Vāka ilustrācija — Mārtiņš Zutis

Pagājušajā nedēļā apritēja desmit gadi kopš Dāvida Šiltera (David Schilter) vadībā darbību uzsāka «kuš!», joprojām vienīgā komiksu izdevniecība Latvijā. 14. jūlijā mākslas telpā «D27» notiks jubilejas svinības, kuru ietvaros tiks atklāts jaunais «š!» izdevums «Celebration», kā arī komiksu un ilustrāciju izstāde.

Ziņas Veronika Viļuma 11. jūlijs, 2017

Komiksu izdevniecības «kuš!» jubilejas svinības 14. jūlijā sāksies plkst. 19.00, kad ikvienam viesim būs iespēja sietspiedes tehnikā ar «kuš!» mākslinieku ilustrācijām apdrukāt līdzpaņemto T–kreklu vai citu tekstilizstrādājumu. Pasākums turpināsies ar starptautiskā fanzīna un ceļojošās plakātu izstādes «Mazipos» atklāšanu. Izstādi veidojis «Mazipos» redaktors Karloss Karmonamedina (Carlos Carmonamedina) no Meksikas sadarbībā ar «kuš!» redaktoriem, un Rīgā būs apskatāmi 40 autoru komiksi un ilustrācijas.

Dzimšanas dienai veltīts arī jaunais «š!» izdevums «Celebration», kura atklāšana notiks svinību vakarā plkst. 21.00. «Pirmais «kuš!» numurs, kas iznāca 2007. gada 7. jūlijā, bija lielākā formātā un latviski. Vienīgais latviešu autora darbs tajā bija Anetes Meleces vāka ilustrācija. Savukārt īpašajā jubilejas numurā būs 19 latviešu autoru darbi un tikai viens ārzemnieks — šveicietis Konig Lu.Q, kura darbi publicēti teju katrā «kuš!» numurā. Šie 19 nav vienīgie autori, kas zīmē komiksus. Mēs gribam turpināt būt regulāra platforma, kur gan jauniem, gan pieredzējušiem komiksu autoriem eksperimentēt un izmēģināt jaunas idejas,» stāstot par jubilejas numuru, nākotnes ieceres ieskicē «kuš!» redaktore Sanita Muižniece, ar prieku pieminot arī veiksmīgo sadarbību ar dizaineriem Moniku Grūzīti un Markusu Hēfligeru (Markus Haefliger).

Jaunākā 164. lappušu biezā izdevuma autori ir Anete MeleceAnna VaivareDace SietiņaDāvis OzolsElīna Brasliņa, Ernests Kļaviņš, Andrejs Kļaviņš, Ingrīda PičukāneKaspars GroševsKönig Lü. Q.Laura ĶeniņšLīva KandevicaLote Vilma VītiņaMaija KurševaMārtiņš ZutisOskars PavlovskisRasa PavilonaRebeka LukošusReinis PētersonsRūta BriedeZane Zlemeša.

Sanita stāsta, ka «kuš!» arī nākotnē turpinās izdot grāmatas — gan «š!» antoloģijas, gan mini «kuš!» īso komiksu sēriju, kā arī mono izdevumus, no kuriem kā nākamā gaidāma Zanes Zlemešas autorgrāmata. Lai arī izdevniecības komanda joprojām ir maza, regulāri tiek rīkoti dažādi pasākumi, un jau augustā notiks Komiksu vasaras skola. «Nākamajos gados plānojam rīkot komiksu mākslinieku rezidences un vairāk meistardarbnīcu, jo pēc pieteikumu skaita iepriekšējām meistardarbnīcām un Komiksu vasaras skolai redzam, ka interese par ilustrāciju un komiksiem arvien pieaug,» komentē Sanita. Tāpat plānots papildināt «kuš!» ikgadējo ceļojošo izstādi «The Last Match», kurā šobrīd iecerētā pustūkstoša vietā ir ap 450 darbu.

«Kuš!» jubilejas svinības notiks 14. jūlijā no plkst. 19.00 mākslas telpā «D27», Dzirnavu ielā 27, Rīgā.