Foto — Andrejs Strokins

Aizsākusies andergraunda klubā Andrejsalā, septiņu gadu laikā ideja par Latvijas elektroniskās mūzikas izdevniecību attīstīta līdz aktīvai mūziķu kopienai ar savu ierakstu studiju Brasā. Par leibla rašanos, nākotnes plāniem un panākumiem «Brigādes» konkursā sarunā ar «Dirty Deal Audio» kolektīva vadītāju Kristapu Puķīti noskaidroja Irīna Špičaka.

Ziņas Irīna Špičaka 15. jūlijs, 2013

«Dirty Deal Audio» piedzima laikā, kad Spīķeru kvartālā iekārtotā «Dirty Deal» kultūras nama ēra, kas ilga sešus gadus, tuvojās norietam. Tas bija īstais brīdis, lai sāktu veidot mūzikas uzņēmējdarbību, jo Latvijā beidzot bija izaugusi jauna un talantīga elektroniskās mūzikas paaudze. «2011. gada vasarā, nodibinot kontaktus ar jaunajiem mūziķiem un tiekoties pāris kopīgās sapulcēs, vienojāmies par mērķtiecīgas latviešu oriģinālelektroniskās mūzikas kustības attīstīšanu, lai vietējie mūziķi un menedžeri varētu pelnīt, muzicējot un organizējot mūzikas pasākumus. Nolēmām arī veidot mūzikas izdevniecību, kas virzītu Latvijas elektronisko mūziku lokālā un globālā līmenī. Tika sarīkotas pirmās skates. Daļa no mūziķiem savu publiskās uzstāšanās karjeru uzsāka tieši «Dirty Deal Audio» organizācijas sākuma periodā,» stāsta Kristaps Puķītis.

Ceļš uz savu studiju

Pēc pusotra gada aktīvas darbības «Dirty Deal Audio» komūnai radās nepieciešamība pēc savas studijas, mēģinājumu un biroja telpām, kas veicinātu organizācijas turpmāko attīstību. Lai realizētu šo ieceri, tika uzrakstīts projekts, kas ieguva programmas «Brigāde» atbalstu 5000 latu apmērā. Pateicoties «Brigādes» finansējumam, radusies iespēja pārcelt uzņēmējdarbību nākamajā līmenī — labiekārtotas telpas Gaujas ielā Rīgā, iegādāts studijas tehniskais inventārs, noslēgta vienošanās ar digitālās izplatīšanas kompāniju, reģistrēta preču zīme un veiktas citas darbības, kas paver jaunas, stabilas ideju realizēšanas un ienākumu gūšanas iespējas.

Tagad «Dirty Deal Audio» ir:

  • ierakstu studija — hiphopa vokālu ierakstiem un skaņdarbu māsterēšanai, reklāmu audio celiņu veidošanai, filmu un animāciju dublēšanai, sadarbībai ar teātriem, kino;
  • mūzikas menedžments, kas nodarbojas ar mūzikas izdošanu, promotēšanu un finansējuma piesaisti, koncertturneju, pasākumu un festivālu organizēšanu, mūzikas suvenīru pārdošanu;
  • mēģinājumu telpa — kopīgu un solo albumu un koncertprogrammu veidošanai, prasmju pilnveidošanai, informācijas apmaiņai, audio un video interneta tiešraižu veidošanai.

Latvijā radīta elektroniskā mūzika

«Dirty Deal Audio» kolektīvs šobrīd koncentrē spēkus uz vietējās auditorijas izglītošanu, dodot iespēju klausīties kvalitatīvu pašmāju elektronisko mūziku kā pasākumos, tā arī brīvi pieejamu digitālu ierakstu veidā. «Dirty Deal Audio» ir pirmie Latvijā, kas veiksmīgi uzsāka organizēt pasākumus, kuros 80 – 90% dalībnieku atskaņo pašu producētu mūziku, nevis internacionālu skaņu materiālu. Kristaps stāsta, ka tas tiek darīts, lai veicinātu Latvijas mūzikas tirgus attīstību un daudzveidību: «Mums pašiem svarīgi ir izveidot uzticamu identitāti un stabilu lokālo kustību, lai pēc vairākiem gadiem gūtu atpazīstamību globālā mērogā. Mēs pašreiz būvējam štābiņu, no kura pārņemt pasauli!»

Ar savu darbību mūziķi vēlas arī motivēt jauniešus pievērsties elektroniskās mūzikas radīšanai. «Esam atvērti visam jaunajam, kas norisinās Latvijas elektroniskās mūzikas skatuvē. Labprāt pieņemam talantīgākos un motivētākos mūziķus savā komandā,» iedrošina Kristaps.

Šī gada plāni

Runājot par 2013. gadā plānotajām aktivitātēm, jāpiemin no 12.–19. augustam notiekošā Baltijas elektroniskās skatuves mūziķu pulcēšanās Liepājā, kuras laikā seši mūziķi no katras valsts savstarpēji iepazīsies un strādās kopā, veidojot skaņdarbus. Projekta ietvaros notiks skates arī citās Latvijas vietās un Lietuvā, bet izveidotais audio materiāls tiks izdots digitālā formātā. 19. augustā Rīgā plānots noslēguma pasākums — gala skates Kaņepes Kultūras centra pagalmā. Šis projekts ir Kristapa Puķīša iniciēts un tiek īstenots sadarbībā ar mūzikas izdevniecībām — lietuviešu «Renegades of Bump», igauņu «Emerald City» un Baltijas valstu mūzikas interneta žurnālu «The Baltic Scene». Pasākuma mērķis ir saliedēt Baltijas valstu elektroniskās mūzikas kustības, un to finansē Eiropas Savienības programma «Jaunatne Darbībā». Šis ir tikai pirmais projekta gads, bet tā ilgtermiņa mērķis ir izveidot ikgadēju Baltijas elektroniskās mūzikas skates (showcase) festivālu.

Sākot ar augustu, reizi mēnesī tiks izdots viens minialbums. Pirmais no tiem būs mūziķim TV Maskava, albūmā iezīmējot acid techno, septembrī tiks izdots Kodek, kas pārstāv electro un skweee, oktobrī — 181h ar eksperimentālas bītu mūzikas skanējumu. Tam sekos Oriole un Niklāvz kopdarbs, kā arī gaidāms ieraksts no Tenda, kurš producē acid house, rave, trap mūziku.

Decembrī paredzēts izdot otro latviešu elektroniskās mūzikas izlasi, kurā tiks iekļauti šī brīža aktuālākie producenti (pirmā mūzikas izlase iznāca 2012. gada jūnijā).

27. decembrī notiks jau par tradīciju kļuvušais «Dirty Deal Audio» gada noslēguma pasākums, kura ietvaros gaidāma iepriekšminētās izlases prezentācija, un uzstāsies lielākā daļa mākslinieku, kuru mūzika šogad tikusi un tiks izdota.

«Dirty Deal Audio» komanda

«Dirty Deal Audio» izdotā mūzika atrodama leibla Bandcamp lapā. «Dirty Deal Audio» vēlas pulcēt jaunos Latvijas elektroniskās mūzikas producentus, tāpēc visi, kas ir ieinteresēti piedalīties un padalīties, ir aicināti sazināties ar izdevniecību.