Instalācija «Sanatorija». Foto — Kaspars Kursišs

Tieši pirms divām nedēļām pielikām punktu starptautiskajai arhitektu, dizaineru un urbānistu vasaras skolai «Get Well City», ko rīkojam kopīgi ar Rīgas Tehnisko universitāti. Šogad Cēsīs atstājām divas pamatīgas telpiskas instalācijas un drukātu izdevumu.

Redakcija Evelīna Ozola 22. augusts, 2014

Vasaras skolā cenšamies palīdzēt jauniem arhitektiem un dizaineriem apzināties iespējas un atbildību, ko viņu profesija sniedz — ne tikai veidot apkārtējo vidi, bet arī ierosināt sociālas pārmaiņas un iestāties par to, kas ir nozīmīgs vai neaizsargāts. Intensīvā divu nedēļu darbā dalībnieki iepazīst pilnu projekta ciklu: problēmas apzināšanu un izpēti, koncepcijas radīšanu un pārbaudīšanu, idejas realizēšanu materiālā un nodošanu lietotājiem. Tas nozīmē visu darīt pašiem savām rokām — ne tikai līmēt maketus un skicēt, bet arī zāģēt, skrūvēt, naglot un krāsot koka konstrukcijas.

Ik gadu vasaras skolai tiek izvēlēta jauna tēma, un ar «Get Well City» mūsu nodoms bija pētīt veselīgu dzīvesveidu, dziedniecības tradīcijas un aktīvas atpūtas iespējas Cēsīs. Mūs interesēja noskaidrot, vai dzīve mazpilsētā ir veselīgāka par dzīvi metropolē, un jāatzīst, ka tas bija viens no intervijās biežāk dzirdētajiem pamatojumiem izvēlei dzīvot Cēsīs. Vasaras skolā šoreiz piedalījās 30 studenti no 20 dažādām valstīm, strādājot trīs — arhitektūras un būvniecības, dizaina un reklāmas, urbānisma un pētniecības — darbnīcās. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz nestrādājām Cēsu vecpilsētā, bet gan Ruckas parkā — ainaviskā vietā mazliet ārpus centra, kur nesen izveidots Ruckas mākslas un rezidenču centrs.

Miniatūra sanatorija

Grupa «Sanatorija» ar projektējamo instalāciju vēlējās atsaukties uz vēsturisku parādību — hidroterapijas iestādēm, kas 19. gadsimtā Cēsīs guvušas lielu popularitāti. Starp dažādām veselību uzlabojošām procedūrām tika izvēlēts latviešu pirts rituāls, iepazīstot gan pēršanās paņēmienus, gan pirtsslotu īpatnības, tad tika atrasts pārbūvei piemērots āra pagrabs. Pazemes telpā iekārtota pirts telpa un ģērbtuve, bet pakalniņā virs tām — atpūtas klājs ar nelielu baseinu, no kura paveras skaisti skati uz apkārtējo parku. Ūdens no baseina ieplūst spaiņos, kas izmantojami kā masāžas duša pirtī sakarsušajiem. Daļa atpūtas klāja ir bīdāma un kalpo par baseina vāku. Jau otro gadu pēc kārtas vasaras skolas būves top sadarbībā ar vietējiem partneriem, un rūpes par pirti turpmāk uzņemsies Ruckas mākslas un rezidenču centra saimnieki Ieva un Kaspars Gobas.

Grupas vadītāji: Niklāvs Paegle (LV), Thomas Randall–Page (UK), Theodore Molloy (UK); dalībnieki: Austris Sauka (LV), Basak Kalfa (TR), Galina Mikhailova (BY), Kristina Dimitrova (BG), Leonique Winnen (NL), Lucas Facer (UK), Paula Negrut (RO), Tanya Chandra (IN), Tatiana Gurduza (MD), Tereza Vokurkova (CZ).

Avīze «Naturālists»

Urbānisma un izpētes grupa izvēlējās sava darba rezultātus publicēt avīzes formātā, jo tas ir viegli nodrukājams un izplatāms izdevums. Par galveno izpētes materiālu kļuva Cēsu iedzīvotāju un pilsētvides attiecības ar visapkārt esošo Gaujas nacionālo parku. Avīzē ir daudzi personiski stāsti, analītisks Cēsu, Valmieras un Siguldas salīdzinājums, infografika par Cēsu ārstniecības iestāžu vēsturi, kā arī izpēte par to, no kurienes nāk ēdiens, ko pārdod Cēsu veikalos un tirgū. Bijušas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs intervijā runā par popularitātes vilni, uz kura Cēsis šobrīd atrodas. Latviete un korejietis skaidro, kādēļ pametuši mājas Dānijā un izvēlējušies meitiņu audzināt Cēsīs. Foto esejā atklāts applūduša dolomīta karjera īpatnējais skaistums. «Naturālists» / «The Naturalist» ir bilingvāls 28 lappušu izdevums, drukāts 1000 eksemplāros un pieejams vairākās publiskās vietās Cēsīs bez maksas.

Grupas vadītāji: Błażej Czuba (PL), Matīss Groskaufmanis (LV); dalībnieki: Anastasia Borodienko (UA), Andreas Marx (DE), Dagmar Heiman (EE), Daniel de Castro Cunha (BR), Donald Alimi (AL), Federica Chung–I Ferraro (IT), Inès Péborde (FR), Nikoletta Moraiti (GR).

 Telpisks plakāts parkā

Grupa «We Are Well» strādāja kā reklāmas aģentūra, veidojot kampaņu Ruckas parkam un nesen izveidotajam Ruckas mākslas un rezidenču centram. Ruckas muižas ēka padomju gados kalpoja par tuberkulozes slimnīcu, kas atstāja iespaidu arī uz apkārtējo parku — cēsnieki labprātāk gāja tam apkārt, baidoties no slimības un tās skartajiem. Lai tas tiktu pieņemts kā pilnvērtīgs pilsētas parks, nepieciešama neliela pārliecināšana. «We Are Well» secināja, ka Ruckas parks ģeogrāfiski atrodas Cēsu pilsētas teritorijas centrā, un nolēma to atzīmēt ar instalāciju — telpisku plakātu, kas reklamē parka dabiskās kvalitātes un piedāvā vietu atpūtai un spēlēm. Iespējams, nākotnē parkā varētu atrasties vieta vēl citām skulpturālām būvēm.

Grupas vadītāji: Steie van Vugt, Frank Winnubst, Zowie Jannink, Bram Burger — La Bolleur (NL), dalībnieki: Edijs Vucēns (LV), Elizabet Ermenkova (BG), Leyla Yildiz (TR), Lore Hauck (DE), Malgorzata Polakowska (PL), Nataly Velcheva (BG), Naz Ozkan (TR), Sanita Skvarnaviča (LV), Xhesika Berisha (AL), Zhi Li (CN).

Vasaras skolā radītās instalācijas Ruckas parkā pieejamas publiskai apskatei un lietošanai. Avīžu krājums Cēsu kafejnīcās tiek laiku pa laikam papildināts. Plašāka informācija par Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko vasaras skolu pieejama tās mājaslapā un Facebook lapā.

Organizē

FOLD sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti.

Atbalsta

Valsts kultūrkapitāla fonds, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Cēsu novada pašvaldība, «Rotho Blaas», «Remember Brothers», «Antalis», «ITA Ltd», «Valmiermuižas alus», «Ķelmēni», «MONU», «Infogr.am».