Attēls — Latvijas Arhitektu savienība

Jau nākamnedēļ, no 3. līdz 7. oktobrim, ar plašu pasākumu programmu tiks aizvadīta Arhitektūras nedēļa. Tās noslēgumā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas norisināsies piektdien, 7. oktobrī, Latvijas Arhitektūras gada balvu 2021 saņēmušajā Mežaparka Lielajā estrādē, Kokaru zālē.

Ziņas Fold 30. septembris, 2022

Šogad pasākumi norisināsies ne tikai Rīgā, bet arī Siguldā. Tur 3. oktobrī tiks aizvadītas «Arhitektūras dienas» par godu Pasaules arhitektūras dienai. Visas dienas garumā tiks apskatīti vairāki objekti, un pēcpusdienā Krimuldā notiks arhitekta Miķeļa Putrāma («MADE arhitekti») lekcija par labklājības arhitektūru. Savukārt vakarā tiks aizvadīts noslēguma pasākums kultūras namā «Gauja».

 

Arhitektūras nedēļā notiks arī vairākas lekcijas un sarunas. Viena no tām būs arhitekta, biroja «Didrihsons Arhitekti» vadītāja un Latvijas Arhitektūras gada balvas žūrijas pārstāvja Gata Didrihsona lekcija ««Roche» biroja ēka + Dienas gaisma un vairāk». Tā tapusi sadarbībā ar uzņēmumu «Velux» un norisināsies 4. oktobrī plkst. 14.00 Arhitektu namā Torņa ielā 11.

 

5. oktobrī plkst. 19.00 kopā ar Latvijas Mākslas akadēmiju galerijā «Smilga» Eduarda Smiļģa iela 34a tiks organizētas sarunas «Salons. Rudens epizode #1. Kādai jābūt laikmetīgai arhitektūras izglītībai?». Savukārt 6. oktobrī plkst. 17.00 Arhitektu namā, Torņa ielā 11, notiks Jaunā Eiropas «Bauhaus» saruna «Atjaunošana, koprade, pētījumi. Jaunā Eiropas «Bauhaus» sarunu ekspresis Arhitektu namā».

 

Arhitektūras nedēļā ir padomāts arī par bērniem un jauniešiem. 4. oktobrī plkst. 15.00 Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē tiksies bērnu un jauniešu izglītības projekts par apbūvētās vides veidošanos «Skolnieks, Pētnieks, Pilsētnieks» bērnu balvas arhitektūrā «Zirnis» žūrija. Savukārt galerijā «Smilga» no 30. septembra līdz 15. oktobrim apskatāma Annas Vaivares ilustrāciju izstāde, kurā aplūkojamas oriģinālilustrācijas Guntas Šnipkes bilžu grāmatai «Ineses māja». 8. oktobrī plkst. 12.00 notiks tikšanās ar grāmatas autorēm. Gunta Šnipke pastāstīs bērniem par arhitekta darba procesu, un radošajā darbnīcā ilustratores Annas Vaivares vadībā bērni varēs izmēģināt roku māju iekārtošanā, iejūtoties gan pasūtītāja, gan arhitekta lomā. Darbnīca piemērota jaunākā skolas vecuma bērniem.

 

Arhitektūras nedēļa noslēgsies piektdien, 7. oktobrī. No plkst. 16.30 līdz 19.00 Mežaparka Lielajā estrādē noritēs vieslekcijas un ekskursijas. Savukārt plkst. 19.00 Kokaru zālē notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 apbalvošanas ceremonija. Tās laikā tiks paziņots, kuri ir tie objekti un procesi, kas saņēmuši augstākos apbalvojumus Latvijas arhitektūrā. Laureātus izvēlēsies Latvijas Arhitektūras gada balvas starptautiskā žūrija — arhitekts un lektors Tomass Rendals–Peidžs (Thomas Randall Page), arhitekte, fiziķe un Igaunijas arhitektūras žurnāla «Māja» galvenā redaktore Kaja Pae, arhitekts Vītauts Biekša (Vytautas Biekša), arhitekts un studijas «3XN» eksperts Henrijs Glogau (Henry Glogau) un arhitekte Andra Šmite (Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 atlases žūrijas priekšsēdētāja).

 

Jau no augusta beigām un septembra sākuma interesentiem ir pieejamas arī divas izstādes. Viena no tām ir Latvijas Arhitektūras gada balvas 2022 izstāde pie Arhitektu nama Torņa ielā 11, kurā apskatāmi visi šī gada balvai pieteiktie darbi. Savukārt Latvijas Arhitektu savienības telpās Torņa ielā 15 norisinās izstāde «Re:Vīzija». Tajā redzami darbi, kas Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti pēdējo 20 gadu laikā. Abas izstādes iespējams apskatīt vēl līdz oktobra vidum.

 

Plašāku informāciju par visiem gaidāmajiem Arhitektūras nedēļas pasākumiem iespējams atrast Latvijas Arhitektu savienības Facebook lapā.