Ilustrācija projektam «LV100» — Agris Bobrovs

Jau kādu laiku grafikas dizaina un ilustrācijas laukā sevi spilgti pieteicis Agris Bobrovs. Lai arī viņa darbi visai regulāri ir pamanāmi gan uz produktu iepakojumiem, gan drukātajos izdevumos, pilsētas un digitālajā vidē, pašu Agri sastapt Latvijā nemaz nav tik vienkārši — viņš «pārziemo», apceļojot Dienvidaustrumāziju un šad tad dalās vizuālās piezīmēs no tur redzētā.

Ziņas Veronika Viļuma 13. jūnijs, 2016

«Tā vienkārši sanāca,» ir Agra Bobrova īsā atbilde uz jautājumu, kas pamudinājis pievērsties ilustrācijai. Iepriekš viņš studējis mūzikas menedžmentu, taču «foršā darba» meklējumi Agrim lika raudzīties reklāmas industrijas virzienā: «Likās, ka esmu radošs, izklausījās cool, nodomāju — kāpēc ne. Nezināju, uz kādu pozīciju pieteicos, jo man par to visu nebija nekādas sajēgas. Arī tas par radošumu realitātē izrādījās muļķības, bet reklāmas aģentūra «Airport» atsaucās, jo saskatīja manī dizainera potenciālu. Paziņoja — tur ir brīvs dators, ja tev ir interese, rīt nāc šurp,» stāsta Agris, atceroties, ka pieteikumā bija pievienojis arī vēl vidusskolas laikā tapušus animācijas un fotošopa darbus. Pārējās zināšanas un prasmes jaunais dizainers uzkrājis jau darba vidē, grafikas dizaina studijā «Wig», kur talkā nākuši gan viedi un izpalīdzīgi kolēģi, gan interneta plašie resursi un paša pastiprinātā interese. Agris skatījies labākās prakses piemērus, mēģinājis saprast, kā tie tapuši, atdarinājis, apspēlējis un centies radīt ko jaunu.

Agra Bobrova ilustrācijām raksturīga pieticīga krāsu palete un skaidri vizuālie elementi, vienkāršas, ģeometriskas formas un līnijas, kas nereti tiek iekustinātas animētos klipos. «Es citādi nemaz nemāku. Man nav pamatu akadēmiskajā zīmēšanā, un ar roku vilktas līnijas parasti nav tās taisnākās. Arī proporcijas mēdz pieklibot — tad neatliek nekas cits, kā lipināt tēlus no ģeometriskām figūrām,» autoram ir racionāls skaidrojums tam, ko, neizvaicājot zīmētprasmi, vairums uzskatītu vienkārši par radošā rokraksta specifiku. «Arī stilistiski tas nav nekas unikāls — ar tādiem darbiem ir pilns internets, tāpēc pat ļoti pierastām lietām nākas meklēt to mazliet foršāko un atšķirīgāko formu, kaut vai tam pašam kokam vai matu sakārtojumam uz attēlotā personāža galvas,» turpina Agris. Sava loma viņa darbos atvēlēta arī rotaļīgumam. Arī tad, ja darba uzdevums bijis, piemēram, uzzīmēt datoru, Agris izvairās būt garlaicīgs un papildina ilustrāciju ar kaķi, lavas lampu vai ananasu, jo «tā vienkārši izskatās jautrāk».

Reizēm Agra darbos ienāk vintage estētika, robainas maliņas, tekstūras. «Arī tas visbiežāk nav darba uzdevums, bet mana iegriba, pret ko klients nereti neiebilst,» autors komentē, piebilstot, ka «padzīvojušas lietas» viņam šķiet simpātiskas. Saulaina retro noskaņa jaušama arī darbos, kas veido savdabīgu Agra ceļojumu vizuālo dienasgrāmatu. Īstenojot katra frīlancera sapni un lielākās šāda darba modeļa priekšrocības, Agris jau kopš janvāra apceļo silto Taizemi, Kambodžu, Vjetnamu, bet vietas, kurās bijis, atrāda ilustrācijās ar stilizētām kartēm, ģeogrāfisko vietu nosaukumiem un to raksturīgākajām ainām — kokospalmām, ielu tirgotājiem, motorolleriem un vietējo arhitektūru.

Lai arī Agris raksta, ka reizēm tikai «izliekas strādājam», darbi liecina, ka šī izlikšanās bijusi visai produktīva. Pamanāmākie no nesenā veikuma ir plakāti Rīgas Velo nedēļai un Tvīda braucienam, nesen tapušas arī ilustrācijas latviešu start–up uzņēmumam «Notakey» (animācija — Eduards Balodis).

Viens no apjomīgākajiem projektiem, kas sagādājis prieku arī pašam, ir pagājušā gada nogalē vietnei «LV100» veidotās krāsainās ilustrācijas un ikonas. Tāpat gandarījumu sniedz iespēja ar savu darbu kaut nedaudz piedalīties Latvijas uzņēmēju panākumu vairošanā: «Visiem taču patīk «Ērenpreiss» ričuki! Ir forši būt daļiņai no tā visa, vienalga, vai runa ir par dizainu jaunās sezonas katalogam vai plakātu pagalma svētkiem. Arī logo un ikonas «Bee in» vaska ietinamajam materiālam, kas pagaidām ir mazs, tomēr Latvijai unikāls produkts ar potenciālu attīstīties.» Papildus minētajam, Agra portfolio ietilpst arī ilustrācijas, kartes un infografikas drukātiem izdevumiem, un līdz šim viņš sadarbojies ar žurnāliem «Ir Nauda», «Ir Brīvdienas» un «Modernists».

Agra Bobrova aktuālajiem darbiem iespējams sekot līdzi viņa mājaslapā un Facebook lapā.