Attēls — «ecoLogicStudio»

Tallinas arhitektūras biennāle piedāvā arhitektiem, zinātniekiem un māksliniekiem iesūtīt savu redzējumu šī gada vīziju konkursā un piedalīties jauna veida pilsētvides radīšanā Paljasāres pussalā Tallinā. Pieteikumi tiek gaidīti līdz 25. aprīlim.

Ziņas Fold 10. februāris, 2017

Tallinas arhitektūras biennāles (TAB) vīziju konkurss ir izaicinājums tā dalībniekiem no jauna atklāt iespējamo saikni starp mākslīgi radīto un dabīgo Tallinas ainavu, pievēršoties Paljasāres (Paljassaare) pussalai un tās pretstatiem starp krastu un ūdeni, attīstību un konservāciju, notekūdeņu apsaimniekošanu un aizsargājamajām ornitoloģiskās izpētes teritorijām. Dalībnieki tiek aicināti nākt klajā ar risinājumiem, kurus vērojama skaidra interese par eksperimentiem, digitālā dizaina iesaisti un biotehnoloģijām.

TAB vīziju konkurss nozīmīga biennāles daļa jau kopš tās pirmsākumiem 2011. gadā. Tas tiek rīkots sadarbībā ar Tallinas pilsētu un vienmēr fokusējas uz tām Tallinas daļām, kuru attīstībā trūkst jaunas idejas. 2017. gada konkursa uzdevumu sagatavojusi arhitektūras biennāles galvenā kuratore Klaudija Paskero (Claudia Pasquero) kopā ar arhitektūras un pilsētvides nozaru kuratori Alisi Buoli (Alice Buoli).

Konkursa dalībnieku piedāvājumus izvērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā ir pazīstamu Eiropas un ASV arhitektūras augstskolu pārstāvji. Viena no žūrijas dalībniecēm Reičela Armstronga (Rachel Armstrong) no Ņūkāslas universitātes uzsver, ka konkursa mērķis ir aicināt arhitektus likt lietā iztēli un praktiskās zināšanas, lai iedziļinātos pretrunīgajā Paljasāres pussalā ar tās postindustriālo ainavu un mainīgo ekosistēmu: «Tā ir provokācija no jauna izvērtēt trešās tūkstošgades attiecības starp cilvēku un to, kas nav cilvēka radīts, starp ainavu un ēku un dabisko vidi ar potenciālu pievērsties biourbānismam, lai pāratklātu veidu, kā mēs dzīvojam un apdzīvojam pasauli.»

Konkursa noslēguma termiņš ir 25. aprīlis. Uzvarētāji tiks izziņoti līdz maija beigām un tiks aicināti piedalīties Klaudijas Paskero kūrētajā izstādē, kā arī biennāles simpozijā septembrī. Visi vīziju konkursam pieteiktie darbi būs apskatāmi izstādē TAB ietvaros. Konkursā paredzētas arī naudas balvas — 4000 eiro pirmās vietas ieguvējam, 2000 eiro — otrajai, bet 1000 eiro — trešajai vietai.

Tallinas arhitektūras biennāle norisināsies no 2017. gada 13. septembra līdz 27. oktobrim. Vairāk par tās ideju, kā arī vīziju konkursu un dalības nosacījumiem iespējams uzzināt TAB mājaslapā.