Visi foto — Gatis Vanags

Burti un no tiem veidotie uzraksti jau gadsimtiem ilgi ir neatņemama pilsētvides sastāvdaļa. Norādes, reklāmas, pieturvietu nosaukumi — kaut arī visplašāk patērētie, tie ir vienlaikus visneaizsargātie tipografikas piemēri, kuri, mainoties laikmeta tendencēm vai zaudējot savu funkciju, nodrūp, tiek aizkrāsoti vai demontēti. Lai daļu no šiem vēstures lieciniekiem saglabātu, fotogrāfs un «profāno fontu» entuziasts Gatis Vanags tos apkopojis grāmatā «Burti. Zīmes. Vide», kuras atklāšanas svētki gaidāmi 17. decembrī.

Ziņas Veronika Viļuma 9. decembris, 2015

Projekts «profānie fonti» aizsācies 2011. gadā, kad uzņemtas pirmās fotogrāfijas ar izteiksmīgiem uzrakstiem, no kuriem daudzu autori nav zināmi un bieži ir bijuši bez mākslinieciskas izglītības. Vēlāk fiksēto materiālu loks paplašinājies, taču projekta nosaukums saglabājies, apzīmējot laicīgos, nereti neprofesionāli veidotos, bet interesantos pilsētvidē atrastos burtveidolus.

Sākotnēji ideja par uzrakstu dokumentēšanu radās grafikas dizainerim Mikum Vanagam, bet vēlāk jau kā apzinātu projektu to turpināja virzīt fotogrāfs, grafikas dizaineris Gatis Vanags, kurš «fiksējis visu interesanto no «pirmsdatoru» laikmeta». Turpinot krāt materiālus, viņš pamazām sācis tos sistematizēt un veidot maketu grāmatai «Burti. Zīmes. Vide», kuras izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds. Tajā apskatāmas lielākoties viņa paša uzņemtās fotogrāfijas, bet publicēti arī vairāku citu fotogrāfu iesūtītie attēli, kuri izkārtoti vairākās tematiskās sadaļās: dzelzceļa informācijas zīmes, vietu zīmes un norādījuma zīmes, sabiedrisko iestāžu un tirdzniecības uzņēmumu reklāmas zīmes, rēgu zīmes jeb izzuduši reklāmas sienu gleznojumi, ēku fasāžu zīmes, māju adrešu zīmes, brīdinājuma, aizlieguma un norādījuma zīmes, kā arī pieminekļi un piemiņas zīmes.

Lai vēl labāk raksturotu noteiktu laikposmu informatīvo vidi, teju katras nodaļas sākumā autors izvēlējies ievietot arī vēsturiskas fotogrāfijas no privātām kolekcijām un muzeju arhīviem. Grāmatas galvenā mērķauditorija ir tipografikas, grafikas dizaina un vēstures interesenti, tomēr Gatis Vanags izsaka cerību, ka tā ikvienu iedvesmos vērīgāk ieskatīties apkārtējā vidē un pamanīt kādu burtu dizaina pērli. Grāmatas priekšvārdā šo domu papildina arhitekts Pēteris Blūms: «Tā ir tik vienreizēja atklājuma sajūta, vecā pilsētā uz vecas mājas mūra uzejot tekstus, bildes, līnijas, kas vīd zem vēlāka pārkrāsojuma, un saprotot, ka tas bijis rakstīts tava vecvectēva paaudzei. Viņiem tā bija tikai informācija, bet mums — kultūrvēsturiska zīme. Un vērtība.»

Grāmatas sākumā Gatis Vanags sniedz ieskatu Latvijas pilsētvidē sastopamās tipografikas vēsturē un atklāj, kādēļ viņu aizrauj tās pētīšana: «Daudzi no atrastajiem fontiem eksistē tikai vienā eksemplārā – mākslinieka vai vienkārša amatnieka sniegumā. Fontu veidošanā izmantotas dažādas tehnoloģijas – gan krāsošana, gan izzāģēšana no koka, veidošana javā un pat metināšana. Nezināmi autori ir izveidojuši tikai viņiem raksturīgus burtu veidus. Bieži vien šie paraugi pārsteidz ar oriģinalitāti un veiksmīgu teksta interpretāciju.»

 

Grāmatas «Burti. Zīmes. Vide» atvēršanas pasākums norisināsies 17. decembrī Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas telpās plkst. 18.00 Lāčplēša ielā 55.