Ilustrācija — Rūta Briede

Bērnu grāmatu izdevniecībā «Liels un mazs» iznācis pēdējais, noslēdzošais sērijas «Bikibuks» dzejas bilžu grāmatu laidiens ar kārtas numuriem 97-101. Tā pēdējā grāmatiņa «Ja Bikibukam būtu divritenis» ir abu sērijas redaktoru, dzejnieces Ineses Zanderes un ilustratores Rūtas Briedes, kopdarbs.

Ziņas Fold 27. septembris, 2017

Katram dzejolim izlasē «Bikibuks» atvēlēta atsevišķa grāmatiņa, ko vieno mākslinieku Rūtas Briedes un Arta Brieža veidotais dizains — mazam bērnam ērts formāts un īpašais sērijas logo. Bikibuka tēls radies, lasot Jāņa Baltvilka skaitāmpantu «Biki–buki», ar kuru 2012. gadā tika aizsākta sērija.

Līdz šim katru gada ceturksni sērijā iznākušas sešas grāmatiņas, ko ilustrējuši dažādi mūsdienu latviešu mākslinieki. Dzejoļi, ko daudzi vecāki un vecvecāki iemīļoja savā bērnībā, nāk pie šodienas mazuļiem mūsdienīgā vizuālā veidolā, ar cieņu gan pret pārbaudītām vērtībām, gan pret moderno. Izlasi sastādījusi «Liels un mazs» galvenā redaktore Inese Zandere, piedāvājot vairāk nekā 90 projektā iesaistītajiem māksliniekiem izvēlēties sev tuvākos no atlasītajiem latviešu dzejnieku darbiem. «Latviešu bērnu literatūra no Rūdolfa Blaumaņa līdz Kārlim Vērdiņam visos laikos ir bijusi bagāta ar skaistiem un asprātīgiem dzejoļiem, savukārt latviešu mūsdienu māksla ir sinonīms radošai iztēlei un mūsdienīgam pasaules redzējumam. «Liels un mazs» savieno tos bilžu grāmatās, domājot tieši par tiem bērniem, kas aug šodien un skatās ar šodienas acīm. Bikibuki palīdz attīstīt bērnu gaumi, piedāvājot lielu māksliniecisku dažādību,» stāsta redaktore.

Grāmatiņas tiek numurētas, lai tās būtu ērti krāt mājas bibliotēkā. Pēdējā laidienā Monika Pormale Raiņa dzejoli «Nemierīgās mājas» ilustrējusi, izmantojot dokumentālus kadrus no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva «Zudusī Latvija», grāmatiņa veidota kā foto albums, tās lasītājam radot sajūtu par autentisku Raiņa laika lauku vidi. Arī Katrīna Neiburga Annas Brigaderes dzejoļa «Danču tracis» ilustrācijās izmantojusi fotogrāfijas, starp kurām ņirb koši krāsu akcenti. Lielbritānijā dzīvojošās latviešu ilustratores Jūlijas Soboļevas grāmatiņā mamma dēlam pirms iemigšanas dzied šūpuļdziesmu — visiem zināmo Aspazijas dzejoli «Circenīša Ziemassvētki». Jāņa Blanka ilustrētajā Artūra Gobas dzejolī valda viegli sirreāla gaisotne — Blanks uz motocikla uzsēdinājis pašu zemesvēzi, kas tomēr aizmirsis mājās tiesības, tādēļ krīt par upuri stārķim.

Sērijas noslēguma pārsteigums ir 101. dzejoļgrāmata «Ja Bikibukam būtu divritenis», kur «Bikibuku» mākslinieciskā redaktore Rūta Briede ilustrējusi sērijas sastādītājas Ineses Zanderes sacerēto dzejoli par pašu Bikibuku. Rūta Briede jau iepriekš dažādās ikdienišķās situācijās iedzīvinājusi sērijas galveno varoni — pa pusei grāmatu, pa pusei ragainu buciņu.

Izdevniecības «Liels un mazs» grāmatas iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51–12 un mājaslapā, kā arī lielākajos grāmatu veikalos un kultūrpreču tirdzniecības vietās.