«Creative Museum» plānotājs 2014. gadam. Foto — Ingūna Elere

Domnīca «Creative Museum» kopīgi ar dizaina studiju «H2E» un valodu pakalpojumu biroju «Skrivanek» radījuši, iespējams, skaistāko pašmāju plānotāju nākamajam gadam. Tajā katru mēnesi ilustrē fotogrāfija ar kādu interesantu priekšmetu no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma.

Ziņas Evelīna Ozola 17. decembris, 2013

Nākamgad Latvija pievienosies eirozonai, bet Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Domnīcai «Creative Museum» abi šie zīmīgie notikumi bijuši labs iemesls no muzeju krājumiem izmeklēt tos priekšmetus, kuri vislabāk rezonē ar aktuālajiem notikumiem, pozicionējot tos vēsturiskā perspektīvā.

Ja neesat vēl dzirdējuši par «Creative Museum» — tā ir eksperimentāla un neatkarīga domnīca, kurā apvienojušies muzeologi, mākslas vēsturnieki, muzejpedagogi, komunikāciju un menedžmenta speciālisti, digitālo stratēģiju inovatori, lai meklētu, analizētu un ieviestu jaunus stratēģiskus risinājumus muzeju darbībā. Mūsdienīgs muzejs nav tikai priekšmetu un informācijas krātuve, bet gan vieta, kur mācīties, apmainīties ar pieredzi un radīt jaunas idejas.

Arī plānotājs savā ziņā iet pret straumi, atlasot nevis izteikti latviskus eksponātus, bet gan tādus, kas «apveltīti ar spēcīgu Eiropas dimensiju». Piemēram, janvārī, kad sāksim pierast pie eiro mūsu maciņos, plānotāja atvērumā skatāma sudraba monēta no 16. gadsimta, kad Rīgas brīvpilsēta kala pati savu naudu, paliekot politiski un ekonomiski neatkarīga no tobrīd karojošām Livonijas valstīm. Sudraba dālderi tolaik bija modernākais maksāšanas līdzeklis Eiropā.

Maiju ilustrē mazformāta fotokamera «Minox», izgudrotāja Valtera Capa un dizainera Ādolfa Irbītes kopīgi radītā leģendārā ierīce, kuru no 1938. līdz 1942. gadam ražoja Valsts Elektrotehniskā fabrika VEF. Miniatūrais fotoaparāts ir ne vien Latvijas kultūras kanona sastāvdaļa, bet arī labi pazīstams visā pasaulē, visticamāk, pateicoties tam, ka Otrā pasaules kara laikā no Latvijas evakuētās ražošanas iekārtas vēlāk turpināja darbu Vācijā.

Ziloņkaulā grieztā šaha figūriņa, kas grezno gan septembra atvērumu, gan plānotāja vāku, atceļojusi no Indijas 18. gadsimtā. Iespējams, to uz Rīgu atvedis ārsts un kolekcionārs Nikolauss fon Himzels, kurš to ieguvis sava «Grand Tour» ceļojuma laikā. Pilsētai pārņemot fon Himzela novēlētās kolekcijas, 1773. gadā ar Rīgas rātes rīkojumu dibinātais Himzela muzejs ir Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pirmsākums — vecākais publiski pieejamais muzejs Baltijā un viens no vecākajiem Eiropā.

Visi 12 plānotājā iekļautie priekšmeti gada garumā būs apskatāmi Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ekspozīcijā, un «Creative Museum» cer, ka tas rosinās uz dažādām mācīšanās aktivitātēm. Plašāk par eksponātiem iespējams uzzināt projekta mājaslapā.

Plānotāja dizaina autores ir Ingūna Elere un Tatjana Raičiņeca — birojs «H2E», tekstus adaptējuši Raivis Sīmansons un Baiba Vanaga, tulkojums — «Skrivanek», fotogrāfijas — Didzis Grodzs un Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, projekta vadītāja — Ineta Zelča Sīmansone.

Plānotājs iznācis vien 500 eksemplāros un nopērkams Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja suvenīru veikalā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja suvenīru veikalā, veikalos «Lukabuka» un «NicePlace Mansards».