Kaklarota «Zars», Marta Matsona. Publicitātes foto

Līdz nākamā gada 27. februārim mākslas galerijā «Putti» skatāma laikmetīgo rotu izstāde «Teiksmainā pasaka vectēva bārdā», kurā piedalās Latvijas un ārvalstu rotu mākslinieki. Tajā apskatāmi gan poētiski un stāstoši, gan lakoniski dažādās tehnikās un daudzveidīgos materiālos tapuši darbi.

Ziņas Fold 20. decembris, 2016

Ziemas izstādes rīkošana gada noslēgumā mākslas galerijai «Putti» jau kļuvusi par tradīciju. Arī šī gada laikmetīgo rotu izstādē «Teiksmainā pasaka vectēva bārdā» skatāmi atšķirīgās tehnikās un stilos radīti darbi, kuru autori ir divpadsmit rotu dizaineri no dažādām pasaules valstīm.

Izstādes dalībnieks Andris Lauders ir viens no atpazīstamākajiem Latvijas rotu māksliniekiem, kura rokraksts izceļas ar sudraba un zelta kombinēšanu rotaslietās. Valdis Brože demonstrē meistarību dārgakmeņu apstrādē un izmantošanā, savienojot tos pārsteidzošās kombinācijās. Māris Šustiņš, dēvēts arī par vienu no romantiskākajiem pašmāju rotu māksliniekiem, radījis rotaslietas, kurās tīras formas kontrastē ar smalkām un sarežģītām struktūrām. Savukārt Māris Auniņš, kura rotām raksturīgs konstruktīvisms un minimālisms, ir viens no retajiem Latvijas rotu māksliniekiem, kurš pats slīpē unikālas formas akmeņus, un šī meistarība atklājas arī aktuālajā izstādē. Latvijas māksliniekus izstādē pārstāv arī Guntis Lauders — rotu dizaineris, kura darbos nereti jaušamas seno kultūru ietekmes, un to radīšanā tiek izmantoti eksotiski materiāli.

Izstāde «Teiksmainā pasaka vectēva bārdā» pulcējusi arī virkni ārvalstu autoru. Latvijā jau pazīstami ir Igaunijas rotu mākslinieka Tanela Vēnres (Tanel Veenre) darbi, kuros izmantoto materiālu un tehniku amplitūda ir teju nebeidzama. Bulgāriju izstādē pārstāv Simeona Šomova (Simeon Shomov) radītās neparastās rotaslietas — miniatūri skulpturāli objekti.

«Es ņemu šķietami nepiemērotu materiālu, liekot parastām un pazīstamām lietām šķist neparastām un svešām,» tā savas rotas raksturojusi Zviedrijas māksliniece Marta Matsona (Märta Mattsson), savukārt citas zviedru autores, Elīnas Flogenmanes (Elin Flognman) darbi izstādē izceļas ne tikai ar savdabīgām materiālu kombinācijām, bet arī krietnu devu asprātības.

Izstādē apskatāmi arī japāņu rotu dizaineres Lisas Hašimoto (Liisa Hashimoto) darbi, kas, dabas iedvesmoti, atgādina nelielas trīsdimensionālas glezniņas. Savukārt Džīdži Mariani (Gigi Mariani) no Itālijas eksperimentē ar rotaslietu virsmu un struktūru — oksidēšanās procesā metāla virsmai piešķirtais ogles melnais, raupjais virsslānis atgādina čuguna ietvaru, kam cauri izlauzies zelts un sudrabs. Visbeidzot, izstādē apskatāmi ungāru mākslinieka Zoltana Tota (Zoltan Toth) darbi — smalkas, detaļām bagātas rotaslietas, kurās atveidotas putnu un dzīvnieku figūras.

Izstāde «Teiksmainā pasaka vectēva bārdā» līdz 2017. gada 27. februārim skatāma mākslas galerijā «Putti», Peitavas ielā 5, Rīgā. Vairāk par izstādi un tās māksliniekiem iespējams uzzināt «Putti» mājaslapā.