Šaoliņas lidojošo mūku teātris. Foto — Ansis Starks

Šodien, 18. maijā, Atēnās tiek atklāta 40 Eiropas spožāko jauno arhitektu un dizaineru darbu izstāde. Šogad prestižajā sarakstā iekļauts un apbalvojumu saņēmis arī Latvijas arhitekts Austris Mailītis, izceļot arhitektu biroja «Mailītis Architects» projektēto Šaoliņas lidojošo mūku teātri.

Ziņas Fold 18. maijs, 2018

«Europe 40 under 40» apbalvošanas programmas ietvaros starptautiska žūrija izvēlas 40 labākos Eiropas jaunās paaudzes arhitektus un dizainerus, kuri ietekmēs Eiropas arhitektūras dizainu, domāšanu un teoriju, veidojot nākotnes vidi un Eiropas un pasaules pilsētās. Rīkotāju mērķis ir izcelt 40 daudzsološākos jaunos talantus un atbalstīt radošo domāšanu rītdienas arhitektūrā.

Augsto atzinību saņēmušais Austra Mailīša un arhitektu komandas darbs, amfiteātris ar vēja tuneli slaveno Šaoliņas mūku levitācijas priekšnesumiem, par kuru rakstījām pērn, atrodas Sunšaņa kalnā Ķīnas centrālajā daļā. Tā projekta autori ir Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne un Jekaterina Olonkina. Par Šaoliņas lidojošo mūku teātri tā autors ar komandu 2017. gadā ieguva arī Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu. Par šo projektu Vides filmu studijā tapusi arī dokumentāla filma «Lidojošo mūku templis».

Savus projektus programmā «Europe 40 under 40» var pieteikt jaunie arhitekti, pilsētplānotāji, produktu un grafikas dizaineri, kā arī modes un tekstila dizaineri, kuri vēl nav sasnieguši 40 gadu vecumu un strādā kādā no 48 Eiropas valstīm. Iesniegtos darbus vērtē pasaulē atzīti arhitekti, attīstītāji, arhitektūras žurnālisti, mācībspēki un kritiķi.

Apbalvošanas programmu organizē Eiropas Arhitektūras, mākslas, dizaina un pilsētplānošanas izpētes centrs un Čikāgas Arhitektūras un dizaina muzejs. Izvēloties 40 jaunos talantus, žūrija lūkojas pēc dizaina inovācijām, jaunu ideju un pieeju īstenošanas, kā arī jaunāko būvniecības tehnoloģiju un materiālu izmantošanas mūsdienu dizainā. Būtiska loma ir projektu ilgtspējai — enerģijas ekonomijai, ekoloģiskam dizainam un spējai cienīt apkārt esošo pilsētas vai lauku vidi un nosacījumus.

No 18. līdz 26. maijam izstāde «Europe 40 under 40», kurā iekļauts arī Mailīša darbs, skatāma Atēnās, Grieķijā.