No 5. līdz 15. septembrim Rīgā norisināsies Laikmetīgās mākslas centra rīkotais starptautiskais festivāls «Survival Kit», vienuviet saaicinot vairāk kā sešdesmit mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, ASV un Kanādas. Šogad festivāla tēma ir «lēnā revolūcija», pievēršoties pilsoniskai aktivitātei, kas apvērš spēka pozīcijas un apšauba centra dominanci.

Ziņas Fold 5. septembris, 2013

Laikmetīgās mākslas festivāls  «Survival Kit» radās 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā, un ik gadu ceļ gaismā jaunu sabiedrībā aktuālu tēmu, aicinot māksliniekus un radošo jomu praktiķus atspoguļot to savos darbos, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. Lēnā revolūcija ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, aicinot savus domubiedrus nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas. Festivāls liek domāt par indivīda lomu sistēmā — ko mākslinieks, mākslas organizācijas un apkaimju iedzīvotāji, esot varas perifērijā, var darīt, lai ierosinātu pārmaiņas.

Festivālu atklās vērienīga mākslinieku izstāde vienā no Rīgas aktīvākajiem punktiem — Avotos, Lāčplēša ielā 60, kuru visa festivāla garumā piepildīs koncerti, mākslinieku prezentācijas un performances, lekcijas un radošās darbnīcas, starptautisku ekspertu simpozijs «Lēnā revolūcija. Māksla un kultūra institucionālajā un teritoriālajās perifērijas», intervence «Occupy Sarkandaugava» un citi pasākumi.

7. septembrī, «Baltās nakts» ietvaros «Survival Kit» apmeklētāji tiks ielūgti piedalīties spēlē «Absurda epizode no revolūcijas», kopīgi paplašinot kolektīvo atmiņu līdz šim neatklātiem radošiem apvāršņiem. Skatītāji aicināti baudīt «Fastwürms» koncertpriekšnesumu un psihedēlisku ceļojumu «The Smoking Caterpillars» mūzikā, avangarda sintīpopu, ko radīs super–apvienība «Dr. Klisicka laboratorija», kā arī ASV mākslinieku «The Yes Men» piedāvāto realitāti filmā «Dow Does the Right Thing».

10. un 11. septembrī radošajā darbnīcā «Ielu horeogrāfija iesācējiem» Izraēlas mākslinieks Omers Krīgers (Omer Krieger) izaicinās iejaukties publiskajā telpā, lai izmēģinātu dažādas iespējas, kā cilvēku grupai izveidot politiskā aktīvismā balstītas situācijas.

Šogad par stratēģijām, kas varētu mainīt pastāvošo sistēmu vai radīt jaunu alternatīvu esošajai, izstādē reflektēs tādi mākslinieki kā Johanna Billing no Zviedrijas, Minna L. Henriksson no Somijas, Gabriel Lester no Nīderlandes, Harun Farocki no Vācijas, Oliver Ressler no Austrijas, Ane Hjort Guttu no Norvēģijas, Sasha Kurmaz no Ukrainas u.c.

No Latvijas festivālā piedalīsies Leonards LaganovskisIvars DrulleKrišs Salmanis, Ernests Kļaviņš, Mārtiņš Zutis, Klāvs Upaciers, Vladimirs Jakušonoks, Anda LāceKate Krolle, Artūrs Punte, Maija Mackus, Liene Mackus, Eva Vēvere un Laura Prikule, Ingrīda Pičukāne, Vilnis Putrāms, Laura Ķeniņš, Gundega EveloneKārlis Vītols, Ieva Kaula u.c.

«Survival Kit» dalībnieki ir ne tikai mākslinieki, bet arī dažādu citu nozaru pārstāvji — arhitekti, zinātnieki, jaunie uzņēmēji, pedagogi un citi enerģijas pilni eksperti, kas attīsta un īsteno radošas stratēģijas krīzes laikmeta pārvarēšanai.

 

Informācija par festivāla programmu un norisēm atrodama «Survival Kit» mājaslapā.