Publicitātes attēls

Kurā Latvijas Dizaina gada balvas 2023 kategorijā tika iesniegti visspēcīgākie pieteikumi? Grafikas dizainere un kosmētikas uzņēmuma «Mádara Cosmetics» līdzdibinātāja Liene Drāzniece, kura darbojās kā konkursa atlases, tā fināla žūrijā, stāsta par darbiem, kas izcēlās citu vidū.

Intervijas Fold 27. jūnijs, 2023

Liene Drāzniece ir dabīgās kosmētikas uzņēmuma «Mádara Cosmetics» līdzdibinātāja un vadošā dizainere, kuras darba fokuss ir zīmola komunikācija, dizaina vadība un mārketings. Liene ir arī vairāku citu Latvijā iemīļotu zīmolu, piemēram, «Valmiermuižas alus» un «Ērenpreiss» vizuālās identitātes autore. Pasniegusi iepakojuma dizainu un zīmola identitātes veidošanas pamatus Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā.

Kā kopumā vērtē Latvijas Dizaina gada balvas 2023 nominantus?

Man bija liels prieks un gandarījums redzēt tik spēcīgu nominēto darbu izlasi. Domāju, ka esam sasnieguši ļoti augstu profesionālo līmeni daudzās jomās.

Vai, vērtējot darbus, iezīmējās kādas Latvijas dizaina stiprās un vājās puses?

Šķiet, ka šobrīd vides dizains varētu būt tā joma, kurā neatkarīgi no finansējuma apjoma spējam atvēzēties gan radoši, gan funkcionāli un estētiski. Savukārt digitālajā dizainā varētu vēlēties vairāk iesniegtu projektu.

Vai kāds no nominētajiem darbiem tevi pārsteidza?

Tas bija militārais transportlīdzeklis «VR–1–FOX». Žūrijai bija unikāla iespēja apciemot darbnīcu, ielūkoties zem «FOX» korpusa un uzzināt vairāk par transportlīdzekļa izgatavošanu. Ņemot vērā sarežģīto dizaina izstrādes procesu — neskaitāmās vizualizācijas un 3D prototipu testēšanas —, šis projekts noteikti nebūtu realizēts bez tik aizrautīgas komandas. Pārsteidza dizainera darbs un profesionalitāte, spēja piemēroties daudzajiem funkcionālajiem aspektiem, radot šī auto dizainu. Transportlīdzeklis ir ātrs un mobils, un tā konstrukcija ir viegli pielāgojama dažādām vajadzībām, neprasot specifiskas zināšanas. Lai nezaudētu laiku, iekāpšana un izkāpšana ir izslīpēta pa milimetriem. Visas detaļas ir maksimāli līdzīgas, kas kara apstākļos ir ārkārtīgi būtiski, jo tās ir kombinējamas un izmantojamas cita auto salabošanai. «FOX» dizains primāri risina mobilitātes un funkcionalitātes jautājumus, bet dizaina balva ir iespēja novērtēt arī transportlīdzekļa estētisko pusi.

Vai nominēto darbu vidū tev bija kāds favorīts, kas netika tālāk?

Strādājot kosmētikas nozarē, mani personīgi ļoti iepriecināja «Saules aptiekas» zāļu pagatavošanas nodaļas interjers. Jo īpaši tādēļ, ka šis vēsturiski greznais un mūsdienīgi integrētais interjers nav publiskā telpa, bet gan pārdomāta un funkcionāla darba vide, kurā darbinieki veic savus ikdienas pienākumus.

 

Latvijas Dizaina gada balvai 2023 kopumā tika iesniegti 159 darbi, kas ir līdz šim lielākais pieteikto darbu skaits augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā. Dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzīja 59 darbus — rudens un ziemasnominantus —, kurus tālāk vērtēja fināla žūrija. Konkursa finālā tika iekļauti 19 darbi: divi digitālie risinājumi, pieci komunikācijas dizaina darbi, trīs pakalpojumi, četri produkti un pieci vides dizaina darbi. 2. jūnijā tika pasniegtas balvas labākajiem darbiem katrā no kategorijām, kā arī «Grand prix», ko ieguva arhitektūras birojs «Ēter» par izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» scenogrāfiju Londonas Dizaina muzejā. Plašāk par LDGB 2023 ieguvējiem — šeit.