«Survival Kit 6» vizuālā izdentitāte — Monika Grūzīte

No 4. līdz 27. septembrim Rīgā norisināsies pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā «Survival Kit», kas šogad pievērsīsies tēmai «Utopiskā pilsēta», festivāla dienās pulcējot vairāk kā septiņdesmit dalībnieku no divdesmit piecām pasaules valstīm.

Ziņas Fold 28. augusts, 2014

Festivāla norises vietas — Vāgnera zāle Vecrīgā un bijusī tekstilfabrika «Boļševička» Ganību dambī 30 — izraudzītas, apspēlējot ilgas pēc utopiskas pilsētas, kurā kultūra tiktu novērtēta kā spēcīgs faktors pilsētvides uzlabošanai un kurā būtu atrodams laikmetīgās mākslas muzejs un koncertzāle, kā arī aktualizējot problēmu, ka Rīga ir viena no retajām Eiropas galvaspilsētām, kurās šādu institūciju vēl nav. Bijusī tekstilfabrika līdz ar industriālā laikmeta beigām kļuvusi par privātu teritoriju. Pasaulē šādas postindustriālas, milzīgas ēkas bieži tiek piemērotas kultūras funkciju veikšanai, un arī «Boļševička» šobrīd tiek apspriesta kā viena no iespējamām vietām laikmetīgās mākslas muzeja ierīkošanai. Savukārt Vāgnera zāle ir vēsturiska ēka ar senām tradīcijām, kas šobrīd stāv tukša un neizmantota, jo pietrūkst līdzekļu tās rekonstrukcijai un kultūras funkciju atjaunošanai.

Vāgnera zālē un «Boļševičkā» tiks atklātas apjomīgas Latvijas un ārzemju laikmetīgās mākslas izstādes, kurās piedalīsies tādi mākslinieki kā Katrīna Neiburga un Andris Eglītis, Evelīna Deičmane, Jānis Taurens un Reinis Dzudzilo, Reinis Hofmanis, Andreass Angelidakis (Andreas Angelidakis), Timo Totss (Timo Toots), Anuka de Klerka (Anouk de Clercq), Jespers Justs (Jesper Just) un citi, bet no 12. līdz 14. septembrim norisināsies vairāku dienu starptautisks simpozijs «Urbānā Utopija: Māksla un kultūra kā pilsētas apzināšanas un izpētes rīks», kurā ārvalstu lektori kopā ar vietējiem ekspertiem pievērsīsies dažādām jomām, kas skar pilsētvidi un tās plānošanu.

Savukārt 7. septembrī kinoteātrī «Splendid Palace» paredzēts Parīzē dzīvojoša japāņu mākslinieka Rjodzi Ikedas (Ryoji Ikeda) audiovizuāls koncerts «datamatics [ver.2.0]». Ikeda, viens no pazīstamākajiem Japānas elektroniskās mūzikas autoriem, savos darbos ne tikai pievēršas skaņas raksturīgākajām pamatiezīmēm, bet vienlīdz veiksmīgi izmanto arī gaismu kā matēriju un matemātiku kā metodi. Viņa darbiem piemītošais vizionārisms rosina iztēli par utopiskās pilsētas nākotnes modeli.

Visu festivāla laiku pilsētvidē notiks performances, ekskursijas, lekcijas un priekšlasījumi. Interesenti aicināti piedalīties arī radošajās darbnīcās: 5. septembrī starptautiska kuratoru apvienība «TOK» vadīs darbnīcu «Māksla publiskajā telpā: teorija un prakse»; no 17. līdz 21. septembrim radošu darbnīcu, kas veltīta Sergeja Tretjakova lugai «Es vēlos bērnu», vadīs vācu režisore Konstance Šmita (Konstanze Schmitt), savukārt 10. un 11. septembrī pilsētvides procesu pētnieces Jekaterinas Lavriņecas (Jekaterina Lavrinec) vadībā tiks izgatavota pilsētvides mēbele, kas paredzēta ielās atrastu lietu glabāšanai un apmaiņai.

«Survival Kit» organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, tā direktore un festivāla kuratore Solvita Krese, un līdzkuratore Aneta Šilaka (Aneta Szylak), Polijas mākslas festivāla «Alternativa» direktore. «Survival Kit 6» ir «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» programmas daļa. Pirmo gadu festivāls norisināsies arī ārpus Latvijas — Zviedrijas pilsētā Ūmeo.

Vairāk par festivāla pasākumiem, māksliniekiem un pieteikšanos darbnīcām iespējams uzzināt «Survival Kit» mājaslapā.