Foto — Eds Rīvs (Ed Reeve)

Piektdien, 2. jūnijā, kinoteātrī «Splendid Palace» tika paziņoti Latvijas Dizaina gada balvas (LDGB) 2023 ieguvēji. Balvas tika pasniegtas labākajiem darbiem piecās kategorijā — produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. LDGB 2023 «Grand prix» un Kultūras ministrijas prēmiju 2000 eiro apmērā saņēma arhitektūras birojs «Ēter» par izstādes «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» scenogrāfiju Londonas Dizaina muzejā. Savukārt FOLD īpašo balvu piešķīrām dizainerei Rūtai Jumītei par jauniešu organizācijas «Young Folks» vizuālo identitāti.

Ziņas Fold 2. jūnijs, 2023

Vide un «Grand prix»

Izstāde «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR» Dizaina muzejā Londonā

 

Darba autori — «Ēter» (Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Mārtiņš Starks). Darba pasūtītājs — Londonas Dizaina muzejs sadarbībā ar Zviedrijas Arhitektūras un dizaina centru «ArkDes»

 

Izstādes arhitektūra ir mēģinājums sintezēt ASMR (autonomā sensorā meridiāna reakcija) radošo lauku un tā bagātīgo materiālo pasauli apmeklētājam nolasāmā telpiskā valodā. Iedvesmojoties no spa kultūras, ūdens plūdums izstādē aizstāts ar laikmetīgo mediju plūsmām, cenšoties radīt drošības un privātuma atmosfēru publiskā telpā, kur lielāks cilvēku daudzums tiek izaicināts ļauties vienlaicīgai relaksācijai. Izstādes dizains piedāvā jaunu publisko telpu — akustiski piesātinātu vidi, kas ļauj izstādes apmeklētājiem iegrimt multisensorā pietuvinātas ieskatīšanās, klausīšanās un jušanas pieredzē. Vairāk par izstādi — šeit.

 

Digitālie risinājumi

Videospēle «The Case of the Golden Idol»

 

Darba autors un pasūtītājs — «Color Gray»

 

«The Case of the Golden Idol» ir digitāla detektīvspēle, kurā spēlētājam jānoskaidro divpadsmit noslēpumainu nāvju cēloņi un to savstarpējā saistība četrdesmit gadu laika posmā. Spēles vizuālais tēls izmanto «pixelart» stilizāciju un groteskus tēlus, kas raisa asociācijas ar 1990. gadu piedzīvojumu spēlēm. «The Case of the Golden Idol» strādā arī uz vājām datorsistēmām, un tās spēlēšanai nav nepieciešama ātra reakcija vai iepriekšējas iemaņas datorspēlēs, līdz ar to tā ir pieejama un potenciāli interesanta ikvienam. Vairāk par spēli — šeit.

Komunikācija

Jauniešu organizācijas «Young Folks» vizuālā identitāte

 

Darba autore — Rūta Jumīte. Darba pasūtītājs — «Young Folks»

 

«Young Folks» ir jauniešu organizācija Latvijā, kas sastāv no vairāk nekā divdesmit jauniešu iniciētām un vadītām apakšorganizācijām. «Young Folks» vizuālā identitāte palīdz veidot individuālu atpazīstamību, kā arī kopīgu vizuālo valodu visām apakšorganizācijām, arī tām, kas tiktu izveidotas nākotnē. Vizuālā identitāte ietver dinamisku virsrakstu veidošanas principu un vienkāršu aplikatīvu ilustrāciju veidošanu, ko ikviens organizācijas dalībnieks var izmantot, atvasināt un iedzīvināt neatkarīgi no savām grafikas dizaina iemaņām, vecuma grupas un digitālo rīku pieejamības. Tādējādi vizuālā identitāte kalpo kā rīku sistēma, ko izmanto un pilnveido jaunieši paši un kas dzīvo līdzi organizācijas attīstībai. Vairāk par «Young Folks» identitāti — šeit.

Pakalpojumi

Dizaina studija bērniem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

 

Darba autori — Latvijas Nacionālais mākslas muzeja Izglītības un pieejamības daļa (Kristīne Šica, Elīna Bērziņa, Kortnija Māra Gurtlava) sadarbībā ar dizaineri Lāsmu Kondrāti un ilustratori Kristīni Martinovu. Darba pasūtītājs — Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs kļuvis par bērniem vēl draudzīgāku un aizraujošāku vietu, kur dizainu var radoši iepazīt jaunajā aktivitāšu studijā. Dizaina studija bērniem ļauj mazajiem muzeja apmeklētājiem izmēģināt spēkus keramikas, kinētikas, plakātu dizaina un aušanas jomā, sajust dizaina materiālu atšķirības un ieklausīties stāstos, ko atklāj interaktīvais skaļrunis «Babbit». Studija aicina saistošā veidā izzināt muzejā apskatītās tēmas un ģimenēm veidot ciešāku saikni ar dizainu ikdienā. Vairāk par šo ekspozīciju — šeit.

Produkti

Militārais transportlīdzeklis «VR–1–FOX»

 

Darba autors — Edijs Ļaksa. Darba pasūtītājs — «VR Cars»

 

«VR–1–FOX» ir militārais transportlīdzeklis ar atvērta tipa virsbūvi, kas izstrādāts un izgatavots Latvijā pēc Nacionālo bruņoto spēku pasūtījuma. Šis auto ir unikāls ar tā veiktspēju, apvienojot sevī vieglā bagija manevrētspēju un apvidus auto izturību. Spējīgs doties pat visgrūtākajās bezceļu misijās, tas ir īpaši piemērots ātrai personāla un kravu transportēšanai. Auto dizainā iekļauts vēstījums par mērķtiecību, nepiekāpību un spēju adaptēties. Tā kā militārajam transportlīdzeklim jāsaplūst ar apkārtējo vidi, auto krāsojumu definējusi mūsu apvidum raksturīgā dabas ainava, kā arī NATO vadlīnijas.

Latvijas Dizaina gada balvai 2023 kopumā tika iesniegti 159 darbi, kas ir līdz šim lielākais pieteikto darbu skaits augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā. Dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrija izvirzīja 59 darbus, kurus fināla žūrijas locekļi spraigās diskusijās vērtēja 30. un 31. maijā, klātienē tiekoties LIAA Radošo industriju inkubatora telpās. Fināla žūrijas sastāvā darbojās septiņi pieredzējuši dizaina profesionāļi. Līdzās Latvijas pārstāvjiem darbus vērtēja arī trīs ārvalstu eksperti:

  • Audrone Drungilaite (Audronė Drungilaitė, Viļņa, Lietuva) — produktu dizainere, Viļņas Mākslas akadēmijas Inovāciju centra direktore,
  • Brigita Bula — biroja «Brigita Bula arhitekti» vadošā arhitekte un Latvijas Arhitektu savienības padomes locekle,
  • Emīls Romāns Frūge (Emil Roman Frøge, Kopenhāgena, Dānija) — dizainers,  aģentūras «Archival Studies» partneris un radošais direktors,
  • Ingūna Elere — vadošā dizainere dizaina studijā «H2E», Latvijas Mākslas akadēmijas profesore, SEGD Riga Chapter līdzdibinātāja,
  • Kristaps Šteimanis — mākslinieciskais direktors digitālā dizaina, konsultāciju un izstrādes uzņēmumā «Cube»,
  • Liene Drāzniece — grafikas dizainere, kosmētikas uzņēmuma «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja un vadošā dizainere,
  • Maiks Bonds (Mike Bond, Londona, Lielbritānija) — dizaina stratēģis, aģentūras «Bond and Coyne» līdzdibinātājs un direktors.

 

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī veicināt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.