Foto — Pēteris Vīksna

Līdz ar Mūkusalas Mākslas salona kūrēto izstādi «TOP no top» Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē, tapusi jauna suvenīru sērija — Latvijas mākslinieku emodži. Pirmie savas emocijzīmes ieguvuši Auseklis Baušķenieks, Džemma Skulme un Miervaldis Polis. Mākslinieku emodži pieejami izšūti uz džemperiem un kā piespraudes.

Ziņas Evelīna Ozola 6. septembris, 2017

Ideja piešķirt pazīstamajiem Latvijas māksliniekiem emodži tēlus radusies Mūkusalas Mākslas salona komunikācijas vadītājai Agnesei Kleinai, un ilustrators Roberts Rūrāns emocijzīmju estētikai pielāgojis meistaru pašu darbus. Auseklim Baušķeniekam tas ir 1957. gadā tapušais «Vienpatis» — mākslinieka iekšējais pašportrets, kā viņš pats to klasificējis. Par Džemmas Skulmes darbos redzamajām tautumeitām mēdz teikt, ka māksliniecei izdevies uztvert tautas dvēseli. Emodži izvēlēta tautumeita no Skulmes 1966. gada gleznas «Meitene (tautisks motīvs)». Savukārt Miervaldis Polis attēlots kā Bronzas cilvēks («Bronzas cilvēka pases foto process Nr. 6», 1992). Bronzas cilvēka tēls radies 1987. gada augustā, kad kāds televīzijas režisors no Rietumvācijas palūdzis Polim īstenot akciju Rīgā — nokrāsoties bronzas krāsā un pastaigāt pa pilsētu.

Izstāde «TOP no top» iepazīstina plašāku sabiedrību ar Zuzānu ģimenes mākslas kolekciju, kas pēc pāris gadiem būs apskatāma mākslas centrā «Zuzeum» Rīgā. «Zuzeum» turpinās Mūkusalas Mākslas salona misiju — veidot Latvijas mākslas portretu, uzrunājot gan vietējos mākslas mīļotājus, gan plašāku auditoriju un jaunāko paaudzi pasaulē. Tādēļ, gaidot «Zuzeum», Mūkusalas Mākslas salons piedāvā pasauli uzrunāt universāli saprotamā valodā — ar emodži.

Džemperi un piespraudes pieejami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja suvenīru veikalā, kā arī veikalā «Paviljons».