Publicitātes attēls

No 22. līdz 27. septembrim Rīgā norisināsies jau 20. Starptautiskais filmu festivāls «2Annas», kas kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem īsfilmu festivāliem Baltijas valstīs, īpaši atlasītā programmā demonstrējot jaunas valodas, tēmu un izteiksmes līdzekļu meklējumus mūsdienu kino.

Ziņas Fold 15. septembris, 2015

Festivāla tēma šogad ir «Vīrietis — varonis, mīļākais, āksts», un tiks piedāvātas vairākas tematiskās programmas: «Vīrietis un reliģija», «Vīrietis un sekss», «Vīrietis un vardarbība», «Vīrietis un futbols» un «Eiropas disfunkcionālais vīrietis», kas ļaus ielūkoties vīriešu pasaules krēslas zonās un atklāt dilemmas, ar kurām tie sastopas mūsdienās.

Festivāla konkursa un tematiskajās programmas būs skatāms vairāk kā 100 kino darbu. Starptautisko īsfilmu skatē iekļautas visdažādāko žanru īsfilmas — spēlfimas, animācijas, eksperimentālās un dokumentālās filmas, tostarp vairāki pasaulē jau novērtēti darbi, piemēram, Eiropas kino akadēmijas balvai nominētā dokumentālā filma par bēgļiem «Kuģa bojāeja» («Shipwreck», Morgan Knibbe), vācu dokumentālā filma par došanos uz Marsu «Marss tuvāk» («Mars Closer», Annelie Boros), kurā viens no varoņiem ir latvietis Pauls Irbins, spāņu spēlfilma «Safari» (Gerardo Herrero) par slaktiņu skolā, kā arī asprātīgā, Tamperes starptautiskajā festivālā apbalvotā animācijas filma «Jūsmošanas verdzībā» («Slaves of the Rave», William Garratt).

 

 

Baltijas īsfilmu konkursam šogad iesniegtas 130 filmas, no kurām tiks izrādītas 16 labākās. No Latvijas iesniegtas 60 filmas, un festivāla laikā pirmizrādi piedzīvos Lailas Pakalniņas filma «Konfekte» un Reiņa Spailes filma «Tukšās zemes ritmi». Latviju pārstāvēs arī tādi zināmi režisori kā Edmunds Jansons, Jurģis Krāsons, kā arī Staņislavs Tokalovs un Lizete Murovska. No Latvijas skatē startēs arī ārvalstu režisori Sergejs Lozņica (Sergei Loznitsa) un Juns Bangs Karlsens (Jon Bang Carlsen), kuri savas īsfilmas veidojuši Latvijā. Skatē iekļauta starptautiskos festivālos izrādītā lietuviešu filma «Pēc Ārdīšanās» («After Rave», Kamilė Milašiūtė) un vairāki spēcīgi animācijas darbi no Igaunijas, piemēram, «Zemapziņas nams» («House of Unconsciousness», Priit Tender).

Šogad festivāls pirmo reizi rīko arī  vidēja garuma filmu konkursu, kurā atlasītas deviņas spēles un dokumentālās filmas, to starpā Lailas Pakalniņas «Čau Rasma!», poētiskā «Vita Brevis» (Thierry Knauff), kā arī vairākas emocionālas spēlfilmas — Kannu kino festivālā pirmizrādi piedzīvojusī filma «Viss būs labi» («Everything will be OK», Patrick Vollrath) un Berlinālē pirmizrādītā «Asinis zem ādas» («Blood Below the Skin», Jennifer Reeder), kura pagājušā gada festivālā «2Annas» ieguva balvu kategorijā labākā spēles īsfilma.

Konkursa filmas vērtēs starptautiska sešu ekspertu žūrija — «Interfilm Berlin» mākslinieciskais direktors Haincs Hermans (Heinz Hermanns), kuratores un programmu veidotājas Ļuda Drizīte (Liuda Drizyte), Tanja Hladnika (Tanja Hladnik) un Laura Valde (Laura Walde), režisori Lauris Ābele un Vladimirs Ļeščevs.

Pilna festivāla programma pieejama «2Annas» mājaslapā, informācija par seansiem un biļešu cenām tiks publicēta drīzumā.