Foto — Matīss Markovskis

Keramikas izstrādājumu ražotne «Vaidava Ceramics» laidusi klajā jaunu trauku kolekciju «Eclipse», kura tapusi sadarbībā ar keramiķi Laimu Grigoni. Tā ir melnāka par melnu un, uzņēmumam raksturīgi, sapludina robežas starp amatniecības tradīcijām un laikmetīgu dizainu. Jūnijā «Eclipse» tika prezentēta izstādē «Interior Lifestyle Tokyo 2017» Japānā.

Ziņas Veronika Viļuma 27. jūlijs, 2017

Melnā trauku kolekcija «Eclipse» ir pirmā, kas veidota «Vaidava Ceramics» sadarbojoties ar keramiķi Laimu Grigoni, kura vada arī pati savu zīmolu «Laima Ceramics». Laima uzsver, ka viņas darba mērķis ir radīt priekšmetus, kas ienes «klusu skaistumu» ikdienā, kas pilna ar masu ražošanas produktiem, un augstu vērtē roku darbu.

Radošais process pie trauku kolekcijas «Eclipse», sākot no pirmajām skicēm un konceptiem līdz prototipu izgatavošanai, ildzis vairāk nekā gadu. Kolekcijas veidolu iedvesmojusi ziemeļnieciskā daba, kurā satiekas raupjums un maigums, un tā veidota senajā Terra Sigillata tehnikā no Latvijas māla. Apdedzināti 1000 grādu temperatūrā, «Vaidava Ceramics» trauki ir piemēroti likšanai cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī un trauku mazgājamajā mašīnā.

Pirmā kolekcijas «Eclipse» atrādīšana plašākai publikai notika Latvijas nacionālajā stendā izstādē «Interior Lifestyle Tokyo 2017» Japānā, kur tā guvusi pozitīvas atsauksmes. «Japāna ir pirmais tirgus ārpus Eiropas, kur speram savu kāju. Cilvēki tur pazīst mālu kā materiālu un ar savām gadsimtu tradīcijām ir gājuši tālu ceļu dažādu keramikas stilu, formu un tehniku izstrādē. Likās, ka būs grūti pārsteigt daudz redzējušo japāņu publiku, bet, saņemot komplimentus par mūsu darbu, domas ātri mainījās. Rezultātā esam noslēguši sadarbības līgumu ar izplatītāju un ceram drīzumā nosūtīt pirmos pasūtījumus uz Japānu,» par pieredzi stāsta «Vaidava Ceramics» līdzīpašnieks Guntars Sticers.

Latvijā jaunā kolekcija «Eclipse» klātienē bija apskatāma jūlija vidū aizvadītajā «Mālēdiena festivālā» Vaidavā, bet rīdzinieki varēs apmeklēt tās prezentāciju konceptveikalā «Riija» augusta beigās.