Publicitātes foto

No 25. novembra līdz 12. decembrim mākslas galerijā «Putti» notiks rotu mākslinieka Andra Laudera personālizstāde «Acis kvadrātā». Tajā būs skatāmi gredzeni — autora parafrāzes par Kazimira Maļeviča «Melno kvadrātu», kā arī citas rotas, kurās atklājas Laudera interese par ģeometriskām formām un savdabīgām materiālu kombinācijām.

Ziņas Fold 23. novembris, 2016

Andris Lauders (1961) ir absolvējis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Metālapstrādes nodaļu un Igaunijas Mākslas institūta Metālapstrādes nodaļu. Savu radīšanas procesu viņš sācis ar pieņemto normu pārkāpšanu. Padomju periodā metālmāksliniekiem tika mācīts izvairīties no pamatmateriālu jaukšanas vienā darbā, taču tieši sudraba un zelta kombinējums ir kļuvis par Andra Laudera rotu atpazīstamības zīmi. Rotu akcentiem viņš izmanto ne tikai dārgakmeņus un pērles, bet arī neparastākus materiālus — mamuta kaulu, senas monētas, lavu un citus. Viņa rotās ir vērojamas vēsturiskas atsauces, tomēr no visām kultūrām tieši Senās Ēgiptes rotu iespaids ir dominējošais Laudera darbos. Mākslinieka rotas ir stāstošas, bet vienlaikus viņa rokraksts attīstās vienkāršības virzienā, ko būs iespējams novērtēt gaidāmajā personālizstādē «Acis kvadrātā» galerijā «Putti».

«Šīs izstādes moto ir ģeometriskas formas — kvadrāts, taisnstūris, protams, galīgi neizslēdzot arī apli. Apaļas formas cilvēka būtībai ir pieņemamākas, organiskākas, taču šķautnēs ir iekšēja spriedze, spītība, neatlaidība. Pamēģiniet ar roku gaisā uzvilkt apli — viegli! Bet kvadrāts? Tur ar galvu ir jādomā līdz,» izstādes ideju komentē Andris Lauders. Starp autora iedvesmas avotiem minams arī mākslinieka Kazimira Maļeviča 20. gadsimta sākumā radītais darbs «Melnais kvadrāts», kurā, pēc Laudera vārdiem, «ir iekodēts milzīgs daudzums informācijas, simtiem šķautņu, krāsu un formu, arī aplis».

 

Andra Laudera personālizstāde «Acis kvadrātā» no 25. novembra līdz 12. decembrim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk informācijas iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.