Attēls — «Soil»

Jau 1. oktobrī tiks atklāta starptautiskā izstāde «Expo 2020» Dubaijā, kurā Latvijas paviljonu veidos komanda «Soil». Ar izstādes organizatoriem ir apstiprināts un saskaņots Latvijas paviljona tehniskais projekts, kura koncepcija paredz četrās telpās izkārtotu ekspozīciju. Tā centrālais elements būs kūdra kā unikāls materiāls, kas veido simbolisku saikni starp Latvijas vēsturi, mūsdienām un nākotnes sasniegumiem.

Ziņas Fold 5. maijs, 2021

Konteiners ar nepieciešamo aprīkojumu Latvijas paviljona izbūvei izstādē «Expo 2020» jau uzsācis ceļu no Rīgas ostas uz Dubaiju Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), un tuvāko nedēļu laikā tiks uzsākti Latvijas paviljona montāžas darbi. Latvijas «Expo 2020» paviljona stāsts balstās uz trim aspektiem, kas raksturo Latviju: savienojamību kā dažādu kultūru, tranzīta, tehnoloģiju un cilvēku mijiedarbību; izaicinājumu kā spēju paveikt sarežģītus uzdevumus ātri, efektīvi un pasaules līmenī; izmēģinājumu un jaunatklāšanas platformu kā vidi, kurā dažādos segmentos attīstīt jaunus produktus un inovācijas. Projekta autoru komandā «Soil» apvienojušies «Didzis Jaunzems Arhitektūra», viedo tehnoloģiju uzņēmums «Solavi» un reklāmas izgatavotājs «Ad Production».

 

Latvijas paviljons «Expo 2020» atradīsies «Iespēju kvartālā» — īrētās telpās ar kopējo platību 568 kvadrātmetri.  Saskaņā ar izstrādāto paviljona konceptu paredzēts, ka ekspozīcija tiks izvietota divos stāvos. Pirmajā stāvā apmeklētājiem būs iespēja sajust Latvijas stāstu, bet ēkas trešajā stāvā Latvijas uzņēmēji izstādīs savu produkciju un organizēs dažādus pasākumus, kā arī tiksies ar biznesa partneriem.

 

«Soil» pārstāvis Ints Bērziņš uzsver, ka paviljonā būtiska loma būs kustībai cauri visām četrām ekspozīcijas telpām jeb dimensijām. «Ekspozīcijas primārais uzdevums būs radīt pieredzi un sajūtas par vietu, no kuras mēs nākam. Pirmajā telpā Latviju demonstrēsim kā jaunu un enerģisku valsti, kurā ir plašas iespējas attīstībai, otrajā telpā jau centīsimies nodemonstrēt Latvijas unikālo piedāvājumu un atklāt, ko spēj mūsu uzņēmēji. Trešā telpa būs veltīta Latvijas cilvēku spējai savienot nesavienojamo, tādā veidā radot pievienoto vērtību arī tur, kuri citi nesaskata iespējas. Savukārt ceturtā, noslēdzošā telpa būs veltīta jaunatklāšanas garam un spējai radīt inovācijas,» stāsta Bērziņš.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns atklāj: «Esam vienojušies par tehniskajiem risinājumiem Latvijas paviljona izbūvei, un šobrīd turpinās darbs pie tematiskā satura, ko tieši vēlamies rādīt «Expo 2020» izstādes apmeklētājiem. Izstrādātais koncepts paredz, ka Latviju demonstrēsim kā tehnoloģiski augsti attīstītu valsti, kurā dabiskais mijiedarbojas ar cilvēces sasniegumiem. Latvija var piedāvāt globāli konkurētspējīgu vidi, lai radītu unikālus produktus un pakalpojumus, un vienlaikus arī augstvērtīgu dabisko vidi vien 20 minūšu brauciena attālumā.»

 

«Savu dalību «Expo» apstiprinājuši jau 23 Latvijas uzņēmumi, bet vēl 52 izteikuši vēlmi piedalīties. Līdz šim lielākā interese ir no informācijas tehnoloģiju nozares, bet ir atsaukušies arī citu nozaru pārstāvji, kā, piemēram, farmācijas, būvniecības, kokapstrādes, pārtikas, loģistikas u.c. jomām,» uzsver K. Rožkalns, piebilstot, ka Tuvo Austrumu reģiona tirgū īpaši pieprasīti varētu būt dažādi tehnoloģiskie risinājumi, ekskluzīvi nišas produkti un pakalpojumi kā, piemēram, medicīnas tūrisms.

 

Jau šobrīd ir skaidrs, ka tematiskās tirdzniecības misijas tiks veidotas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, būvniecības, farmācijas un pārtikas nozares uzņēmumiem. Lai uzrunātu pēc iespējas plašāku uzņēmumu loku, maijā tiks organizētas vairākas tiešsaistes kontaktbiržas, kurās dažādu nozaru uzņēmēji jau detalizētāk varēs iepazīties ar līdzdalības iespējām «Expo 2020» Dubaijā.

 

LIAA pārstāvniecības vadītāja AAE Inga Ulmane akcentē, ka AAE ļoti lielu uzmanību pievērš veselības drošības pasākumiem, un līdz jūnijam plānots vakcinēt 80% iedzīvotāju, kas lielā mērā nodrošinās pūļa imunitāti un ļaus «Expo 2020» izstādē sešu mēnešu laikā uzņemt līdz pat 25 miljoniem apmeklētāju: «Tas būs pirmais globāla mēroga pasākums, kuru, ievērojot nepieciešamās drošības procedūras, būs iespējams apmeklēt lielam skaitam ārvalstu viesu, tādēļ «Expo 2020» varētu kļūt par vērienīgāko 2021. gada notikumu.»

 

Papildus informācija par Latvijas paviljonu izstādē «Expo 2020» pieejama projekta mājaslapā.

Konteksts

Jau iepriekš vēstījām, ka 2018. gadā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kam tika deleģēta Latvijas dalības izstādē organizēšana, izsludināja metu konkursu, kurā uzvaru guva arhitektu biroja «Ēter» paviljona priekšlikums. Paviljons tika iecerēts kā atvērta tipa konstrukcija, kurā mikroklimatu nodrošina Latvijā radītas inovācijas, kas pielāgojas ārtelpas klimatam.

 

2019. gada nogalē Eknomikas ministrija termiņu kavēšanas un paredzēto izdevumu palielināšanās dēļ lēma pārtraukt līgumu ar LTRK un mainīt projekta īstenošanas mehānismu, padarot «Ēter» paviljona likteni neskaidru. Jaunais mehānisms paredzēja, ka paviljona būvniecību veic AAE puse, pēc tam to izīrējot Latvijai. Tas radīja bažas par koncepta īstenošanas kvalitāti.

 

2020. gada nogalē tika parakstīta vienošanās ar AAE par jau gatava paviljona nomu, un LIAA izsludināja jaunu metu konkursu, kurā par Latvijas paviljona ekspozīcijas izveidi cīnījās četri pretendenti. Par labāko žūrijas vērtējumā tika atzīts «Soil» komandas piedāvājums.