Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija «Ceļš uz gaismu» — «H2E». Foto — Ansis Starks

20. oktobrī norisināsies Dizaina Pastaiga — ikgadējs notikums, kas vienas dienas garumā sniedz iespēju auditorijai ielūkoties dizaina aizkulisēs. Saglabājot pamatvērtības, pastaigas tēma un formāts katru gadu tiek pielāgots, lai skartu kādu nozares un sabiedrības aktualitāti. Šī gada pastaigas galvenā tēma ir dizains un vēsture, bet centrālais pieturpunkts — Latvijas Okupācijas muzeja jaunatklātā ekspozīcija.

Ziņas Fold 11. oktobris, 2022

Netālu esošā kara notikumu ēnā, trešā SEGD Rīgas nodaļas organizētā Dizaina Pastaiga veltīta dizaina un vēstures attiecībām. Pasākuma laikā notiks astoņas ekskursijas jaunatklātajā Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijā «Ceļš uz gaismu» ar tās dizaina veidotājiem, biroja «H2E» komandu, kuri katrs no sava profesionālā un personīgā skatpunkta iepazīstinās ar dažādiem ekspozīcijas aspektiem. Dienas noslēgumā norisināsies diskusija, ko vadīs dramaturgs Lauris Gundars. Tā pievērsīsies vēsturisko ekspozīciju veidošanās pamata problēmām — kā pierādīt apmeklētājam, ka stāstījums attiecas arī uz viņa paša dzīvi, nezaudējot vēstures faktu kopumu, kā radīt efektīvu saikni ar apmeklētāju un kā veidot «dzīvu muzeju», kas lūkojas ne vien pagātnē, bet arī nākotnē?

 

«Šovasar starptautiskajā SEGD konferencē ASV dalījāmies savā dizaina pieredzē darbā ar vēstures komunikāciju, veidojot Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju. Pasaules profesionāļu saņemtā reakcija un diskusijas pēc uzstāšanās pierādīja, ka šai tēmai ir globāla aktualitāte, bet par to praktiski nav runāts vietējā mērogā. Dizains ir spēcīgs komunikācijas instruments, kas uzliek lielu atbildību dizaineriem, vēstures faktus nodot gan izprotami, gan emocionāli. Šodienas situācijā mums jāspēj dizaina valoda izmantot vēl skaidrāk un mērķtiecīgāk — tam arī būs veltīta šī gada Dizaina Pastaiga,» pauž «H2E»vadošā dizainere, Dizaina Pastaigas organizatore Ingūna Elere.

 

Šogad pasākums vēlas uzrunāt gan dizaina profesionāļus un jomas interesentus, gan ikvienu iedzīvotāju, kurš vēlas iepazīties ar Latvijas Okupācijas muzeja jauno ekspozīciju vai atklāt to no dizaineru skatpunkta. Tā būs iespēja ielūkoties ekspozīcijas izveides darba procesā un dzirdēt stāstus, kas ikdienā paliek aizkadrā.

Dizaina Pastaigas 2022 programma

10.00–11.00 pastaiga «Dizaina koncepcija» ar dizaineri Ingūnu Eleri

Izpēte–vīzija–koncepcija–projekts. Ko vēlamies pateikt un kā to pateikt vizuālā valodā? Dizaina koncepcija kā abstrakta vīzija, kurai jākļūst redzamai. Dizainera loma un atbildība vēstures komunikācijā.

11.00–12.00 pastaiga «Satura interpretācijas process» ar mākslas vēsturnieci Baibu Grīnbergu

Sadarbība starp muzeju un dizaineriem satura atklāšanai ekspozīcijas veidolā. Informācijas iegūšana, strukturēšana, sagatavošana transformācijai dizainā.

12.00–13.00 pastaiga «Telpa, tektonika, materialitāte» ar dizaineru Ģirtu Arāju

Ekspozīcijas pamats, mugurkauls, sakņu sistēma — tehniski izaicinošs un īpaši atbildīgs posms. Process, izaicinājumi, ieiešana nepabeigtā telpā, pielāgošanās, precizējumi, slēptās komunikācijas.

12.30–13.30 pastaiga «Grafikas stāsts» ar dizaineri Lauru Lorenci

Satura transformācija vizuālā izteiksmē. Krāsa, forma, burtveidols, zīmējums un citi elementi kā satura interpretācijas rīki. Grafikas dizainers kā daļa no ekspozīcijas izveides komandas.

13.00–14.00 pastaiga «Stāstīt bez vārdiem» ar dizaineri Ievu Timoško

Grafikas dizains tuvplānā — tā iespējas un potenciāls ekspozīcijā. Valoda, ar kuras palīdzību nodot vēstījumus un provocēt emocijas. Grafikas koncepcija un tās elementu lietojums ekspozīcijā.

14.00–15.00 pastaiga «Interjers un process» ar dizaineru Mārtiņu Vītolu

Muzeja interjers un ekspozīcija kā savstarpēji līdzatkarīgi/ neatdalāmi elementi. Muzeja vestibila interjera izveides process kā stratēģisks ekspozīcijas sākumpunkts. Varianti, variācijas. Procesa stāsta turpinājums ekspozīcijā.

15.00–16.00 pastaiga «Gaismas ceļš» ar dramaturgu Lauri Gundaru

Kāds dramaturgs reiz teica: «Muļķības! Ekspozīcijās nav nekā no dramaturģijas: tur valda statiskas kompozīcijas likumsakarības.» Pastaigas vadītājs Lauris Gundars vēlas pierādīt pretējo. Nāksies runāt par to, kāpēc par to vispār jārunā, un nerunāt nevar.

16.00–17.00 pastaiga «Pieredzes dizains» ar dizaineru Holgeru Eleru

Datus un faktus pārvērst stāstos, stāstus — idejās, idejas — pieredzē. Pieredzes dizaina loma ekspozīcijas dizaina izveidē.

17.00–19.00 diskusija «Dizains un vēsture»

Diskusiju vada dramaturgs Lauris Gundars, piedalās — Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Kārlis Dambītis, publiciste Sarmīte Kolāte, režisors un dramaturgs Ivo Briedis, dizainere Ingūna Elere.

 

Lai piedalītos Dizaina Pastaigā, interesenti aicināti reģistrēties pasākuma «Eventbrite» vietnē. Dalība ekskursijā — par ziedojumiem Latvijas Okupācijas muzejam. Dizaina pastaigu organizē SEGD Rīgas nodaļa un dizaina birojs «H2E. Projekts īstenots ar Latvijas Okupācijas muzeja un Rīga domes atbalstu.

 

SEGD Rīgas nodaļu 2020. gada sākumā izveidoja dizaina birojs «H2E», atsaucoties uz starptautiskās bezpeļņas organizācijas SEGD (Society for Experiential Graphic Designs) uzaicinājumu. Tās mērķis ir veicināt Latvijas dizaina attīstību un atpazīstamību lokālā un starptautiskā līmenī. SEGD visā pasaulē apvieno vairāk kā 2000 biedrus, kuru vidū ir arhitekti, grafikas dizaineri, interjera dizaineri, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.