm — «2Annas» mājaslapā.