Dizains — Artis Briedis, ilustrācijas — Anete Melece

Izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā jaunu grāmatu pirmsskolas un jaunākajiem skolas vecuma bērniem — Laura Gundara garstāstu «Sveiks, Vali!», ko ar krāšņām ilustrācijām ir papildinājusi māksliniece Anete Melece.

Ziņas Fold 18. jūlijs, 2017

Izdevniecības «Liels un mazs» publicētais garstāsts «Sveiks, Vali!» vēsta par pārpratumiem un situācijām, kas rodas mazai meitenei cenšoties satuvināt savu kautrīgo vectēvu ar ārpasauli, no kuras viņš ir norobežojies. Mazmeitas sveicināšanās treniņā tiek iesaistīti ne tikai cilvēki, bet arī mājas un trolejbusi, svarīga loma stāstā ir atvēlēta arī meitenes aizņemtajiem vecākiem, ar kuriem kopā viņa pavada maz laika.

Pilsētai, kurā notiek atsvešināto varoņu drosmes meklējumi un centieni atkal satuvināties, māksliniece Anete Melece piešķīrusi Rīgas vaibstus — ar flomāsteriem zīmētājās, košajās ilustrācijās atpazīstams gan Vērmanes dārzs, gan Tērbatas un Dzirnavu ielas, dažādi Rīgai raksturīgi celiņi, krūmi, veikali un skulptūras. Anete Melece ir starptautiskus panākumus guvusi animācijas filmu autore un māksliniece, kura dzīvo Latvijā un Šveicē. Viņa jau iepriekš sadarbojusies ar izdevniecību «Liels un mazs» un ilustrējusi Mairas Dobeles, Jura Kronberga un Ingas Gailes grāmatas.

Māksliniece stāsta, ka «Sveiks, Vali!» ilustrācijas ir tapušas pakāpeniski: «Lasīju tekstu un visu, kas nāca prātā, skicēju kladē — gan to, kas ilustrācijās varētu notikt, gan to, kādi varētu būt tēli.» Anete atklāj, ka tieši ideju radīšanas posms viņu vienmēr aizrauj visvairāk, savukārt, kad skiču tēli iegūst skaidras aprises, ir jādomā par attēlu un teksta mijiedarbību. Par «Sveiks, Vali!» literārā satura un ilustrācijas saskaņu rūpējās grāmatas grafikas dizaina autors Artis Briedis. Viņa veidotu maketa sagatavi Anete papildināja ar ilustrācijām, kas, sākotnēji viegli ieskicētas ar zīmuli, pakāpeniski pārtapa krāšņos attēlos. «Kad viss vai gandrīz viss ir gatavs, es kādu brīdi mokos ar domu, ka visu vajadzēja darīt citādāk, bet par laimi klāt ir nodošanas brīdis, un šaubām vairs neatliek laika,» par grāmatu ilustratora radošo ikdienu stāsta Anete.

Grāmatu «Sveiks, Vali!»  ir iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» birojā Tērbatas ielā 49/51–12, Rīgā un mājaslapā, kā arī lielākajās grāmatnīcās.