Logotips — Mārtiņš Ratniks

No 15. maija līdz 3. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls» norisināsies starptautiska mākslas izstāde «Lauki», kas pievērsīsies mākslas un tehnoloģiju paralēlām attīstības līnijām.

Ziņas Fold 27. marts, 2014

Mākslas mainīgo lomu sabiedrībā nosaka ne vien jaunas estētikas radīšana, bet arī tās ciešā saistība ar sociālajām, zinātniskajām un tehnoloģiskajām pārmaiņām. Izstāde «Lauki» piedāvās spilgtu un dinamisku mākslas ainavu, kas izaicina līdzšinējos priekšstatus, dekonstruē sociālo realitāti un piedāvā pozitīvas nākotnes vīzijas.

Izstādes kuratori Rasa Šmite, Raitis Šmits un Armīns Medošs (Armin Medosch) pētī mākslas un sabiedrības atjaunošanās un pārmaiņu motīvus, kā arī tiecas izzināt, kuri mākslinieciskās prakses lauki piedāvā jaunas idejas šī brīža sociālo, ekonomisko un ekoloģisko krīžu pārvarēšanai, un meklē jaunus modeļus ilgtspējīgākas un radošākas dzīves veidošanā.

No 200 konkursam iesūtītajiem darbiem kuratori atlasījuši 40 mākslas darbus no visas pasaules, īpaši koncentrējoties uz Centrālo, Austrumu un Ziemeļu Eiropu un izvēloties darbus, kas uzskatāmi par «sociālo pārmaiņu iedīgļiem». Izstādes mākslinieki kombinē eksistējošos laukus un rada jaunas starpdisciplīnas. Izstādē piedalās: Olivers Reslers (Oliver Ressler), Šū Lī Čenga (Shu Lea Cheang), Līsa Jevbrata (Lisa Jevbratt), mākslinieku grupa «Superflex», Gints Gabrāns, Marko Peļhans (Marko Peljhan), Sesile Babiole (Cecile Babiole), apvienība «HeHe», Voldemārs Johansons, Ērihs Bergers (Erich Berger), Mārtiņš Ratniks, Heilija Ņūmana (Hayley Newman), Annemija Mesa (Annemie Maes) jeb Okno, apvienība «YoHa», Martins Hauzs (Martin Howse), Francs Ksavers (Franz Xaver) un daudzi citi.

Izstādi papildinās 16. starptautiskā jauno mediju kultūras festivāla «Māksla+Komunikācija 2014» programma ar publiskām lekcijām, starptautisku konferenci «Atjaunojamā nākotne» («Renewable Futures»), performancēm un koncertiem. Tiks izdots arī katalogs kā speciālizlaidums starptautiskajam akadēmiskajam žurnālam «Acoustic Space», ko izdod RIXC sadarbībā ar Liepājas universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju. Mākslas organizācijas RIXC rīkotais festivāls «Māksla+Komunikācija» ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem šīs jomas pasākumiem ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē.

Festivālu un izstādi producē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, un tā ir daļa no «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmas. Izstāde būs skatāma no 15. maija līdz 3. augustam LNMM izstāžu zālē «Arsenāls», Torņa ielā 1, Rīgā. Plašāka informācija pieejama RIXC mājaslapā.