Foto — Anika Mikkelson

Nacionālā Kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons pēc divu gadu pārtraukuma atgriezīsies klātienes seansos kinoteātrī «Splendid Palace» un piedāvās filmas arī Rīgas apkaimēs. Saglabāta tiks arī tiešsaistes festivāla sadaļa portālā «Filmas.lv», kas būs pieejama skatītājiem visā pasaulē. Programmā iekļautas vairākas pirmizrādes, simtgadnieka Rolanda Kalniņa godināšana, filmas par Ukrainu, Latvijas animācija, kā arī brīvdabas seanss.

Ziņas Fold 2. maijs, 2022

Kinoteātrī «Splendid Palace»

4. maija Latvijas filmu maratons šogad atgriežas kinoteātrī «Splendid Palace», piedāvājot skatītājiem bezmaksas klātienes seansus abās kinozālēs un brīvdabā. Lai skatītos filmas kinoteātrī, pirms seansa jāizņem ielūgums ar reģistrētu sēdvietu kinozālē — tos var saņemt kinoteātra «Splendid Palace» kasē vai piereģistrēt elektroniski kinoteātra mājaslapā. Filmu maratona laikā kinoteātrī filmas tiks demonstrētas ar subtitriem angļu valodā, aicinot arī Rīgas viesus svinēt Latvijas svētkus kopā.

 

Latvijas filmu maratona programma kinoteātrī sāksies ar režisora Rolanda Kalniņa (1922) godināšanu Lielajā zālē plkst. 13.00. Latvijas kinomākslas klasiķim maijā aprit 100 gadi, un vecmeistars solās arī pats ierasties uz seansu. Rolanda Kalniņa ieguldījums Latvijas kino vēsturē tiks godināts ar viņa slavenāko un simboliskāko filmu «Četri balti krekli» (1967), kas iekļauta Kannu festivāla izlasē «Cannes Classics». Seansu papildinās grupas «Carnival Youth» uzstāšanās un jaunas, režisoram veltītas īsfilmas «Vecāks par simt gadiem» (2022) pirmizrāde. Filmu veidojis vairāku autoru kolektīvs — scenārija autore Daira Āboliņa, režisore Agita Cāne–Ķīle, operators Andrejs Rudzāts, fotogrāfs Māris Ločmelis un producents Matīss Kaža.

 

Lielajā zālē plkst. 15.00 paredzēts Latvijas animācijas filmu seanss — jaunākās filmas dažādu vecumu bērniem, dažas no tām jau ļoti pieprasītas pasaules kinofestivālos. Programmā — Māras Liniņas šūpuļdziesmiņa «Čuči, čuči», Daces Rīdūzes leļļu filma «Dusmukule», Nila Skapāna pēdējā filma «Diendusa», Vladimira Leščova bērnības atmiņu stāsts «Atgriešanās» un Edmunda Jansona zīmētā īsfilma «Goda sardze».

 

Kinoteātra Lielajā zālē 4. maijā tiks svinētas arī divu pilnmetrāžas filmu pirmizrādes. Seansā plkst. 17.00 pirmoreiz Latvijā tiks izrādīta režisores Lailas Pakalniņas un operatora Ginta Bērziņa dokumentālā filma «Mājas», kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja uzreiz divos nozīmīgos Eiropas festivālos pagājušā gada rudenī – Tallinas festivāla «Black Nights» Baltijas konkursā un Amsterdamas IDFA izlasē «Masters». Filmas veidotāji ciemojušies 75 Latvijas mājās, un filmas kadros redzami gandrīz 180 Latvijas iedzīvotāji, kopā apliecinot māju sajūtu. «Mājas ir tas, ko nevar paņemt līdzi,» saka režisore Laila Pakalniņa.

Savukārt režisors Ivars Zviedris nupat pabeidzis dokumentālo filmu «Bahs pret Covid», kuru sāka filmēt pirms diviem gadiem, pandēmijas pirmajās dienās. Pamazām par filmas centrālo varoni kļuva mūziķis Normunds, kurš Vecrīgā, Doma laukumā, katru dienu spēlē čellu. Filmas autori un Normunds, kurš rūpīgi seko pasaules ziņām televīzijā, veido kopīgu pandēmijas dienasgrāmatu, kurā Baha mūzikas pavadījumā risinās notikumi slimnīcās un potēšanas centros, tukšās ielās un slēgtā lidostā, protesta akcijās un mājās, kur vecāki un bērni mācās būt kopā un iet skolā.

 

Kinoteātra Mazajā zālē šogad 4. maija Latvijas filmu maratona programma tā vai citādi saistās ar Ukrainu un tur notiekošo karadarbību. Seansā plkst. 15.30 tiks demonstrēta dokumentālā filma «Mariupole» (2016), kura starptautisko pirmizrādi piedzīvoja Berlīnes kinofestivālā. Filmas režisors, lietuvietis Mantas Kvedaravičus (1976–2022) pilsētas dzīvi filmēja drīz pēc kara sākuma 2014. gadā, kad dažādo filmas varoņu mikropasaules karš vēl nebija sagrāvis. 2022. gadā režisors atgriezās Mariupolē ar kinokameru un aprīļa sākumā tika nogalināts. Tagad viņa filma kļuvusi par pieminekli gan nopostītajai pilsētai, gan pašam autoram.

 

Ukrainas tematiku vakara noslēgumā plkst. 19.30 turpinās spēlfilma «Baltais krauklis» (2022, režisors Marjans Bušans) — emocionāla varoņdrāma par 2014. gada notikumiem pašā karadarbības sākumā Doņeckas apgabalā. Krievijas karaspēkam sākot uzbrukumu, pacifista Mikolas naivā pasaule sabrūk, viņš pieņem lēmumu sargāt savu zemi un kļūst par drosmīgu profesionāli snaiperu rotā. Arī galvenās lomas tēlotājs Pavlo Aldašins šobrīd karo Ukrainas armijas rindās.

 

Paplašinot tēmu par drosmīgu pretošanos politiskiem notikumiem, kinoteātra Mazajā zālē seansā plkst. 17.30 tiks demonstrēta muzeja «Latvieši pasaulē» producētā dokumentālā filma «Valiant! — Brauciens uz brīvu Latviju» (2021, režisore Māra Pelēce) — iedvesmojošs stāsts par trimdas latviešu jauniešu izdomu, trakulīgumu, drosmi un nacionālpatriotisko stāju, organizējot pretošanās akcijas 20. gadsimta 80. gados, lai nemitīgi atgādinātu pasaules valstu valdībām, ka Latvija ir okupēta, nevis brīvprātīgi iestājusies PSRS. Uz tikšanos ar skatītājiem solās ierasties viens no filmas galvenajiem varoņiem, mašīnas «Valiant» saimnieks Juris Bļodnieks no ASV.

 

Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos plānots seanss brīvdabas kinoteātrī «Splendid Garden». Tajā būs skatāma simtgades animācijas filma «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» (2019, režisors Edmunds Jansons) ar subtitriem ukraiņu valodā.

Rīgas apkaimēs

Nacionālais Kino centrs 4. maijā piedāvās filmas arī Rīgas apkaimēs — Mežaparka Lielajā estrādē, Iļģuciemā un Imantā, kur dažādos laikos tiks demonstrētas animācijas filmas «Saule brauca debesīs» (2018), «Bize un Neguļa» (2017), «Mūsu Ome rullē» (2017) un «Vaikiki» (2017),kā arī spēlfilma «Jelgava ’94» (2019) un dokumentālā filma «Valiant! — Brauciens uz brīvu Latviju».

 

Portālā «Filmas.lv»

Atšķirīga svētku programma būs pieejama Nacionālā Kino centra portālā «Filmas.lv». Visā pasaulē 4. maijā atbilstoši katras valsts vietējam laikam tiešsaistē varēs noskatīties režisora Viestura Kairiša spēlfilmu «Pilsēta pie upes» (2020, ar subtitriem angļu valodā) un trīs simtgades filmas — Edmunda Jansona pilnmetrāžas animācijas filmu «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» (ar subtitriem ukraiņu valodā), Kristīnes Želves dokumentālo filmu «Mērijas ceļojums» (2018), kas stāsta par kultūras vērtību glābšanu kara laikā un sasaucas ar aktuālo situāciju Ukrainā, un Ivara Selecka dokumentālo filmu «Turpinājums» (2018), kas šoreiz pārstāv arī Nacionālā Kino centra 30 gadu jubilejas izlasi.

 

Plašāka informācija par Latvijas filmu maratonu 4. maijā — Nacionālā Kino centra mājaslapā.