«Ice Cool». Ilustrācija — Reinis Pētersons

Šonedēļ Hamburgā tika paziņoti prestižās galda spēļu balvas «Spiel des Jahres» ieguvēji bērnu spēļu kategorijā. Par gada labāko galda spēli bērniem tika atzīta Latvijā radītā galda spēle «Ice Cool», ko izdevis galda spēļu uzņēmums «Brain Games».

Ziņas Fold 22. jūnijs, 2017

«Spiel des Jahres» ir balva, kas tiek piešķirta kopš 1978. gada un tiek uzskatīta par pasaulē prestižāko apbalvojumu galda spēļu nozarē. Konkursa mērķis ir apbalvot spēles, kas izceļas ar augstvērtīgu dizainu, satura kvalitāti un ir izdotas Vācijā. Spēle «Ice Cool» ir radīta Latvijā, un tās izdevējs ir «Brain Games», savukārt Vācijā to izdod un izplata «Amigo Spiele». Ar starptautisku partneru līdzdalību spēlei jau ir 15 internacionāli izdevumi, tā ir tulkota vairāk nekā 20 valodās un pieejama 40 valstīs. Visā pasaulē ir pārdoti jau 100 000 spēles «Ice Cool» eksemplāri.

«Ice Cool» ir galda spēle 2–4 spēlētājiem no 6 gadu vecuma. Katrā raundā viens no spēlētājiem ir pingvīnu ķērājs, kamēr pārējie pingvīni cenšas izspraukties cauri durvīm un noķert zivis. Uzvarētājs ir spēlētājs ar lielāko punktu skaitu uz zivju kartītēm. Spēles saistošākais elements ir veids, kā pingvīnu figūriņas tiek virzītas pa spēles laukumu — spēlētāji var likt tām slīdēt, virpuļot, atsisties pret sienām un pat lēkt tām pāri. Spēlei ir arī unikāls, telpisks laukuma izkārtojums — kastes, ko pēc spēles beigām var sakārtot vienu otrā un izmantot kā iepakojumu. Spēles autori ir Egils Grasmanis, Jānis Grunte, Edgars Zaķis un Reinis Butāns, kas kopā darbojas ar pseidonīmu «Brian Gomez». Savukārt spēles ilustrators ir pazīstamais mākslinieks Reinis Pētersons.

Pirmo reizi spēle tika prezentēta pagājušā gada jūnijā Lielbritānijas galda spēļu izstādē «UK Games Expo 2016», kur kļuva par vienu no visaugstāk novērtētiem jaunumiem un ieguva balvu «UK Games Expo Award 2016» kā gada labākā bērnu galda spēle. Gada laikā spēle ir ieguvusi vairāk nekā desmit starptautiskas balvas un nominācijas.

«Mums bija liels prieks un lepnums jau tad, kad uzzinājām, ka «Ice Cool» nominēta kā viena no trim gada labākajām bērnu galda spēlēm. Saņemt galveno balvu patiesi ir milzīgs gods — tā ir augstākā atzinība mūsu spēles kvalitātei un vērtībai. Esam lepni, ka nu Latvijas vārdu pasaulē nes arī galda spēles,» uzvaru konkursā komentē «Brain Games» valdes priekšsēdētājs un viens no «Ice Cool» spēles radītājiem Egils Grasmanis.

«Brain Games» pirmsākumi meklējami 2004. gadā, kad trīs galda spēļu entuziasti apņēmās attīstīt galda spēļu kultūru Baltijā. Uzņēmums sāka ar pasaulē populārās spēles «Katanas ieceļotāji» lokaliziēšanu un izplatīšanu un šobrīd jau ir lielākais galda spēļu izplatītājs Baltijas valstīs. 2014. gadā tika dibināta izdevniecība «Brain Games Publishing», kas nodarbojas ar jaunu galda spēļu izstrādi un kas jau ir radījusi astoņas jaunas galda spēles, kas šobrīd pieejamas vairāk nekā 40 valstīs.