Publicitātes foto

Jaunais dizainers Ralfs Ašaks radījis daudzfunkcionālu galdiņu «50|50», kas vienā kompaktā formā savieno divus mazākus galdiņus un pufu. Ar šo produktu Ralfs piedāvā savu skatījumu par ilgtspējīgu dizainu, centrā izvirzot priekšmeta funkcionalitāti. Latvijas Dizaina gada balvas 2024 atlases žūrija «50|50» izvirzījusi dalībai konkursa nākamajā kārtā.

Ziņas Fold 16. janvāris, 2024

«50|50» koncepcijas pamatā ir dizainera vēlme radīt praktisku un pievilcīgu objektu, kas apvieno vairākas funkcijas, lietderīgi izmantojot telpu, un tādējādi ir piemērots nelieliem dzīvokļiem. Galdiņu veido divas simetriskas puses, kas sastiprinātas ar neonīda magnētiem un ir viegli atdalāmas. Sadalot «50|50», tas kļūst par diviem mazākiem galdiņiem, ko ērti novietot pie dīvāna. Starp abām galdiņa pusēm novietots neliels pufs, ko var izmantot gan kā atsevišķu sēdmēbeli, gan dīvāna pagarinājumu kāju izstiepšanai. «50|50» izgatavots no pārstrādāta alumīnija un pieejama arī versija no izliekta finiera.

Ralfs norāda, ka viens no viņa mērķiem, izstrādājot galdiņu, bija piedāvāt produktu, kura ilgtspēja balstās tā funkcionalitātē. «Es aicinu lietotājus produktā vērtēt funkcijas ilgtspējību, nevis materiālu vai dizaina tendences. Ilgtspējīgu dizainu es redzu kā lietas, kas spēj nodrošināt vairākas nepieciešamās funkcijas vienlaikus, tādējādi panākot, ka dizains būs aktuāls arī vēlāk,» stāsta Ralfs. Viņš norāda, ka arī «50|50» vizuālais tēls veidots, domājot par tā lietošanu ilgtermiņā. Lai gan galdiņa forma ir gana izteiksmīga, tas ir pietiekami lakonisks, lai iederētos jebkurā interjerā.

 

Ralfs Ašaks absolvējis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina programmu. 2021. gadā jaunais dizainers ar krēslu «Moro» ieguva trešo vietu Japānas pilsētas Higašikavas un arhitekta Kengo Kumas rīkotajā dizaina konkursā «Kagu». Šobrīd Ralfs studē arhitektūru Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā RISEBA un nesen viņš dibinājis dibinājis zīmolu «Rea.l Design».

 

«50|50» ir viens no Latvijas Dizaina gada balvas 2024 rudens pieteikšanās nominantiem produktu dizaina kategorijā. Ziemas pieteikšanas konkursam turpinās līdz 15. februārim. Vairāk informācijas par darbu iesniegšanu — šeit.