Foto — Eds Rīvs (Ed Reeve)

Pēc pandēmijas radītā pārtraukuma klātienē atgriežas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) izglītības programma «Vārds dizainam». Kamēr lekciju cikla programma vēl top, DMDM un arhitektūras prakse «Ēter» 25. janvārī aicina uz prezentāciju un diskusiju «Jaunais jutīgums un ASMR» par izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» arhitektūras tapšanas procesu — par to, kā arhitektūra un dizains var veicināt labsajūtu un jutīgumu publiskā vidē.

Ziņas Fold 16. janvāris, 2023

Izstāde «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR», kas Londonas Dizaina muzejā norisinās no pagājušā gada maija līdz šīs gada 10. aprīlim, ir veltīta ASMR jeb autonomās sensorās meridiāna reakcijas fenomenam, rosinot neparastu fizisko sajūtu piedzīvošanu. ASMR ir patīkama tirpoņa, kas kāda stimula ietekmē rodas ķermenī un izplatās no pakauša līdz pat mugurai — tās cēlonis nav pilnībā izprasts, tomēr termins kļūst arvien izplatītāks, lai runātu par ķermeņa labsajūtu digitālajā laikmetā. Veidojot izstādes arhitektūru, «Ēter» pētīja veidus, kā arhitektūra var rosināt patīkamu sajūtu veidošanos, palīdzot cīņā ar nomāktību, bezmiegu un trauksmi. Lekcijā «Vārds dizainam» arhitekti dalīsies pieredzē par tādas arhitektūras veidošanu, kas izraisa, iespējams, nebijušu paaugstināta jutīguma pieredzi. Pēc prezentācijas apmeklētāji aicināti iesaistīties diskusijā.

 

Arhitektūras praksi «Ēter», ko dibinājuši Kārlis Bērziņš, Dagnija Smilga un Niklāvs Paegle, starptautiskais nozares medijs «Dezeen» 2022. gadā nosaucis par vienu no divdesmit deviņām daudzsološākajām pasaulē. «Ēter» projektētais atbalsta centrs «Pērle» Cēsīs saņēmis 2022. gada Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu, bet izstāde Londonas Dizaina muzejā ieguvusi «Dezeen Awards» godalgu gan par gada labāko ekspozīcijas arhitektūru, gan publikas balvu. Prakses pētniecības ideju aizsākumi meklējami kopīgi veidotajā Baltijas Paviljonā 2016. gada Venēcijas Arhitektūras biennālē, kas pirmo reizi vēsturē pārstāvēja Latviju, Lietuvu un Igauniju vienotā ekspozīcijā.

 

Lekcija «Jaunais jutīgums un ASMR» notiek 25. janvārī plkst. 18.00 klātienē DMDM. Dalības maksa — ieejas biļete muzeja ekspozīcijā.

 

DMDM kopš 2012. gada organizē neformālās izglītības programmu «Vārds dizainam». Līdz šim tā pulcējusi vairāk nekā 170 Latvijas dizaineru un jomas profesionāļu, kuri dalījušies pieredzes stāstos, vadījuši dizaina domnīcas pedagogiem, kā arī realizējuši dizaina darbnīcas gan skolēniem, gan pieaugušajiem.