Ilustrācija — Katrīna Sadovņikova

No pašizpausmes veida līdz globālam biznesam, no utilitāras vajadzības līdz mākslai — modes aptvertais spektrs ir plašāks par teju jebkuru citu produktu dizaina sfēru. Arī Latvijā modes industrijas pārstāvji reprezentē nozares dažādību, un šonedēļ atskatāmies uz rakstiem no FOLD arhīva, kas šo daudzveidību atklāj.

FOLD 10 Fold 19. jūlijs, 2023

Zīmols «One Wolf» jau vairāk nekā desmit gadus piedāvā stilīgu uniseksa apģērbu ikdienai, «Mareunrol’s» paralēli tērpiem savu darbību izvērš mākslas sfērā, dizainere Sabīne Skarule vietējo amatnieku tradīcijas nes tālāk pasaulē, savukārt Elīza Drāzniece darbojas modes biznesa pusē un pārstāvējusi virkni pasaulslavenu zīmolu.

Neskriet pakaļ «haipam». Intervija ar Elīzu Drāznieci

Daudzus gadus nostrādājusi par modes iepircēju, Elīza Drāzniece nolēma pāriet «galda otrā pusē» un palīdzēt zīmoliem celt pārdošanas rādītājus. Pēc vērtīgas pieredzes pie Stellas Makartnijas (Stella McCartney) viņa pieņēma darba piedāvājumu no ielu apģērba zīmola «Off–White», kuru izveidoja dizainers Vērdžils Ablo (Virgil Abloh). Elīza arī palīdzējusi latviešu bērnu apģērbu zīmolam «Aristocrat Kids» iekļūt slavenajā Londonas universālveikalā «Harrods», un šobrīd viņa vada LIAA pārstāvniecību Francijā.

«Remonts 2» — «One Wolf»

«One Wolf» kolekcijās jau kopš 2011. gada apvienojas funkcionalitāte, asprātība, inteliģence un askētisms, atspoguļojot dizaineres Agneses Narņickas pārdomas par modernā pilsētnieka nepieradināto estētiku. Ielu modes zīmola «One Wolf» 2018. gada pavasara–vasaras kolekcija «Remonts 2» tika veltīta cilvēkiem ar zelta rokām — aroda meistariem, kuriem darbs ir sirdslieta. Kolekcija iekļuva starp Latvijas Dizaina gada balvas 2018 finālistiem.

Modes apvienības «Mareunrol’s» darbs apkopots grāmatā

«Arterritory.com» izdotajā grāmatā neskaitāmos attēlos dokumentēts «Mareunrol’s» unikālais domāšanas veids, kas rezultējies septiņpadsmit modes kolekcijās, kostīmos četrpadsmit operas un teātra iestudējumiem un virknē dažādu mākslas projektu. «Viņi rada «jaunu realitāti» jeb paver durvis tam, kas jau eksistē, taču ko mēs savā ikdienā nepamanām un tāpēc domājam, ka tā nav. Viņi ir pētnieki, domātāji un mākslinieki vienlaikus,» tā izdevuma ievadā raksta Una Meistere.

Sabīne Skarule ar kolekciju «+371» uzvar konkursā «H&M Design Award»

2019. gadā Sabīne Skarule ieguva vienu no pasaulē prestižākajām modes industrijas balvām jaunajiem dizaineriem — «H&M Design Award». Apbalvotajā kolekcijā «+371» dizaineres bērnības atmiņas savijas ar tradicionālām rokdarbu tehnikām un elementiem no latviešu tautastērpiem. Šo virzienu dizainere savā darbā turpina attīstīt, un šogad viņas jaunākā kolekcija «Vaguely Latvian» saņēma Latvijas Dizaina Gada balvas 2023 fināla žūrijas īpašo balvu.