Foto — Andrejs Strokins

Ar 2017/18. gada rudens–ziemas apavu kolekciju «And Rituals» dizainere Elīna Dobele turpina iedvesmoties no spēcīgu sieviešu dzīvesstāstiem. Šoreiz viņas interešu lokā nonākuši tādi raksturi un spējas, kuru dēļ to īpašnieces savulaik tikušas dēvētas par raganām.

Ziņas Evelīna Ozola 15. septembris, 2017

Katrs Elīnas Dobeles kolekcijas «And Rituals» apavu modelis nes kādas vēsturiskas vai mītiskas raganas vārdu. Starp tiem ir dieviete Freja, kura skandināvu mitoloģijā rūpējas par mīlestību, seksu, auglību un skaistumu, burve Alčīna, kura pievilina vīriešus savai salai, vēlāk pārvēršot tos akmeņos un krūmos, kā arī valdzinošā nakts radība Lilita, kas esot pazinusi Ādamu vēl pirms Ievas.

Strādājot pie kolekcijas, Elīna pārspriedusi raganu tēmu ar daudzām sievietēm. Viņa jautā: «Ikvienai no mums arī šodien piemīt unikālas spējas, tomēr vai mēs tām ticam un vai mēs tās attīstām?»

Kolekcija ir dažādu melnu materiālu un tekstūru saspēle: gluda «nappa» āda kombinācijā ar piķa melnu kažokādu, spuraina ponija āda ar dziļi melnu zamšādu, turklāt kurpes un zābakus iespējams papildināt ar uzliekamiem stulmiem. Apavu lakoniskās formas ir radniecīgas iepriekšējām kolekcijām, ar izteikti ģeometriskiem papēžiem un platformām.