Foto — «Dd studio»

Atzīmējot uzņēmuma 15. jubileju, klajā nākusi grāmata, kurā apkopota «Dd studio» pieredze muzeju ekspozīciju veidošanā. Bagātīgi ilustrētais izdevums ļauj iepazīt muzeju un izstāžu tapšanas procesu no izpētes līdz realizācijai, lielu uzmanību veltot vizuālā tēla veidošanai un tādiem elementiem kā plānojums, multimediju lietošana, iekārtojums.

Ziņas Veronika Viļuma 17. decembris, 2015

Uzņēmums «Dd studio» veidojis ekspozīcijas dažādos Latvijas un ārzemju muzejos, tai skaitā Latvijas Tautas frontes muzejā Rīgā, Latvijas muzeju biedrības šogad apbalvotajā Balvu novada muzejā, kā arī Azerbaidžānā — Baku Jaunavas tornī un akmens laikmeta mākslas muzejā Gobustānā, kas 2013. gadā saņēma Eiropas Padomes Gada muzeja speciālbalvu. Līdzās 13 atlasīto projektu detalizētiem aprakstiem izdevumā atrodamas arī atziņas par ekspozīciju veidošanas vispārējiem principiem. «Grāmatā esam iekļāvuši dažus secinājumus, kas izkristalizējušies ikdienas darbā. Neapšaubāmi, laika gaitā ir mainījusies mūsu izpratne par sevi, muzejiem, digitālajiem medijiem, padarīto un vēl izdarāmo. Visticamāk, šī izpratne mainīsies arī nākotnē,» par mēģinājumu fiksēt vienu posmu «Dd studio» attīstībā stāsta uzņēmuma radošais direktors Jānis Mitrēvics.

Ejot līdzi laikam, radošā studija lielu uzmanību pievērš ekspozīciju digitālajiem risinājumiem, par kuriem padomāts arī grāmatā — tajā izmantota «Overly» lietotne, kas ļauj «atdzīvoties» vairākām grāmatas ilustrācijām. Vairākas «Dd studio» īstenotās digitālās ekspozīcijas un multimediju darbi kopš 2006. gada atzinīgi novērtēti atarptautiskajā audiovizuālajā un multimediju festivālā FIAMP, kuru jau vairākus gadus rīko AVICOM (Muzeju starptautiskā audiovizuālā komiteja). Tāpat grāmatā ir iekļauti arī atsevišķi ekspozīciju projekti, piemēram, Latvijas Bankas apmeklētāju centra projekts, un stāstīts par vairākām «Dd studio» iekārtotajām izstādēm, tostarp Nobelu naftas uzņēmumam veltīto izstādi, kas bijusi apskatāma Oslo, Hjūstonā, Stokholmā, Londonā un Briselē. «Dd grāmata» māksliniece ir Ieva Balode, tekstu autors — Artis Svece, bet projekta vadītāja — Indra Krastiņa.

Grāmatu iespējams iegādāties Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Mākslas muzejā «Rīgas Birža», kā arī sazinoties ar Indru Krastiņu.