16 profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādes 8 pilsētās Latvijā. Ilustrācija — Daina Vītoliņa

Februāra beigās ar projektu prezentāciju un metodiskā materiāla — grāmatas atklāšanu noslēdzās Kultūras ministrijas kultūrizglītības vidusskolu radošo partnerību programmas «RaPaPro» pirmais posms. Tajā iesaistījās 10 kultūrizglītības skolu audzēkņi, dažādas sabiedrības grupas un radošo industriju profesionāļi.

Izglītība Fold 4. marts, 2016

Radošo partnerību programmas «RaPaPro» īstenošana aizsākusies 2014. gadā, un tās galvenie uzdevumi ir veicināt kultūrizglītības jomas sadarbību ar citām nozarēm, motivēt skolu audzēkņus darboties starpdisciplinārās komandās, veicināt dizaina domāšanas metožu izmantošanu kultūrizglītībā, kā arī demonstrēt kultūrā balstīta radošuma pārnesi citās nozarēs.

Izceļot radošuma kā domāšanas un rīcības formas nozīmi vispārējās dzīves kvalitātes uzlabošanā, kultūras ministre Dace Melbārde uzsver: «Radošums nav tikai ekskluzīva vienas kopienas prasme. Nojaucot ierastos modeļus, ikviens programmas dalībnieks gūst gan spilgtu personīgo pieredzi, gan arī iespēju pilnveidoties profesionālajā un sociālajā sfērā.»

Divu gadu garumā «RaPaPro» programmā iesaistījās 10 kultūrizglītības skolas, līdztekus mācību procesam īstenojot 11 dažādus projektus. Piemēram, J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas projekts «Māksla pieder tautai» tika īstenots sadarbībā ar Iļģuciema sieviešu cietumu un Ieslodzījuma vietu pārvaldi, un tā ietvaros ieslodzījumā esošajām sievietēm bija iespēja gan iejusties topošo mākslinieku modeļu lomās, gan kopīgi piedalīties radošajās darbnīcās un apgūt gleznošanas un rotu darināšanas prasmes. Savukārt projektā «Liepāja skan!», sadarbojoties E. Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolai, Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolai, Liepājas Neredzīgo biedrībai un Liepājas pirmsskolas izglītības iestādei «Liepiņa», tika iesaistīta vājredzīgo kopiena un kopīgi realizētas divas skanošas pilsētas suvenīra idejas — audiovizuāla rotaļlieta «Kurmītis» un skanoša viedkarte, kurā apkopotas Liepāju raksturojošas skaņas.

Kultūras ministrijas finansētā radošo partnerību programma «RaPaPro» turpināsies arī šogad, integrējot radošas mācību metodes un dizaina domāšanu skolu mācību procesā. Ministrijas pārziņā ir 16 profesionālās vidējās kultūrizglītības iestādes, tostarp sešas mākslas un dizaina vidusskolas, deviņas mūzikas vidusskolas un viena horeogrāfijas skola, kurās kopā mācās gandrīz 5000 audzēkņu. Par jau īstenotajiem «RaPaPro» projektiem vairāk uzzināt iespējams brīvi pieejamā metodiskajā materiālā.