«Mjau» galda plānotājs. Foto — Jūlija Prohorenkova un Monta Apsāne

Šī gada nogalē Latvijā pieejama vēl neredzēti bagātīga plānotāju izvēle. Vienkrāsaini un raibi, cietos un mīkstos vākos, fotogrāfijām, ilustrācijām un iedvesmojošiem citātiem rotāti — šie nelielie papīra izstrādājumi palīdzēs gan nākamgad sevi veiksmīgāk disciplinēt, gan piepildīt vēl tukšos Ziemassvētku dāvanu maisiņus.

Ziņas Evelīna Ozola 15. decembris, 2016

Plānotāju piedāvājums pieaudzis ne tikai skaitliski — to veidotāji ieguldījuši daudz darba gan dizainā un satura daudzveidībā, gan papīru un drukas kvalitātē. Ja pirms pāris gadiem kabatiņas piezīmju lapiņām un dažādi mazi izplēšami labumi plānotājos bija retums, šobrīd tas jau ir standarta piedāvājums. Interesanti sekot arī dažādu stilu attīstībai — daži turpina «Whimsical Agnesiga» plānotāju aizsākto piesātināti stāstošo formātu, citi paliek uzticīgi stabilām attēlu un tukšu lapu attiecībām, vēl citi vienkāršo plānotāja ideju līdz tik vien kā papīram un pāris līnijām.

Darbaholiķiem un minimālistiem — «Mjau» un «Miimo»

Zīmola «Mjau» grafikas dizainere Madara Krieviņa izveidojusi vienkāršu un atturīgu nedēļas plānotāju tiem, kam padarīta darba sajūta rodas tikai tad, kad visi uzdevumi no darāmo lietu saraksta izsvītroti. Plānotājs būs derīgs ne tikai 2017., bet arī jebkuram citam gadam — datumi tajā jāieraksta pašam. Pēc tam, kad visi nedēļas darbi padarīti, lapas var noplēst, izmest un aizmirst. Noplēšamais galda plānotājs nopērkams veikalos «Paviljons», «Manilla», «M50», «Miesai» un «Mjau» interneta veikalā.

Minimālismā grūti pārspēt zīmola «Miimo» kalendāru, ko veido 12 lapas ar pavisam neuzkrītoši atzīmētiem datumiem un lielu baltu laukumu, ko aizpildīt pašiem lietotājiem. Viegluma dēļ lapas ir ērti piestiprināt pie ledusskapja un lietot mājsaimniecības būtisko datumu atzīmēšanai un īsiem atgādinājumiem. Ir padomāts arī par gaumīgu magnētu — mazu spogulīti, kas radīts sadarbībā ar «Baiba Glass». Plānotāja autors ir dizaineris Krišjānis Rozentāls, un tas pieejams iegādei «Miimo» Facebook lapā.

Latviešu māksla un valoda — «Benji Knewman» x «Mākslai vajag telpu»

Pēc neilga pārtraukuma pie plānotāju veidošanas atgriezusies žurnāliste Agnese Kleina, šoreiz sadarbībā ar fondu «Mākslai vajag telpu» izceļot Latvijas mākslu. Plānotājs, tāpat kā «Benji Knewman» grāmatžurnāls, ir bilingvāls, tajā iekļautas latviešu vārda dienas un svētku dienas. Plānotājam ir caurspīdīgs plastmasas vāciņš, kas ļauj apgriezt vāku uz otru pusi, izvēloties melnu vai baltu krāsu. Tajā atrodamas 12 izplēšamas pastkartes, kas apvieno «Benji Knewman» sirsnīgo latviešu valodas vārdnīcu ar Latvijas mākslu, iepazīstinot ar spilgtiem Borisa Bērziņa, Ausekļa Baušķenieka, Džemmas Skulmes, Frančeskas Kirkes un citu mākslinieku darbiem. Līdz ar plānotāju var iegādāties arī kādu no «Benji Knewman» džemperiem, kas skaidro zīmīgus latviešu valodas vārdus. Plānotājs ir pieejams veikalos «Paviljons», «NicePlace Mansards», «M50», «Riija», galerijā «istaba», restorānā «Kolekcionārs» un mākslas salonā «Ludviķis», kā arī «Benji Knewman» interneta veikalā.

Vēstures entuziastiem — Himzela plānotājs

Nikolauss fon Himzels (Nikolaus von Himsel, 1729–1764) bija Rīgas ārsts, enciklopēdists, ceļotājs un kolekcionārs, kura vārdā nosaukts pirmais sabiedriskais muzejs Baltijā. Plānotājam par iedvesmu kalpojis Himzela Eiropas ceļojumu apraksta manuskripts, jo 2017. gadā apritēs 60 gadi kopš Romas līguma, kas iezīmē preču, pakalpojumu, kapitāla un personu brīvu pārvietošanos vienotā Eiropas tirgū. Plānotājā izcelti Himzela ceļojumu 12 pieturas punkti ar vietas un cilvēku raksturojumu: Dženova, Roma, Londona, Vezuvs, Venēcija, Amsterdama, Turīna, Upsala, Bāzele, Vīne, Avinjona, Pēterburga. Plānotāja koncepta autori ir domnīca «Creative Museum», dizains — «H2E», konsultants — Dr. hist. Edgars Ceske. Plānotājs pieejams veikalā «NicePlace Mansards».

Fotogrāfija ik nedēļu — ISSP

ISSP plānotājā, kurš tiek izdots jau piekto gadu, atrodami 53 jaunu fotogrāfu darbi, kas aizvadītajā vasarā tapuši Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas laikā Kuldīgā un tās apkārtnē. Plānotājs ir angļu valodā, un nedēļu atvērumus papildina gadu kalendāri, pasaules karte, kā arī lapas piezīmēm. Plānotāja dizains šoreiz nedaudz atšķiras no iepriekšējos gados izmantotā, un tā autori ir ISSP ilggadējie partneri Artis un Rūta Brieži jeb dizaina apvienība «Rabit!!». Plānotāju iespējams iegādāties ISSP mājaslapā, kā arī veikalos «NicePlace Mansards», «Riija», «Paviljons», «Taste Latvia», «Manilla», «M50», «Pienene», «Bolderāja».

Nacionālās noskaņās — LNKC un «Piparmētra»

Turpinot aizvadītajā gadā iedibināto tradīciju, Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) projekta «Katram savu tautastērpu» ietvaros tapis kalendārs un plānotājs «Dienrādis 2017», kas iepazīstina ar arheoloģisko tērpu un tā valkāšanas laika vēsturisko fonu un sadzīvi — pārtiku, tirgošanos, ieročiem un darbarīkiem, rotaļlietām un traukiem, kā arī rotām, tekstilmateriālu apstrādi un ornamentiem. Izdevumu veidošanā piedalījušies Latvijas tautastērpu eksperti, pētnieki un entuziasti, bet izdevumu fotogrāfiju autors ir Mārtiņš Cīrulis. «Dienrādis 2017» nopērkams LNKC Pils laukumā 4, Rīgā, kā arī Latvijas grāmatnīcās.

Sekojot pagājušā gada panākumiem, apvienība «Piparmētra» arī šogad piedāvā savu plānotāju, šoreiz par vadmotīvu izraugoties «Būt par latvieti» un pielādējot veselas 192 lappuses ar dažādām latvietības manifestācijām — ēdienos, tetovējumos, ilustrācijās, spārnotos teicienos, modē un citur. Izdevums iezīmē arī virkni auglīgu sadarbību ar citām radošo industriju iniciatīvām. Plānotāji ir cietos auduma vākos un divās krāsu versijās — pelēkā un zilā. Plānotājs iegādājams «Piparmētra» mājaslapā, kā arī darbnīcā Rīgā, Lāčplēša ielā 35–15.

Koši un eleganti — «ZIB*» un «Manilla»

Ar 2017. gada plānotāju savas košo apģērbu kolekcijas papildinājis arī zīmols «ZIB*». Plānotājam ir cieti vāki trīs piesātinātās krāsās — sudrabainā, smaragdzaļā un dzirkstoši violetā tonī; tajā paslēpušies gan motivējoši teksti, gan slepeni «ZIB*» atlaižu kodi un 16 lapas ar Lienes Pētersones fotogrāfijām. Plānotājs ir latviešu valodā, un tajā iekļautas vārda dienas, piemiņas un svētku dienas, mēness fāzes, kā arī tādi mazi iemesli svētkiem kā vispasaules burbuļvannošanās diena un šokolādes kūku diena. Plānotājs pieejams «ZIB*» interneta veikalā un darbnīcā Rīgā, Kr.Valdemāra ielā 4/13, kā arī Jāņa Rozes grāmatnīcās, «NicePlace Mansards» un «Manilla».

2017. gads ir pirmais, kam papīrlietu veikals «Manilla» izgatavojis pats savu plānotāju, uzreiz 4 dažādās vāku variācijās ar folijspiedes apdruku. Iekšlapas visu krāsu plānotājiem ir vienādas, kreisajā pusē kārtojot nedēļas skatu, bet labo pusi atvēlot brīviem pierakstiem vai skicēm. Plānotājus papildina projektu plāns, sīkumu kabata, vārda dienu un svētku kalendārs, divas grāmatzīmes. Noformējumu paspilgtina akvareļu pludinājumi un ar kaligrāfes Kaivas Narbutes roku rakstītie virsraksti. Plānotāji pieejami «Manilla» mājaslapā un veikalā Rīgā, Baznīcas ielā 37.