Daugavpils norāžu sistēma, 2013

Gada balvas dizainā 2013 izstādē Ķīpsalā pamanījām vairākus interesantus darbus. Viens no tiem bija grafikas dizainera Anatolija Vjaliha piedāvājums Daugavpils norāžu sistēmas izveidei. Izrādās, tas nav vienīgais navigācijas dizaina paraugs, ko viņš izveidojis.

Ziņas Evelīna Ozola 10. oktobris, 2013

Paralēli ikdienas darbam Anatolijs studē grafikas dizainu Lielbritānijā, Hertfordšīras universitātes (University of Hertfordshire) maģistrantūras tālmācības programmā. Studiju process notiek caur e–pastu un universitātes tīklu StudyNet. Universitāte devusi brīvību kursa darbu tēmu izvēlē, un Anatolijs ķēries pie norāžu sistēmām, jo tās viņu interesē kā iespēja risināt problēmas, kuras nav saistītas tikai ar vizuālu noformēšanu, bet ļauj mainīt pilsētas un palīdzēt cilvēkiem: «Piemēram, radīt alternatīvus maršrutus gājējiem, pārceļot plūsmu no pārslogotām ielām uz turieni, kur cilvēku trūkst, tādējādi paaugstinot drošību ielās, attīstot pilsētas infrastruktūru vienlīdzīgi un palīdzot vietējiem uzņēmējiem iegūt jaunus klientus. Pareizi veidotas norāžu sistēmas atvieglo orientēšanos un ietaupa laiku.»

Anatolijs stāsta, ka, veidojot norāžu sistēmas, būtiski ir izvēlēties fontus, kas labi salasāmi no attāluma un izmanto «atvērtos» burtus. Uzrakstu sistēmai jābūt labi pārdomātai un modulārai, lai nerastos problēmas arī ar ļoti gariem nosaukumiem. Piktogrammas jāveido saskaņotā stilā un intuitīvi uztveramas, tāpat arī krāsu izvēlē nevar ļauties eksperimentiem. Diemžēl Latvijā, arī Baltijā navigācijas sistēmu vai nu nav, vai tās izveidotas nekvalitatīvi. Anatolija projekti balstīti Lielbritānijas un ASV pieredzi norāžu dizainā. Viņš cer, ka tie palīdzēs pievērst vairāk uzmanības norāžu sistēmām Latvijas pilsētās un varbūt pat novest līdz kādas ieviešanai.

«Darbā ar norāžu sistēmām jābūt pacietīgam un uzmanīgam, jo jāpievērš uzmanība tūkstoš mazām detaļām. Tas aizņem daudz laika un bieži nav radošs process, bet gan vienmuļš darbs,» atzīst Anatolijs.

 

Vairāk Anatolija Vjaliha grafikas dizaina darbu apskatāms viņa portfolio.