Foto — Bendžamins Galons

No 8. oktobra līdz 17. novembrim Rīgā un Liepājā norisināsies jau 15. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls «Māksla + Komunikācija», kas ieguvis starptautisku ievērību ar apskatīto tēmu novatorismu. Ik gadu festivāls pulcē ap simts dalībnieku no Latvijas un citām valstīm, lai diskutētu par jaunākajām idejām un nākotnes attīstības tendencēm mākslā, sabiedrībā, zinātnē un tehnoloģijās. Taču šogad nākotnes vīziju vietā plānots doties vēsturiskā ceļojumā, lai ieskatītos jauno mediju mākslas vēl pavisam nesenajā pagātnē.

Ziņas Fold 19. septembris, 2013

No 8. līdz 11. oktobrim Rīgas Ekonomikas augstskolā, Strēlnieku ielā 4a, Rīgā

5. starptautiskā mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures (Media Art History) konference «Renew», kas ir pirmais šāda veida akadēmisks notikums Latvijā. Pirms tam šī konference norisinājusies Berlīnē, Melburnā, Banfā un Liverpūlē.

No 9. līdz 12. oktobrim

Festivāla īpašā programma «kim?» Laikmetīgās mākslas centrā, Maskavas ielas 8 ēkā Spīķeros, «RIXC» Mediju telpā un Spīķeru koncertzālē.

8. oktobrī plkst. 20.00 Spīķeros, Maskavas ielā 8, Rīgā

Festivāla atklāšanas vakara programma ar skaņu un mediju mākslinieku Šū Lī Čenga (Shu Lee Cheang) no Francijas un Martina Hauza (Martin Howse) no Lielbritānijas audio tīkla mākslas performance «Kompostējot pilsētu. Kompostējot tīklu» («Composting the City. Composting the Net»), kas akcentē urbānās vides ekoloģijas jautājumus.

9. oktobrī plkst. 19.00 «kim?» Laikmetīgās mākslas centrā, Maskavas ielā 12/1, Rīgā

Starptautiskas mediju mākslas izstādes «Save As» atklāšana. Izstāde nedos instrukcijas, bet uzdos jautājumus par laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu. Izstādē būs apskatāmi interaktīvi mediju mākslas darbi, kuru autori ir starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā. Izstādes mākslinieki: Aleksejs Šulgins (Alexei Shulgin), Aristarks Černiševs (Aristarkh Chernishev), Oļa Ļaļina (Olia Lialina), Dragans Espenšīds (Dragan Espenschied), Sesile Babiole (Cécile Babiole), Hīts Bantings (Heath Bunting), Roberts Sakrovskis (Robert Sakrowski), Konstants Dullārts (Constant Dullaart), «E–Lab», Lamberto Teotino, Bendžamins Galons (Benjamin Gaulon), Karls Klomps (Karl Klomp), Haiss Hīskess (Gijs Gieskes), Toms Verbrugens (Tom Verbruggen), «Jodi», Parags Kumars Mitals (Parag Kumar Mital), Evans Rots (Evan Roth). Izstāde būs apskatāma līdz 17. novembrim, tajā apmeklētājus sagaidīs un pavadīs gidi.

11. oktobrī plkst. 21.00 Anglikāņu baznīcā, Anglikāņu ielā 2, Rīgā

Eksperimentāli avanagardisks elektroniskās mūzikas koncerts «Rund–Funk–Empfangs–Saal» — vides radio mūzika īpaši gariem viļņiem, kurā uzstāsies šobrīd vieni no aktuālākajiem skaņu un starpdisciplinārajiem māksliniekiem Eiropā — Edvīns van der Heide (Edwin van der Heide) no Nīderlandes un Jans Pēters E.R. Zontāgs (Jan–Peter E.R. Sonntag) no Vācijas.

Biļetes uz koncertu ir nopērkamas «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās un internetā. Biļetes cena:  5 Ls, studentiem, skolēniem un pensionāriem — 2,50 Ls

12. oktobrī plkst. 19.00 Spīķeru Koncertzālē, Maskavas ielā 4/1, Rīgā

Audiovizuālas performances un elektroniskās mūzikas koncerts. Īpašais viesis — Maikls Senšerijs (Michael Century) no ASV, kurš ir komponists, pianists un akordeonists, kurš akordeona spēli paspilgtina ar ritmiskām elektroniskās mūzikas pulsācijām. Kanādiešu elektroniskās mūzikas mākslinieki Metjū Bīdermans (Matthew Biederman) un Alens Tibols (Alain Thibault) savā performancē akcentēs skaņas un telpas fizikalitāti, bet daudzsološais britu skaņu mākslinieks Teo Bērts (Theo Burt) performancē radīs dinamisku un kontrastējošu skaņas un attēla divdimensionālu izspēli. Pavisam atšķirīgu skaņas un apkārtējās vides skanējumu piedāvās itāļu izcelsmes šveiciešu kopmonists Luka Forkuči (Luca Forcucci), kurš savās kompozīcijās ievērojami paplašina skaņas ilustratīvo nozīmi. Savukārt latviešu skaņu un video mākslinieki Irīna Špičaka, Krišjānis Rijnieks un Platons Buravickis piedāvās reālā laikā ģenerētu 3D audioreaktīvu performanci.

Biļetes uz koncertu ir nopērkamas «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās un internetā. Biļetes cena:  7 Ls, studentiem, skolēniem un pensionāriem — 3,50 Ls

No 3. līdz 9. novembrim Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā (MPLab), Kūrmājas prospektā 13, Liepājā

Festivāla satelītpasākums — 4. starptautiskā jauno mediju mākslas nedēļa «iWeek» ar radošajām darbnīcām, publiskām lekcijām, jauno mākslinieku prezentācijām, izstādēm un audiovizuālām performancēm.

 

Vairāk informācijas par festivālu atrodams «RIXC» mājaslapā.

 

Festivālu organizē Jauno mediju kultūras centrs «RIXC», tā kuratori — Rasa Šmite un Raitis Šmits.

Sadarbības partneri: Latvijas Mākslas akadēmija, Rīgas Ekonomikas augstskola un Donavas Universitāte Austrijā, MPLab, «kim?». Festivāls un konference notiek Eiropas sadarbības projektu «Techno–Ecologies» un «Soft Control» ietvaros.

Atbalsta: Rīga 2014, Rīgas dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ES programma Kultūra 2007–2013, Ziemeļvalstu kultūras punkts, Pro Helvetia, Nīderlandes vēstniecība, Gētes institūts, Canada Council for the Arts, Quebec Council for the Arts, Mondriāna fonds, VKKF Kurzemes programma / Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde «Kultūras pārvalde».